Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nehéz év mögöttünk, még nehezebb előttünk

„Nyomasztó esztendő volt” – fogalmazott Pokorni Zoltán a 2009 végén megtartott önkormányzati közmeghallgatáson, amelyet ezúttal a Virányosi Közösségi Házban rendeztek. A polgármester kiemelte, 2010 még nehezebbnek ígérkezik, főleg ami az oktatást és a szociális ellátást illeti. A közmeghallgatáson részt vevő polgárok igen aktívnak bizonyultak, sok kérdést, problémát és megfontolásra méltó javaslatot felvetettek a találkozón.

Egy rendkívüli művész különös világa

Soha nem tapasztaltam nagyobb ellentmondást egy ember külseje és belső világa között, mint Schrammel Imre esetében. Ő az, akire első pillantásra szó szerint illik a kifejezés: mélységesen komoly egyéniség. Ezt alátámasztani látszik szikár, vonalzóval rajzolt termete, tartózkodó modora. Ám ha valaki áttöri e „virtuális falat”, meghökkenve veszi észre, hogy a Kossuth-, Munkácsy- és Prima Primissima-díjas keramikus belső énje még most, 76 évesen is izzik. Akárcsak mesterségének szimbóluma, az égetőkemence. Ő a Hegyvidék „elfelejtett” művésze…

Ha január, akkor áremelések

Januártól ismét drágul az élet. Nő a jövedéki adó, többet kell fizetni az üzemanyagokért és a tömegközlekedésért, nagyobb lesz a közüzemi számla, ráadásul az állam megadóztatja a béren kívüli juttatásokat. Jön a szuperbruttósítás és a vagyonadó. Mint minden évben, az első hónap ezúttal is számos változást hoz, új szabályok, rendeletek, megszűnő támogatások sokasága zúdul ránk, változik a KRESZ is. Egyvalami csökken, ha nem is éppen örömünkre: munkánkért egyre kevesebb juttatást kapunk.

Hagyományteremtő betlehemállítás

Hegyvidék-szerte betlehemek sorában gyúltak ki a fények karácsony idején. A kerület huszonkét pontján iskolák, óvodák, templomi közösségek, valamint helyi önszerveződő csoportok, felnőttek és gyerekek együtt alkottak, megörvendeztetve ezzel valamennyi helyi polgárt. A közösségépítő kezdeményezéshez a polgármesteri hivatal és a szabadidősport központ munkatársai is csatlakoztak.

Növekednek a központi adóterhek

A képviselő-testület döntése értelmében januártól nem emelkedik a helyi adó a Hegyvidéken. Változatlan marad tehát az építményés a kommunális adó mértéke, jelentősen emelkedik azonban a gépjárművek után fizetendő, központilag kirótt adó, ráadásul a kormányzat különadókat vet ki egyes nagy értékű vagyontárgyakra.

Új megállópár a 90-es vonalán

Tavaly augusztus végén a BKV a főváros jóváhagyásával több jelentős változtatást hajtott végre a Hegyvidék tömegközlekedésében. Ezek az intézkedések a kerületben élők jobb kiszolgálását célozták – akik ennek ellenére sokan rosszabbul jártak. Kis korrekcióra már most sor kerül: az utazók kérésére új megállót kapnak a 90-es buszok az Istenhegyi út legelején.

Nincs pénz a gázártámogatásra

A híresztelésekkel ellentétben január elsejével mégsem szűnik meg az állam által nyújtott lakossági energiaár-támogatás. Bár a kompenzált időszak 2010. április 30-ig tart, ám ezután újra jelentős terhet ró a családokra a fűtésszámla kifi zetése. A támogatás megszüntetésével ismét a leginkább rászorultakat sújtja a kormány.

Kerületi kisebbségi közmeghallgatások

Lakossági közmeghallgatásokon számoltak be éves munkájukról a kerületi kisebbségi önkormányzatok. A nyolc szervezet ebben az évben is színvonalas programokkal gazdagította a Hegyvidék kulturális és közéletét. Az alábbiakban a bolgár, a horvát, a német és a szlovák kisebbség egy esztendejét foglaltuk össze.

Pszichoszomatikus betegségek

Dr. Szolnoki Lajos háziorvos a pszichoszomatikus, más néven PBS megbetegedésekről tartott előadást a Hegyvidéki Egészségklubban. Mint kiderült, bár csak elvétve hallunk erről a kórról, az emberek közel egyharmadát érinti.

Mit vegyek fel?

Talán nem is emlékszünk pontosan, mikor tettük fel magunknak először a címben szereplő kérdést, s éreztük úgy, hogy fontos döntést kell meghoznunk. Amikor kisiskolások voltunk, már biztosan számított: ne anyukánk döntse el, mit vegyünk fel, hanem magunk választhassunk. Így van ez a mai tinikkel is. Ebben a dilemmában segít a kiskamaszoknak Dunai Anita könyve, a tízéves kislányával, Blankával közösen megszerkesztett Mit vegyek fel? című kötet.

Dacszövetség után első hely

A pályán kívüli nehézségek ellenére remekül szerepelt a 2009–2010- es idény első félidejében a BSE női röplabdacsapata. Nyári Sándor tanítványai tizennégy győzelemmel és egy vereséggel állnak, így kétpontos büntetésük ellenére is magabiztosan vezetik az alapszakasz tabelláját. A szakember úgy véli, együttese sokkal érettebb, mint fél évvel ezelőtt, amikor megnyerte a bajnoki aranyat.

Családi szombatok az Ugocsa könyvtárban

Uniós pályázati támogatásból bővíti szolgáltatásait a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár. A projektnek köszönhetően az Ugocsa utcai bibliotékában az olvasást népszerűsítő „családi szombatok” várják az érdeklődőket.

Válaszúton a magyarság

Több száz könyvet adományoztak az Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulói és szülei az erdélyi Válaszúton működő magyar szórványkollégium könyvtárának, valamint 83 cipősdoboznyi ajándékcsomagot küldtek az ottani gyermekeknek. A mezőségi diákok viszonzásképpen gyönyörű rajzokat készítettek, amelyeket az iskola alapítója, a Kossuth-díjas, Corvin-lánccal kitüntetett Kallós Zoltán néprajzkutató néhány növendékével együtt ünnepi műsor keretében adott át a hegyvidéki intézménynek.

Tóth Lőrincre emlékeztek

Emléktáblát avattak Tóth Lőrinc tiszteletére egykori, Városmajor utca 57. alatti lakóháza falán. A reformkor jeles jogtudósa a szépirodalom területén is maradandót alkotott.

Hegyvidéki részletek

Hegyvidéki részletek címmel nyáron hirdetett fotó- és grafikai pályázatot az önkormányzat. A legjobbnak ítélt munkákból készült el Hegyvidék 2010-es fali- és asztali naptára.

Színes hadsereg a szürke télben

Vannak, akik évről évre előveszik a fából ácsolt apró házikót, és vannak, akik minden esztendőben újat fabrikálnak a háztartásban fellelhető limlomokból. Ők tudják: amellett, hogy a gondosan kikészített jó falat a téli hideg és az éhezés elől a városba húzódó apró lakótársaink túlélését segíti, a madáretetés az egész család számára remek szórakozás, hiszen a téli szürkeségben igazán üdítő látvány az ugrándozó és repdeső, színes tollú, csicsergő hadsereg.

Pipi néni sütije hódított

Köztudomású, hogy amióta világ a világ, a legfinomabb süteményeket a nagymamák készítik. Hogy ez a Hegyvidéken is így van, arra az első alkalommal megrendezett karácsonyi receptverseny a bizonyíték.

A metélőhagyma dicsérete

A téli napforduló táján kezdünk önkéntelenül is a friss zöldségek és gyümölcsök felé fordulni. Szervezetünk ekkor adja az első jelzéseket, és sarkall bennünket az ősz óta apadó vitamin- és ásványianyag- készletek hiányának pótlására. Igen ám, csak hát ez az év ilyen szempontból legszűkösebb időszaka! Nagyon felértékelődik, ami mégis elérhető.