Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Értékes gyomnövények

A Hegyvidéken – mint ahogy máshol is – sok gyomnövény hódít életteret magának. Ezeket a kertekben kitartóan ritkítjuk, irtjuk, parkban, útfélen, erdő szélén pedig közömbösen elmegyünk mellettük. Pedig jó néhányuk egyáltalán nem haszontalan.

Vidéken néha hallani emberre, állatra, növényre, hogy „semmirevaló”, azaz nincs haszna. A most csokorba szedett gyomnövények is ilyenek első látásra. Ha jobban utánajárunk, akkor azonban kiderül, hogy sokuk szárított, feldolgozott formában ott van a gyógynövényes polcokon, a gyógyteákban vagy a konyhában.

Ertekes_gyomnovenyek3Csalán
Ez a növény mindnyájunkat megcsípett már egyszer-kétszer, így fogazott szélű, sötétzöld levele, szögletes, merev szára örökre bevéste magát emlékezetünkbe. Különösen ott található nagy tömegben, ahol tápanyagban gazdag a talaj, és összegyűlik a nedvesség. Ilyen helyeken akár embermagas állományt is alkothat.
Felhasználása sokoldalú lehet. Ajánlják tavaszi méregtelenítő kúrák részeként, ízületi bántalmakra, de szépítőszerként és növényvédőszerként is elismert. Méregtelenítésre belsőleg ajánlják a friss hajtások főzetét, amely akár hosszú kúraként is alkalmazható. A reumás testrészek csalánkezelése, mint ahogyan a gyakran emlegetett mondás is jelzi, valóban hatékony gyógymód.
A csaláncsípések hatására javul a vérkeringés, ami enyhíti a tüneteket, és a gyógyulást is elősegíti. A hajtások kiáztatott leve nagyon jó a levéltetvek lemosására. A sűrű, sötétzöld lé nemcsak az emberben kelt ellenérzést, a leveleket szívogató kártevőket is jó időre elűzi, távol tartja.

Ertekes_gyomnovenyek1Hárs
A hárs virágzása a tavasz egyik ünnepe. A kerületben járva nem is lehet nem észrevenni, hiszen nehéz, átható illata a fák tágabb környezetét betölti. A repítőkészülékes virágok megszárítva a tél végi náthás időszak gyógyteáinak értékes részei lehetnek. Mézzel, citrommal fogyasztva elűzik a vitaminhiányos szervezetben akár hetekig elhúzódó felső légúti betegségeket. Gyűjtésének legjobb időpontja a virágzás kezdete, csak arra kell vigyázni, hogy az illat által elbűvölt méhek is ugyanekkor keresik fel az akácfákat.

Katáng
Ertekes_gyomnovenyek2A katáng – teljes nevén mezei katáng, vagy vad cikória – olyan közönséges, hogy tényleg akkor sem vesszük észre, ha rálépünk. Csupasz szárán egész nyáron nyíló kék virágai ott vannak a villamos töltésének oldalán, de gyökeret ver kerítések tövén, vagy akár az aszfalt keskeny repedésében is.
Az elágazó, akár másfél méter magas, levél nélküli hajtáson délelőtt nyílnak a kék virágok, amelyek néhány órával később összecsukódnak. Föld feletti részei étvágygerjesztő, vesetisztító, hashajtó hatásúak, de vitaminokat és karotint is tartalmaznak. Virágából salátát készítenek, gyökere pörkölve a kávé pótlására használható (cikóriakávé). Bimbójából savanyúság készíthető. Nyugat-Európában gyakran – megtévesztő – endívia néven kapható a piacokon a cikória friss levélhajtása a vaskos, répaszerű gyökérrel, vagy a nélkül.

Útifű
Ertekes_gyomnovenyek4A gyógyteák, gyógynövényes készítmények egyik gyakori összetevője ez az évelő, lágyszárú növény. Gyepeken, bolygatott területeken gyakori. Széles, párhuzamos erekkel tagolt levelei a gyöktörzs körül terülnek szét. Magas, hengeres virágszárán májustól őszig buzogányszerű füzérvirágzat nyílik. Több hasonló megjelenésű rokon faj is él a kerületben, ezek felhasználás szempontjából hasonlók, de a lándzsás útifű a legértékesebbnek mondott.
Hatásspektruma nagyon széles. Baktériumölő képessége miatt a levelek zúzaléka segíti a gennyes, elfertőzött sebek gyógyulását, a rovarcsípések hatásának enyhítését. Vérzéscsillapításra is jó. Gyulladáscsökkentő hatását légúti betegségek kezelésére belsőleg használják. Teája nyálkaoldó, csillapítja a köhögést, tisztítja a vesét. Mivel szirupként is adható, és kevés ellenjavallata ismert (várandósság, szoptatás időszaka), a népi gyógyászat és a modern medicina is előszeretettel használja gyerekek gyógyítására.
A gyógynövények gyűjtésével kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a forgalmas utak közvetlen környezetében gyűjtött növényi részek szennyezettek lehetnek. Érdemes ezért érintetlen helyen fejlődő növényeket keresni, vagy a gyógyításra, fogyasztásra szánt növényeket a kertből gyűjteni.

Barta István