Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Védik a kertekben álló fákat

A magántulajdonú telkeken álló fák kivágása nem építésiengedély-köteles tevékenység, azonban Hegyvidék önkormányzata külön rendeletet alkotott a kerületi növényzet megvédése érdekében. Az egy méter magasságban mért tíz centinél nagyobb törzsátmérőjű fákat, a gyümölcs- és a kiszáradt fák kivételével, csak növény-egészségügyi, élet- és vagyonvédelmi okból, illetve építési tevékenység miatt lehet kivágni. A szabály ellen vétők jelentős pénzbírságra számíthatnak.

Újjáéled Jókai kertje

Alma, szilva, körte, birs, füge, naspolya és szőlő is teremhet a Jókai-kertben azt követően, hogy visszatelepítik az író által egykor ültetett, mára azonban eltűnt növények jelentős részét. A Duna-Ipoly Nemzeti Park által fenntartott védett történeti kert uniós támogatással, a Hegyvidéki Önkormányzat hozzájárulásával újulhat meg.

Fovarosi_lomtalanitas_-_keruleti_csatater

Fővárosi lomtalanítás – kerületi csatatér

Elkerülhetetlen, hogy lomtalanítás idején minden évben csatatérré változzon a kerület, az elszórt hulladékot szanaszét fújja a szél, és a kirakodásra váró, gyakorlatilag az utcán élő emberek napokon át háborgassák a lakókat? A Hegyvidéki Önkormányzat szerint nem: a kerület képviselői megváltoztatnák a jelenlegi rossz, fővárosi szervezésű lomtalanítási rendszert – ennek érdekében tárgyalásokat kezdeményeztek a Fővárosi Közterület-fenntartó vezetőivel.

A_tanc_osszetarto_lenduleteben1

A tánc összetartó lendületében

„Még iskolába sem jártam, amikor nagyapám megtanított néhány lépésre. Sokszor gondoltam azt, de jó lenne, ha olyan kiváló táncos lennék, mint ő!” A földgolyó minden táján tanítványok és követők ezrei igazolhatják: sikerült. Timár Sándor méltó módon ápolja a családi örökséget, neve fogalom a néptánc világában. Rengeteg díja, kitüntetése mellett immár a Hegyvidék díszpolgárának is vallhatja magát.

Kiírta az önkormányzat az értékvédelmi pályázatot

Tizenötmillió forintot különített el az idei értékvédelmi pályázatra az önkormányzat. Az előző évekhez képest újdonság, hogy a védelem alatt álló, illetve védelemre javasolt épületek tulajdonosai a felújítás mellett a tervezési költségekre is pályázhatnak. Szigorítás ugyanakkor, hogy a támogatás kifizetésének feltétele az érvényes építési engedély megléte. A pályázatok leadási határideje június 15.

Hegyvidéki Dalostalálkozó

Az idén is jeles évfordulókhoz kapcsolódva szervezték meg a XII. kerületi iskolák kórusainak hagyományos dalostalálkozóját. Több mint négyszáz hegyvidéki gyerek közös éneke vezette be a gálakoncertet a Városmajori Gimnázium aulájában.

UV-B_sugarzasmero_plakat

Újra indul az UV-B-sugárzásmérés

Tavaly az ország települései közül elsőként a Hegyvidéken telepített közösségi célú UV-B-sugárzásmérőt az önkormányzat. A nyári időszakban mért adatokat a kerület honlapján bárki nyomon követhette, míg internetes regisztrációt követően a polgárok ingyenes SMS-értesítést kaptak, ha az ultraibolya-sugárzás túllépte az egészségügyi határértéket. Május vége óta ismét elérhető a rendszer, a térítésmentes SMS-riasztást a korábbi felhasználóknak újra kell igényelniük.

Őszintén a drogról

A szakemberek tudják, milyen traumát okozhat a családban egy gyermek drogfüggősége – mégis, a családok ritkán mernek nyíltan beszélni erről a témáról. A kerületi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum lapunk közreműködésével arra vállalkozik, hogy az egyéni történetek bemutatásával mindannyiunk figyelmét ráirányítsa a probléma súlyosságára.

Serdülőkori krízis - a szülők segíthetnek gyermekeiknek

Mit tehetnek a szülők, ha úgy érzik, nem bírnak kamasz gyermekükkel, és mi megy végbe a tinédzserek fejében, amikor lázadni kezdenek a szabályok ellen? – tette fel a kérdést a Jókai Klubban megtartott előadásán Ranschburg Jenő. A pszichológusa szerint a serdülőkori krízis alapja a megfelelési kényszer, amit csak a szülői elfogadás képes orvosolni.

Közellenség a parlagfű

A jó idő beköszöntével kezdetét vette a sokak életét megkeserítő allergiaszezon, ilyenkor számos növény pollenje kerül a levegőbe. Ezek közül az egyik legagresszívabb a parlagfű. Irtását törvény szabályozza, amelynek megszegése komoly pénzbüntetéssel jár.

Favágás a fogaskerekű vonalán

Befejeződött a fogaskerekű pályáját szegélyező zöldfelületek felújítása. A favágással is járó kertészeti munkákra azért volt szükség, mert az évek óta elhanyagolt, a sínek fölé belógó növényzet miatt veszélyessé vált a járat biztonságos üzemeltetése.

Akkumulatorert_viragot

Akkumulátorért virágot

Környezetvédelmi akciót hirdetett májusban a János-kert kertészet. A polgármesteri hivatal előtti gyűjtőponton minden leadott akkumulátor három virágpalántát ért. A veszélyes hulladék hasznosításából származó bevételből az ökoprogramokban élen járó Tamási Áron iskola alapítványa nyolcszázötven egynyári virágot vásárolt.

Csikar_az_orokifju_futball_legenda

„Csikar”, az örökifjú futball-legenda

Eredetileg csütörtökre beszéltük meg az interjút a Hegyvidék új díszpolgárával, ám alig egy órával azután, hogy lefixáltuk az időpontot, kétségbeesetten hívott vissza. Nem jó mégsem a csütörtök, hiszen MTK-meccs lesz, és ugye megértem, az fontosabb, mint a beszélgetés. Megértettem. Hiszen fenekestül felfordulna a világ, ha nem ülne a szokott helyén, a Hungária úti stadion lelátóján a legendás jobbszélső, a 82 éves Sándor „Csikar”.

Búcsú a Svábhegyen

A hagyományok, helyi szokások életben tartása a kisközösségek megmaradásának egyetlen záloga. Tudja ezt a Svábhegy XII. kerületi Német Kisebbségi Önkormányzat is, amely megalakulása óta főszervezője a pünkösdi búcsúnak. A Diana parkban az idén is háromnapos kézműves vásár, bajor sörsátor és gyermekprogramok várták az érdeklődőket. Pünkösdhétfőn az ünneplők megkoszorúzták a hazáért életüket áldozó hősök emlékművét.

Helyi válaszok az éghajlatváltozásra

Konferencián ismertették tapasztalataikat a klímabarát települések, köztük a XII. kerület. Az összejövetelen Sólyom László köztársasági elnök méltatta a fenntartható világ érdekében elindított helyi kezdeményezéseket.

Júniusi pecsenyék

A nyár legelején járunk, élvezzük az egyre melegebb napok hosszabbodását. Itt a könnyű, szabadban faszénen vagy esőben konyhai grillen, roston süthető különféle pecsenyék elkészítésének ideje. Ehhez adunk ötleteket.

Hegyvidéki diákok az árvíz sújtotta Szikszón

Szembeszállt az ár pusztításával az a tizenegy városmajori gimnazista, két barátjuk és három tanáruk, akik az elmúlt hetek áradásai után érkeztek Szikszóra, hogy segítsenek a bajbajutottakon. Beneda Orsolya és Tamás, Chornitzer Anna, Horváth Bálint, Huppert Hanna, valamint igazgatóhelyettesük, Pintér László mesélt az élményekről.

Gátat kell szabni a gyermekkori agressziónak

Magyarországon igen magas a gyerekek közti bántalmazások száma – derült ki abból az előadásból, amit az ÁNTSZ szervezett helyi szakemberek számára a gyermekkori agresszió témájában. Mint elhangzott, az iskolai erőszakkal szemben a tanároknak és a szülőknek közösen kell fellépniük.

Köszvény: csak a királyok betegsége?

A népi gyógyászat úgy tartja, a köszvény (vagy más néven purin) a királyok, gazdagok, a túlzottan sok, elsősorban vörös húst – marhát, sertést, vadat – fogyasztók ízületi betegsége. Leggyakrabban klimax után, az idősebb férfiaknál, ritkább esetben fiatal korban fordul elő. Odafigyeléssel megelőzhető – az alábbiakban arról is szó lesz, miként.

Értékes gyomnövények

A Hegyvidéken – mint ahogy máshol is – sok gyomnövény hódít életteret magának. Ezeket a kertekben kitartóan ritkítjuk, irtjuk, parkban, útfélen, erdő szélén pedig közömbösen elmegyünk mellettük. Pedig jó néhányuk egyáltalán nem haszontalan.

Hegyvidéki Olimpia gyerekeknek

Tógába öltözött, az ókori görög városállamok zászlai alatt gyülekező gyerekekkel telt meg a TF Csörsz utcai sporttelepe. Az évezredes hagyományokat felidéző első Hegyvidéki Olimpián nyolc önkormányzati fenntartású kerületi iskola tizenegy csapata vett részt.