Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
UV-B_sugarzasmero_plakat

Újra indul az UV-B-sugárzásmérés

Tavaly az ország települései közül elsőként a Hegyvidéken telepített közösségi célú UV-B-sugárzásmérőt az önkormányzat. A nyári időszakban mért adatokat a kerület honlapján bárki nyomon követhette, míg internetes regisztrációt követően a polgárok ingyenes SMS-értesítést kaptak, ha az ultraibolya-sugárzás túllépte az egészségügyi határértéket. Május vége óta ismét elérhető a rendszer, a térítésmentes SMS-riasztást a korábbi felhasználóknak újra kell igényelniük.

Világszerte egyre nagyobb figyelmet kap a napból érkező káros ultraibolyán túli sugarak okozta elváltozások, betegségek megelőzése. A megfelelő faktorú naptejek alkalmazása mellett a védekezés szempontjából az a legfontosabb, hogy az emberek tisztában legyenek a sugárzás pillanatnyi mértékével.
Ezt ismerte fel a Hegyvidéki Önkormányzat, amikor az országban elsőként tavaly májusban úgy döntött, UV-B-sugárzásmérő készüléket telepít a kerületi polgármesteri hivatal tetejére. A Nivea támogatásával megvalósuló beruházásnak köszönhetően a helyi polgárok a www.hegyvidek.eu honlapon szeptember végéig nyomon követhették a sugárzás alakulását. Az interneten elérhető regisztrációs űrlapot kitöltőket SMS-ben is értesítette a rendszer, ha az UV-B-sugárzás elérte a hatos fokozatot. Ennek azért van jelentősége, mert ekkor már ajánlott árnyékos helyet keresni, a gyerekek pedig legfeljebb tizenöt percig tartózkodhatnak biztonságban a napon.
A téli szünetet követően a rendszert – a korábban megszokott formában és feltételek mellett – május végén indították újra. Történtek ugyanakkor fejlesztések: a legfontosabb, hogy az eddigiekkel ellentétben nem tíz-, hanem hárompercenként frissülnek a honlapon elérhető adatok. Újdonság, hogy a rendszer figyeli az előző három mérés átlagát, és ennek függvényében küld SMS-értesítést. Ezzel elkerülhető, hogy a csupán néhány másodpercig tartó, kiugróan magas értékek esetén is megtörténjen a riasztás. Idén a hatos szint elérését követően külön SMS-figyelmeztetés érkezik, amennyiben a sugárzás meghaladja a nyolcas fokozatot.
Az ingyenes SMS-szolgáltatásra akkor is újra kell regisztrálni, ha a felhasználó ezt az előző évben már megtette. Tavaly mintegy négyszázan éltek a lehetőséggel, számukra több mint nyolcezer riasztást küldött rendszer.

(m.)