Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egészségügyi dolgozókat jutalmaztak

A Semmelweis-nap az egész országban, így a Hegyvidéken is az egészségügyben dolgozók ünnepe. Alkalmat ad arra, hogy kifejezzük megbecsülésünket azok iránt, akik fáradságot nem ismerve a nap huszonnégy órájában őrködnek testi és szellemi épségünk felett. A XII. kerületi orvosokat, ápolókat, védőnőket, asszisztenseket, gyógytornászokat és a Gazdasági Ellátó Szolgálat munkatársait köszöntötte az önkormányzat ünnepélyes keretek között.

Az egészséget természetes állapotnak tekintjük, de amint megbetegszünk, fájdalmunk felülír minden más szükségletet, csak a mielőbbi gyógyulás foglalkoztat bennünket. Ilyenkor szembesülünk igazán azzal, hogy milyen sokkal tartozunk az egészségügyben dolgozóknak, akik a nap bármely órájában rendelkezésünkre állnak.
Egeszsegugyi_dolgozokat_jutalmaztakEzt az elhivatottságot próbálta meg lehetőségeihez mérten honorálni az önkormányzat, amikor megalapította a Hegyvidék Egészségügyi Ellátási Díjat, amelyet minden évben az a szakember kaphat meg, aki a legtöbbet tette a betegek gyógyulásáért. A Jókai Klubban megtartott Semmelweis-napi ünnepségen ezúttal dr. Sepp Csaba háziorvos vette át az elismerést, míg Farkas Pálné laboratóriumi asszisztens Polgármesteri Dicséretben részesült.
Kovács Lajos alpolgármester szerint az elmúlt években semmitmondó, nem életszerű statisztikák alapján akarták racionalizálni az egészségügyet, aminek egyetlen célja a támogatások megvonása volt. Miközben az előző kormányok megszorításokat jelentettek be, elvárták, hogy a gyógyítás színvonalát valahogyan mégis szinten tartsák az egészségügyi dolgozók. Megmagyarázhatatlan módon azt képzelték, hogy a meggondolatlan forrásmegvonások után jobb lesz a szolgáltatás, és a kórházakban, rendelőkben dolgozók hangulata is javul majd.
A folyamatosan romló körülményeknek köszönhetően az orvosok és az ápolók inkább külföldre mennek, akik pedig vállalják a mostoha körülményeket, egyre nehezebben tudnak megbirkózni a rájuk háruló többletfeladatokkal – hangsúlyozta az alpolgármester, aki kiemelte: szerencsére a Hegyvidéken van mire büszkének lennünk, az egészségügyben dolgozóknak köszönhetően ugyanis működik a rendszer. Bár közülük is sokan elmehettek volna több pénzért és megbecsülésért idegen országokba, mégis maradtak, és vállalják a mindennapok küzdelmeit. A kerület annyit tehet, hogy a lehetőségeihez mérten igyekszik javítani a munkakörülményeken, felújítja egészségügyi intézményeit, modernizálja a gépparkot, új bútorokat vásárol.
Dr. Szolnoki Lajos háziorvos, a Hegyvidéki Egészségklub alapítója köszöntőjében kiemelte: ritka az olyan kerület, amely ennyire kiáll a betegségmegelőzés, a prevenció ügye mellett. Hegyvidék önkormányzata megalakulása óta hozzájárul az egészségklub működéséhez, ennek köszönhető, hogy ma már az ötvenegyedik előadásnál tart a programsorozat. Hiánypótló a kezdeményezés, hiszen az iskolai tanterv még mindig nem tartalmaz általános egészségügyi oktatást. Ezt az ismeretanyagot próbálja meg szórakoztató formában átadni a Hegyvidéki Egészségklub.
A háziorvos reményét fejezte ki, hogy az új kormányzati ciklusban végre megvalósul az alap- és szakellátás egysége, kialakul egy olyan rendszer, amely összefogja és működteti a gyógyító tevékenységeket. Mint mondta, véget kell vetni a mostani gyakorlatnak, amikor egy szakorvosi vény felírása negyedórát vesz igénybe. Eddig a rombolás idejét éltük – fogalmazott –, most eljön az építkezés korszaka, ami lehetővé teszi az orvosoknak, hogy az emberek érdekében dolgozzanak.

MM