Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Itt_a_nyar_-_hol_a_gyerek

Itt a nyár – hol a gyerek?

Pillanatokon belül vége a tanévnek. Ez öröm a gyereknek, de gond a szülőnek: kinek a gondjaira bízza csemetéjét, amíg ő dolgozik? A nyári tábor mindig jó megoldást jelent, hiszen szakemberek felügyelete alatt, tartalmasan, kellemesen és biztonságban tölthetik el a gyerekek az időt. Összeállításunkban a kerület idei kínálatát próbáltuk összegyűjteni.

Boru_ellen_vidam_esernyok

Ború ellen vidám esernyők

A hegyvidéki KIMBI óvodásait és a muravidéki magyar gyerekeket nemcsak az anyanyelv, hanem most már a közös alkotás élménye is összeköti: együtt festettek Lendván esernyőket egy nemzetközi képzőművészeti fesztiválon. Miért pont esernyőt? Mindenekelőtt azért, mert ez a város jelképe, itt működött az Osztrák–Magyar Monarchia első ernyőgyára.

A város majorjának kertje

A főváros első közparkja a Hegyvidéken található. A közelmúlt viharai által megtépázott városmajori park múltja egészen a XVIII. századig tekint vissza. Kialakításakor a francia kerteket tekintették mintának, később a bécsi Práterhez hasonlították. Egyes források szerint tömegsír van alatta, de ez egyelőre nem bizonyított.

Példaértékű hegyvidéki összefogás az árvízkárosultakért

Iskolák, óvodák, civil és politikai szervezetek, a rendőrség, a polgári védelem és rengeteg segíteni akaró hegyvidéki lakó egy emberként mozdult meg, hogy valamilyen módon támogassa a májusi hatalmas és tragikus árvizek károsultjait. Voltak, akik az első hívó szóra – sőt, hívó szó nélkül – mentek a gátakra, mások adományaikkal próbálták enyhíteni a fedél nélkül maradtak veszteségeit. A példaértékű összefogás jól mutatja, hogy az emberekből nem veszett ki az együttérzés, a segíteni akarás.

Az inkontinencia betegség

Közel nyolcszázezren küzdenek az inkontinenciával, miközben alig százhúszezren fordulnak problémájukkal szakemberhez. A többiek nem teszik, mert szégyellik, holott a vizelet-visszatartási zavar megfelelő gyógyászati segédeszközzel, intim tornával kezelhető.

Hogyan lettem drogfüggő?

Óriási traumát okozhat a családban egy gyermek drogfüggősége, mégis ritkán merünk nyíltan beszélni erről a témáról. Az őszinte párbeszéd elősegítése érdekében szeretnénk ráirányítani olvasóink figyelmét a probléma súlyosságára: most induló cikksorozatunkban tanulságos egyéni sorsokat mutatunk be. Ezúttal egy fiatalember beszámolóját idézzük, aki a „szipuzástól” jutott el a heroinfüggő, bűnöző életmódig.

Japán sziget a Győri úton

Megnyitotta kapuit a kerület első távol-keleti kulturális központja. A Győri úti dojóban az autentikus japán harcművészetek mellett kalligráfiával, origami-készítéssel, valamint a szigetországra jellemző tárgykultúrával is megismerkedhetnek az érdeklődők. A gyerekeket testre szabott programokkal és nyári napközis táborokkal várják.

Tavaszbúcsúztató a Virányos iskolában

Tartalmas, közösségépítő rendezvényekkel búcsúztatták a tavaszt a virányosi általános iskolások. Előbb az egész családot megmozgató iskolatakarítás és a Budapesti Japán Iskolával közösen megrendezett gyermeknap, majd gálakoncert szerepelt a programban.

Új edző, új célok

Nem a legjobban sikerült a 2009–2010-es szezon a BSE női kosárlabdacsapatának. A hölgyek a nyolcadik helyen zárták az alapszakaszt, a rájátszásból az első körben kiestek. Petőné Nagy Dorottya szakosztályvezető szerint elsősorban nem a pályán mutatott játék az oka a rossz helyezésnek.

Szemetgyujtes_a_Normafanal

Szemétgyűjtés a Normafánál

A környezetvédelmi világnap alkalmából parktakarítási akciót szervezett a Palace MOM Park mozi a Normafánál. A felhívásra a mozi munkatársai mellett önkéntesek, főleg családosok jelentkeztek, így a rekkenő hőség, valamint a csapatostól támadó szúnyogok ellenére is több mint ötvenen dolgoztak a János-hegyi kilátóhoz vezető út és az úttörővasút közötti területen. A helyszínt a Pilisi Parkerdő Zrt. javasolta, az erdészek szerint ugyanis itt van a legtöbb szemét.

Bigyó bohóc Piafot énekel

A nagy szemű, göndör fürtös kislány kidugja fejét a padlásablakon. Körbenéz, majd egy botra erősített kisdobosnyakkendőt lengetve először csak nagyon halkan, majd egyre hangosabban kezdi kiabálni 1956 őszén, hogy „Rákosi Mátyás, elvtárs, pajtás!” A jelenet bekerült a filmtörténelembe a Szamárköhögés egykori kislányával, az Annamarit játszó Kárász Eszterrel együtt.

 

Első díjat kapott a menedékház terve

Egy menedékház, egy építészeti múzeum és egy kerékpáros központ diplomatervét jutalmazta Árkay-díjjal a Hegyvidéki Önkormányzat. Immár nyolc éve vehetik át a kerületi kitüntetést a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem építész tanszékének legtehetségesebb végzős hallgatói.

Vihar után…

Hegyvidéken elsősorban a növényzetben és az épületek tetőszerkezetében okoztak károkat az utóbbi hetek heves viharai. Szerencsére személyi sérülés nem történt, több esetben előfordult azonban, hogy magántulajdonú telkeken, közterületen kidőlő fák, illetve leszakadó nagyobb ágak rongáltak meg parkoló autókat. Utánajártunk, a biztosítók mely esetekben térítik meg a viharkárokat.

Fekvorendorok_a_Marton-hegyen

Fekvőrendőrök a Márton-hegyen

A Hegyvidék legnagyobb egybefüggő Tempo30 övezetét alakította ki Márton-hegyen az önkormányzat. A jobb láthatóság érdekében piros térkőből készült bordákat úgy alakítják ki, hogy lassításra kényszerítsék az autókat, ám semmiképpen ne okozzanak kárt az áthaladó járművekben. A munkálatok idején részleges forgalomkorlátozásokra kell számítani a Mártonhegyi út–Fodor utca–Istenhegyi út által határolt területen.

Forras_a_Zugligeti_uton

Forrás a Zugligeti úton

Víz tört fel a földből egy állami tulajdonú, üres telken a Zugligeti Általános Iskola közelében. A forrásból percenként harminc liter jut a felszínre, amit a folyamatos esőzések miatt csak nehezen tudnak elnyelni a csapadékelvezetők, ezért a Zugligeti út több szakaszán vízátfolyások nehezítik a közlekedést.

Egészségügyi dolgozókat jutalmaztak

A Semmelweis-nap az egész országban, így a Hegyvidéken is az egészségügyben dolgozók ünnepe. Alkalmat ad arra, hogy kifejezzük megbecsülésünket azok iránt, akik fáradságot nem ismerve a nap huszonnégy órájában őrködnek testi és szellemi épségünk felett. A XII. kerületi orvosokat, ápolókat, védőnőket, asszisztenseket, gyógytornászokat és a Gazdasági Ellátó Szolgálat munkatársait köszöntötte az önkormányzat ünnepélyes keretek között.

A_Hegyvidek_meguszta_az_ozonvizet

A Hegyvidék megúszta az özönvizet

Kezdjük a rossz hírrel: a Pilisi Parkerdő Zrt. felügyelete alá tartozó erdőkben az eddigi, korántsem teljes felmérés szerint félmilliárdos kárt okoztak az elmúlt hetek viharai. A jó hír (az időközben megérkező napsugár mellett): június elsején együttműködési egyezmény született a parkerdő tulajdonában lévő Budakeszi Vadaspark, valamint a Fővárosi Állat- és Növénykert között.

Királyi íriszek

A francia királyok jele a középkor óta az írisz, de már őket megelőzően a görög és egyiptomi uralkodók is szívesen ábrázolták magukat íriszekkel körülvéve. A növény szerencsésen túlélte a királyok korát, és az impresszionizmus, a szecesszió idején szerzett népszerűségének hála a mai napig kedvelt a művészetekben és a kertekben egyaránt.

Bioecettel az egészségünkért (1.)

Mielőtt hozzákezdenénk bármilyen salátafantázia elkészítéséhez, nem árt bepillantást nyernünk az ecetek világába. A tudnivalókról, fajtáikról most, illetve következő számunkban adunk áttekintést.

A konyhán kívül is van étel

Júniusban sokunkban feltámad a vágy, hogy egy vidám kerti bulit, társas összejövetelt csapjunk szabadtéri sütés-főzéssel. Elő a bográccsal, illetve újabban többször a grillel, faszénnel, nyárssal és grillráccsal! A pácolt húsok mellé készítsünk friss, pikáns salátákat, jól behűtött kovászos uborkát, legyen kéznél almapaprika, lilahagyma és könnyű bor, sör, ásványvíz, kellemesen lehűtve.

Diplomás fotósok a Barabás Villában

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotógráfia szakán frissen diplomázott fotóművészek munkáiból nyílt kiállítás a Barabás Villában. A bemutatott felvételek a kibontakozó önkifejezés pillanatfelvételei.

Barangoltak a Hegyvidéken

A viharos időjárás miatt május közepén elmaradt a Barangoló Hegyvidék elnevezésű teljesítménytúra. Második alkalommal már ragyogó napsütés fogadta a részvevőket, akik között babakocsit toló versenyző is akadt.

Természetvédelem a KFKI-ban

A Hegyvidék térképén nagy fehér folt a KFKI területe. Az erdőszéli épületegyüttes kerítését valószínűleg sokan látták már kívülről – belülről azonban kevesebben. De milyen látnivalóra számíthat ott egy átlagos kerületi polgár?

Váratlanul nyertek bajnokságot

Kiváló szezont tudhat maga mögött a PEKOSI-Hegyvidék U20-as férfi kosárlabdacsapata. Az NB I/B-s bajnokságot megnyerték Horváth Krisztián tanítványai, míg az NB I legjobbjaival összevont tornán a negyedikek lettek.

Sakksikerek a fiataloknál

Újabb sikert ért el az Istenhegyi úton működő Tabáni Spartacus sakk-klub. A Szombathelyen megrendezett Magyar Köztársaság Rapid Korcsoportos Nemzeti Sakkbajnokságon a Virányos Általános Iskola diákja, Telek Zsigmond aranyérmet szerzett.

U19-es_floorballosok_az_elitben

U19-es floorballosok az elitben

Megnyerte a csehországi U19-es világbajnokság B divízióját, és bejutott az elitmezőnybe a magyar női floorball-válogatott. A sikercsapatban a hegyvidéki Phoenix Fireball SE nyolc játékosa lépett pályára.

Ismét UV-B-sugárzásmérő a Hegyvidéken

A polgármesteri hivatal tetején elhelyezett mérőműszer adatai a nyári időszakban a www.hegyvidekuv.hu honlapon folyamatosan nyomon követhetők, valamint internetes regisztráció után a kerületi polgárok ingyenes SMS-értesítést kapnak, ha az ultraibolya-sugárzás túllépi az egészségügyi határértéket. A rendszer újraindítása alkalmából megtartott sajtótájékoztatón Pokorni Zoltán polgármester elmondta, hogy a szolgáltatás elsősorban a kerületieknek szól, hiszen a mérések a Böszörményi úti állapotokat mutatják, a kapott adatok azonban valamennyi budapesti számára hasznosak lehetnek.