Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Tavaszbúcsúztató a Virányos iskolában

Tartalmas, közösségépítő rendezvényekkel búcsúztatták a tavaszt a virányosi általános iskolások. Előbb az egész családot megmozgató iskolatakarítás és a Budapesti Japán Iskolával közösen megrendezett gyermeknap, majd gálakoncert szerepelt a programban.

Legalább száz szülő és még több gyermek jelentkezett a hagyományos udvartakarításra a Virányos Általános Iskolában. Kicsik és nagyok, családtagok és tanárok együtt, kisebb csapatokban dolgoztak, összeszedték az őszi-téli időszakról megmaradt avarkupacokat, rendbe tették a bokros részeket, lefestették az intézmény kerítését és a kapukat. A munkakedvet csak fokozta az uzsonnára felszolgált, helyben készített lángos.
A kora reggeltől délig tartó takarítás eredménye két zöldhulladékkal megtelt konténer volt. Az akció sikerrel zárult, hiszen nem csupán az udvart, hanem az iskola környezetét is sikerült megtisztítani – mondta el lapunknak Szerdahelyiné Jászberényi Ágnes igazgató. Hozzátette: a közös munkának köszönhetően a gyerekekben erősödött a tudat, hogy a környezetükért ők maguk felelősek. A közös munka után bográcsban főtt paprikás krumplit kaptak a résztvevők, majd kezdetét vette a mindig nagy érdeklődéssel várt sportesemény, a tanár-szülő–diák focimeccs.
A játék és a sport kapott főszerepet a gyermeknaphoz kapcsolódó japán–magyar akadályversenyen. A szomszédos Budapesti Japán Iskolával közösen megtartott rendezvényen vegyes csoportokba osztották a gyerekeket, akik a szokatlan helyzet ellenére láthatóan gyorsan szót értettek egymással, és sikeresen megoldották a feladatokat. Szükség is volt az együttműködésre, hiszen az állomásokon a két ország hagyományai elevenedtek meg: a magyar gyerekeknek az origami-feladat, míg japán társaiknak a mézeskalács-díszítés jelentette a legnagyobb élményt, a távol-keleti kő–papír–olló játékot pedig egyöntetű lelkesedés fogadta.
„Szerettük volna, hogy a két szomszédos iskola diákjai még jobban megismerjék egymást” – hangsúlyozta az igazgatónő. Bár a közös udvar miatt megvan a kapcsolat, a tapasztalatok szerint hasonló programokon tudnak igazán feloldódni a gyerekek. A Virányos Általános Iskolában évek óta folyik japánoktatás, és az ilyen alkalmak arra is megfelelnek, hogy a nyelvet gyakorolják a diákok – tette hozzá Szerdahelyiné.
Június első napjaiban rendezték a többéves múltra visszatekintő japán–magyar gálakoncertet. A Virányosi Közösségi Házban a hangszeres számok mellett magyarul, japánul és angolul énekelték egymás és saját népdalaikat a gyerekek. Nagy sikert aratott a tradicionális japán haragjáték és a műsor zárásaként előadott We are the World.
Tavaszbucsuztato_a_Viranyos_iskolabanAz együtténeklés fontosságát emelte ki Ajima Noboru, a Budapesti Japán Iskola igazgatója. Szerinte a zenén keresztül mély kapcsolatok jöhetnek létre a népek között, hiszen a muzsika nyelvét a világ minden táján megértik az emberek. „A zene erkölcsi törvény, lelket kölcsönöz a mindenségnek, szárnyat az élménynek, szállni tanítja a képzeletet, bájt ad a szomorúnak, derűt és életet mindennek” – idézte Platón gondolatát Szerdahelyiné, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a zene egyszerre mesél emberi érzésekről, a természetről, a világról, háborúkról és a megújulásról.

mm.