Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Tizedszer is legyőzték a fogaskerekűt

A nagy esőzés miatt az eredeti időponthoz képest két héttel később rendezték meg a tizedik Előzd meg a fogaskerekűt! teljesítménytúra-, kerékpáros és futóversenyt. Bár az időjárás ezúttal sem fogadta kegyeibe a résztvevőket, a „leghegyvidékibb” sportrendezvényen mintegy ezerötszázan teljesítették a kijelölt távokat.

Tizedszer_is_legyoztek_a_fogaskerekut

Közönségsikert aratott a tizedik alkalommal megrendezett Előzd meg a fogaskerekűt! verseny. A népes, közel ezer főt számláló túrázó mezőny – köztük több száz kerületi iskolás – a Városmajori Gimnáziumtól a Zeke utca, Álom utca, Lóitató, Jókai-kert, Széchenyi-emlék út, Farkasvölgyi út érintésével jutott el a fogaskerekű végállomásához. Bár többségük elsősorban a társaság, illetve a hegyvidéki környezet kedvéért tette meg az öt kilométeres távot, sokan igazi erőpróbának fogták fel a versenyt.
Míg a túrázóknak csak a tereppel és a stopperórával kellett megküzdeni, a biciklisekre és a futókra még egy feladat várt: a teljes siker érdekében – igaz, a túrázóknál rövidebb útvonalon – meg kellett előzniük a menetrend szerint járó fogaskerekűt. Ez végül tizenhét kerekesnek sikerült, ami azért is számít megsüvegelendő eredménynek, mert a fogaskerekű valószínűleg minden idők legrövidebb, alig valamivel több mint 15 perces menetidejét éppen a biciklisekkel szemben produkálta.
A felnőtt férfiak között a dobogó legfelső fokára egy régi ismerős, 2008 első helyezettje, Kusztor Péter állhatott fel. Az Atlas Personal Team 11 perc 34 másodperces időt elérő versenyzője elmondta, hogy az Előzd meg a fogaskerekűt! a kerékpárosok világában ma már rangos eseménynek számít.
A férfi futók mezőnyében az etióp Ashenafi Erkolo bizonyult a legjobbnak. A három éve Magyarországon élő maratoni futó szerint a pálya rövidsége jelenti az igazi nehézséget, hiszen szinte végig teljes erővel kell futni. Ez egyáltalán nem könnyű feladat, a 4,5 kilométeres távon ugyanis 325 méter szintkülönbséget is le kell győznie a versenyzőknek.
Első győzelmét ünnepelhette a 18 év alattiak mezőnyében induló Jenes Soma, a Városmajori Gimnázium tizenöt éves diákja, aki már harmadszor állhatott fel a dobogóra, 2008-ban harmadik lett, a következő évben második.
A korántsem ideális hideg idő alaposan megnehezítette a versenyzők dolgát. Minden bizonnyal ennek köszönhető, hogy az előző évinél eggyel kevesebben, összesen öten bizonyultak gyorsabbnak a 17 perces menetidőt ezúttal betartó fogasnál.
A viadal közel ezerötszáz embert, nőt, férfit és gyereket, profit és amatőrt mozgatott meg. A fáradalmak kipihenéseként a Rege parkban családi napot rendeztek, változatos programok várták a versenyzőket és kísérőiket.
– A verseny nem az élsportról, hanem az együttlétről, a közös testedzés öröméről szól – mondta Pokorni Zoltán polgármester, aki átadta a legjobbaknak járó érmeket és ajándékokat. – Szeretnénk, ha minél többen csatlakoznának a helyi tömegsport-rendezvényekhez, de azt is tudjuk, hogy ehhez kell egy kis jó értelemben vett „nyomás”. Ezért hívunk ismert sportolókat is a versenyekre, s ezért kap minden célba érő kerületi emlékpólót és apró ajándékokat. Abban bízunk, hogy ezek az ereklyék kedvet csinálnak a mozgáshoz, emlékeztetnek arra, hogy milyen jó érzés magunkat legyőzve befutni a célba.

(M.)