Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kulturális Örökség Napjai a Hegyvidéken - Barokk pompa a színpadon

A világon a legnagyobb jezsuita díszlet- és látványképekből álló gyűjteménnyel büszkélkedhet az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. A jezsuita iskoladrámák színpadképei, látványtervei, barokk rajzok és metszetek 106 darabos kollekciójából válogatva időszaki kiállítás nyílt a Kulturális Örökség Napja alkalmából a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

„Emberek, legyetek jók!”

A fenti felszólítás a címe annak a Kokas Ignácról készült portrénak, amelyen a neves festőművész kiáltja – immár az utókornak – üzenetét. A rendkívül szuggesztív kép Németh Andrea művészeket bemutató legújabb tárlatának egyik darabja.

Folytatódik a virágosítás

Tovább színesítené a hegyvidéki utcaképet az önkormányzat. A tavaly elkezdett kerületszépítő program keretében újabb helyszíneken alakítottak ki zöldsávokat, illetve virágos szigeteket.

Laktató levesek, jóféle szendvicsek

Magyar Elek, az Ínyesmester, a múlt század legendás gasztronómusa és újságírója magabiztosan állította, hogy nincs még egy náció, amelynek annyi jó levesötlete lenne, mint a magyarnak. Az iskolából hazatérő gyerekek számára pedig mostanában egy gazdag leves gyors és bevált kiegészítője, mintegy az ebéd befejezője egy tartalmas szendvics. Ezúttal e kettővel foglalkozunk.

Méltó emlékezés Márton Áronra

Szederkényi Károly farkasréti plébános kezdeményezésére szobrot állít Márton Áron tiszteletére a Hegyvidéki Önkormányzat. A hitvalló erdélyi püspököt ábrázoló, közel két méter magas műalkotást várhatóan novemberben avatják fel a Hóvirág és a Törökbálinti út kereszteződésében újonnan kialakított emlékhelyen.

A fűszerek felkészítése a télre

Az ablakpárkányon, teraszon nevelt fűszereket a téli hideg beálltával védett helyre kell vinni. Addig azonban még be kell takarítani a termést, és fel kell készíteni a töveket a nyugalmi időszak hosszú hónapjaira.

Esély a rászorulóknak

Idén is csatlakozik a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjprogramhoz az önkormányzat. Az esélyegyenlőség megteremtése érdekében a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló egyetemi és főiskolai hallgatók, valamint a felsőoktatási intézménybe jelentkezni kívánó fiatalok részesülhetnek havi rendszeres anyagi támogatásban.

Magyar bajnok a hegyvidéki vitorlás

Péch Fanni learatta a babérokat a serdülő-, ifjúsági és junior országos bajnokságon a 420-as hajóosztályban, miután párosban Héjj Eszterrel együtt abszolút bajnoki címet szereztek. A Winddance Sailing Team versenyzője azonban nemcsak a sportban remekel, hiszen a Városmajori Gimnázium tanulójaként már kétszer elnyerte a „Magyar Köztársaság jó tanulója, jó sportolója” kitüntetést.

Elozd_meg_a_fogaskerekut

Előzd meg a fogaskerekűt!

Új időpontban, október 2-án, immár tizedik alkalommal vehetik fel a versenyt az „Előzd meg a fogaskerekűt!” futó-, kerékpáros és teljesítménytúra-viadal résztvevői a menetrend szerint közlekedő BKV járattal. A jubileum apropóján meglepetésprogramokkal várják a kerület legnagyobb szabású sporteseményére érkezőket.

Igazolással szavazás

A Helyi Választási Iroda tájékoztatója az önkormányzati képviselők és polgármesterek 2010. október 3. napjára kitűzött választásával kapcsolatban.

Rendezettebb kerületi táborok

Ezen a nyáron még szebb környezet fogadta az iskolásokat a kerület Széchenyi-hegyi, szántódi és szigetszentmártoni táboraiban. A rendezettebb összkép a fenntartást végző cég, a Faber Kft. munkájának köszönhető, amely parkrendezéssel, virágosítással, a faházak és kerti játékok felújításával tette vonzóbbá a gyerekek nyári pihenőhelyeit.

Raszorulokon_segit_az_onkormanyzat

Rászorulókon segít az önkormányzat

Folyamatosan bővíti szociális ellátórendszerét az önkormányzat. Az új támogatási formák bevezetésének célja, hogy a Hegyvidéken ne kelljen nélkülöznie egyetlen gyermeknek, idős embernek vagy önhibáján kívül bajba jutott polgárnak sem. A tervek szerint januártól a jogosultsági kör kiszélesítésével még több rászorulón segítene a kerület vezetése.

Hegyvideki_Osz_-_gyereknap_a_Barabas_Villaban1

Hegyvidéki Ősz – gyereknap a Barabás Villában

Az időjárás-felelős szeptember utolsó hétvégéjén csendes, de annál makacsabb esőt küldött az ország fölé. A hegyvidéki embereket azonban kemény fából faragták, aki ott akart lenni, ott is volt a hagyományos Hegyvidéki Ősz főként gyerekeknek szóló programjain. És nem bánta meg!

Tavasszal újra: Mozdulj, Játszótér!

A hideg idő beköszöntével lezárul a Pokorni Zoltán polgármester javaslatára a nyári szünidőben életre hívott Mozdulj, Játszótér! program, ám a búcsú csak időleges. A kisgyermekes szülők kérésére az önkormányzat ugyanis tavasszal újraindítja a kormányzat elismerését is kivívó hegyvidéki kezdeményezést.

Bővülő közösségi terek, megújuló biopiac

Befejeződött a színházterem alatti raktárak szerkezetépítése, jelenleg a belsőépítészeti munkák zajlanak a MOM Kulturális Központban. Az intézményhez kapcsolódó Sirály utcai mélygarázs építése most kezdődött el, felette a sétálóutca várhatóan jövő februárra lesz kész.

Kaszás Attila-díj

A székesfehérvári Vörösmarty Színház adott otthont idén a Hegyvidéki Önkormányzat által alapított Kaszás Attila-díj átadó ünnepségének. A gálaest jegyeladásából származó teljes bevételt, közel egymillió forintot jótékony célra ajánlotta fel a színház. Az adományokat kedden adták át a többi között az ünnepség házigazdája, a Vakok Batthyány László Gyermekotthon Római Katolikus Óvodája, Iskolája számára.