Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Mezes-magos_edes_etkek1

Mézes-magos édes étkek

Az alábbi csemegék java előre elkészíthető, jól eltartható, önálló desszertként, vagy a karácsonyi ételsor méltó befejezéseként is megállja a helyét.

Pisztáciás mignon

Egy serpenyőben szárazon enyhén megpörkölünk 10 deka pisztáciát a héja nélkül. Amikor a belső héj kezd leválni a magról, egy konyharuhával átdörzsöljük, és kiválogatunk 60 ép szemet, a többit ledaráljuk. Kevergetve megpörkölünk 15 deka szezámmagot, gondosan, nehogy odakapjon. A felét megtörjük mozsárban vagy gyorsaprítóban, a többit félretesszük.
Egy lábasban langyosítsunk meg 5 deka vajat és 15 deka mézet, majd keverjük simára. Adjuk hozzá és keverjük össze a darált pisztáciával a megtört szezámmagot és a félretett egészben hagyottat is, ezt úgy a legkönnyebb, ha lyukacsos keverőkanalat használunk. Adjunk 3 cent konyakot a mézes szezámos masszához, ettől finom aromája lesz. Majd hűtsük le a masszát, és olajos tenyérrel, kiskanállal gömbölygessünk kis gombócokat belőle. Rakosgassuk bele egy-egy papír muffinformába (papírüzletben, nagyobb élelmiszerboltban megvásárolható), és mindegyik tetejébe nyomjunk egy-egy pörkölt pisztáciát.
Egy éjszakán át szobahőmérsékleten hagyjuk szikkadni. Jól záródó fémdobozban, sütőpapírral rétegezve sokáig eltartható. Ha vendég érkezik, máris kínálhatjuk.Mezes-magos_edes_etkek2

Mandulás mézesek

Dobjunk 20 deka mandulát lobogva forró, enyhén sós vízbe, csak egy pillanatra, így könnyűszerrel megszabadulhatunk barnás héjától. Szárogassuk meg, daráljuk le, majd tegyük félre egy zsírpapírra kiterítve. Ezután 45 deka réteslisztet keverjünk el 17 deka barnacukorral, a közepébe mélyítsünk egy kis fészket, abba csorgassunk bele 15 deka mézet.
Üssünk bele még 2 tojást, tegyünk bele 1-1 mokkáskanál őrölt fahéjat és szegfűszeget, 2 kávéskanál mézeskalácsfűszert (élelmiszerüzletekben kapható). Rakjunk az összegyúrandó tészta szélére, apróra darabolva, 20 deka puha vajat, és kívülről befelé haladva dolgozzuk össze a fűszeres-lisztes keverékkel. Addig gyúrjuk a tésztához valókat, amíg sima tésztát kapunk, majd osszuk el hat részre. Azért adagoljuk ki a tésztát előre, hogy könnyebben és gyorsabban süthessük ki a mézes figurákat. Takarjuk le a halmocskákat folpackkal, és hűtőszekrényben pihentessük 2-3 óra hosszat.
Az első tésztaadagot meglisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 3 milliméter vastagságúra, és lisztbe mártott figurákkal szaggassuk ki a mézeseket. Sütőpapírral béleljük ki a sütő tepsijét, és sorakoztassuk fel rajta a különféle figurákat. Előmelegített, közepesnél alacsonyabb hőmérsékletű (kb. 180 fokos) sütőben 10 percig süssük. Amíg sül, előkészíthetjük a következő adagot egy másik tepsiben, így folyamatosan dolgozhatunk.
Hagyjuk, hadd hűljenek ki a mézes figurák, majd jól záródó fémdobozban tároljuk a vendégek megérkezéséig, vagy eloszthatjuk a különböző ajándékcsomagokban.

Angol gyümölcsös sütemény

Apró kockára vágunk 10 deka cukrozott citromhéjat, 10 deka szárított fügét és 4 deka szárított datolyát. A gyümölcsöket 15 deka megmosott mazsolával együtt beleszórjuk egy tálba, megöntözzük 3-4 evőkanál rummal, és jól összeforgatjuk. Megdarálunk 15 deka mogyorót.
Ezután 15 deka vajat habosra keverünk 15 deka cukorral, hozzáadunk apránként 5 tojást. Tíz deka lisztet összekeverünk 3 kiskanál sütőporral, és a habos masszához keverjük. Majd 15 deka vágott mandulát, a már megdarált mogyorót, a rumos gyümölcsöket, 3 késhegynyi őrölt fahéjat, 2 evőkanál keserű kakaóport és fél citrom lereszelt héját belekeverjük a tésztába.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Kibélelünk egy 26 centis átmérőjű tortaformát sütőpapírral, belesimítjuk a tésztát (különösen a tetejét egyengessük simára). Lassan, egy órán át sütjük. Közben összekeverünk 20 deka porcukrot 3 evőkanál citromlével, majd a megsült és kihűlt süteménytésztára kenjük.

St. Honoré habtorta

Híres recept, amihez égetett tésztaalap helyett habtortalapot ajánlunk. Az égetett tésztából készülnek a torta díszei. Egy nappal előbb fogjunk hozzá! A hozzávalók egy 26 centi átmérőjű, 12 szeletes tortaformához elegendők.
Először 100 fokosra melegítjük a sütőt. A habtortalaphoz 4 tojásfehérjét, 1 csipetnyi sót, 20 deka cukrot, 1 kiskanál vaníliás cukrot kemény habbá verünk. Belekanalazzuk a csillagcsöves nyomózsákba, és a sütőpapírral kibélelt tortaformát telenyomjuk a habos masszával. Ebből lesz a hablap. Ezt a sütőben 5 órán keresztül szárítjuk!
Az égetett tésztához felforralunk 1 deci vizet 5 deka vajjal, 1 csipetnyi sóval, majd beleszórunk 80 deka lisztet. Addig keverjük, amíg masszává sűrűsödik. Kissé kihűtjük, és beleütünk 2 tojást. Egy kevés vajjal kikent sütőlemezre diónyi gömböket nyomunk a tésztamasszából, és felhevítjük a sütőt 200 fokosra, ezen a hőfokon 15 percig sütjük a tésztagömböket.
Közben elkészítjük a krémet: megáztatunk 2 evőkanál zselatinport fél deci vízben. Simára keverünk 5 deka étkezési keményítőt egy kevés tejjel és 4 tojássárgájával. Felforralunk 4 deci tejet 8 deka cukorral és 1 kisebb rúd vaníliával. Lehúzzuk a tűzről, kissé lehűtjük, nehogy a tojások megcsomósodjanak, majd belekeverjük a tojássárgás masszát. Egészen kis lángon nagyon lassan újból felforraljuk, ekkor belekeverjük a zselatint is. Kemény habbá verünk 2 deci tejszínt, és 2 evőkanál narancslikőrrel együtt a kihűlt krémbe keverjük.
A tetejére 20 deka cukorból készítünk mázas bevonatot: a cukrot 1 deci vízben 5 percig forraljuk, a tésztagömbök alját bekenjük a cukorsziruppal, és a torta szélén körberakosgatjuk valamennyit.Mezes-magos_edes_etkek3

-Járay-