Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
A_felelemnelkuliseg_felszabadit

A félelemnélküliség felszabadít

Balczó András, az öttusa történetének legnagyobb alakja volt a László Gyula Egyesület karácsonyi estjének vendége a MOM-ban. A Nemzet Sportolója őszintén vallott a sporthoz, a világhoz, Istenhez fűződő viszonyáról.

Schrammel_Imre

Schrammel Imre: „A gondolataim a kezeim előtt szaladnak…”

Schrammel Imre fölött nem akar elszállni az idő. A Kossuth-, Munkácsy- és Prima Primissima-díjas keramikus úgy találja, a „szépkor” azzal jár, hogy egyre több dolgot akar megvalósítani. Ám bevallja, jó évet zár, a szakmának még szüksége van rá. Hegyvidéki otthonában beszélgettünk vele.

Jankovics_Marcell

Jankovics Marcell: Legyen a karácsony nemzeti ünnep!

Jankovics Marcell Kossuth-, Balázs Béla- és Prima Primissima-díjas rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, kultúrtörténész, író és közéleti személyiség eredeti Mikulás-ajándékkal lepte meg az embereket december nyolcadikán. Ekkor kezdték országszerte forgalmazni a huszonhárom éven át készülő, egész estét betöltő rajzfilmjét, Az ember tragédiáját. A Madách-adaptációról és a karácsony ünnepével kapcsolatos gondolatairól beszélgettünk vele.

Sandor_Gyorgy

Sándor György: „A magammal való szembenézés időszaka”

Talán nem kizárólag az én első emlékem Sándor Györgyről az a televíziós műsor, amelyben egy Burda-szabásrajzzal a kezében állította meg a járókelőket, mondván, „el vagyok tévedve” – és a megkérdezettek zöme segítőkészen útba is igazította a szaggatott és vastag vonalak mentén, talán épp a karlyukkivágásnál, hogy merre is menjen. Utánozhatatlan ötlet volt, mint ahogyan utánozhatatlan Sándor György humora is, ami egyszerre váltja ki a hallgatóból a nevetést és a „hát igen” hümmögést. Most azonban nem azért találkoztunk, hogy vicces helyzeteket idézzünk fel, hanem arról kérdeztük a Hegyvidéken lakó, Kossuth-díjas humoralistát, mit jelent számára az ünnep.

Taroczy_Balazs

Taróczy Balázs: Családi bejgli és karácsonyi taxizás

Bár az élsport számtalan örömmel, sikerélménnyel ajándékozza meg a versenyzőket, egyúttal rengeteg lemondással, egyedülléttel is jár. Különösen igaz ez a teniszezőkre, akik ha előre akarnak lépni a ranglistán, az ünnepek idején is kénytelenek versenyről versenyre járni. Minden idők legsikeresebb magyar férfi teniszezője, a Hegyvidéken élő Taróczy Balázs azonban szakított ezzel a gyakorlattal, amikor fiatal versenyzőként úgy döntött, hogy a családi karácsonyokat még a legfényesebb éremért sem áldozza fel.

Harcsa_Veronika

Harcsa Veronika: „Egy őrangyalt szeretnék magam mellé”

Harcsa Veronika a Hegyvidéken született, a Zirzen Janka utcában lakott négyéves koráig. A környékről sokáig csupán kisóvodás emlékképei maradtak. Tavaly, 28 évesen, a nemzetközileg ismert dzsesszénekesnő visszaköltözött a Kis-Svábhegy oldalára. Nyáron az erdőben kocog, most zenére ugrókötelezik az ablaka előtt, és gyönyörködik a panorámában. Advent idején, a Mikulás- és karácsonyvárás közepette beszélgettünk vele.

Angyali_uzenet_a_Barabas_Villaban1

Angyali üzenet a Barabás Villában

Angyalok, kerubok, szeráfok és puttók ihlették azokat a művészeket, akik a Barabás Villa idei utolsó kiállításának alkotásait készítették. A művek célja elsősorban az, hogy eszünkbe jusson, a karácsony nem csak a vásárlásokkal, sütéssel, főzéssel járó káoszról szól.

Karacsonyi_fuszerek

Karácsonyi fűszerek

A karácsony hangulatához hozzátartozik a sütemények és a téli vásárokon, kirándulásokon szinte nélkülözhetetlen forralt bor illata. Ennek összetevői pedig szinte kivétel nélkül olyan helyekről származnak, ahol a hideg és a hó ismeretlen fogalom: a trópusi fűszerszigetekről.

Viranyosi_Egeszsegklub

Virányosi Egészségklub: a regeneráció filozófiája

A kínai orvoslás elveiről és a gyógyító energia bevitelének lehetőségeiről esett szó a Virányosi Közösségi Házban megrendezett egészségklub legutóbbi előadásán. P. Szabó József újságíró, diplomata és Barta Edina arra hívta fel a figyelmet, hogy helyes táplálkozással visszaállítható a szervezet egészséges működése.

Unnepi_fogasok_az_asztalon1

Ünnepi fogások az asztalon (2.)

Előző és mostani számunkban az ünnepi fogások elkészítéséhez találhatnak néhány receptötletet. A nemcsak díszes küllemű, de ízletes ételek remélhetőleg elnyerik a család valamennyi tagjának elismerését, és megédesítik a karácsonyi hangulatot.

Mezes-magos_edes_etkek1

Mézes-magos édes étkek

Az alábbi csemegék java előre elkészíthető, jól eltartható, önálló desszertként, vagy a karácsonyi ételsor méltó befejezéseként is megállja a helyét.

Karacsonyi_roplabdakupa

Karácsonyi röplabdakupa

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is „Mini leány” Karácsony Kupával búcsúztatja az évet a Testnevelési Egyetem SE (TFSE) és a Központi Röplabda Akadémia (KRA). A hagyományteremtő, rangos sportesemény része annak a programnak, amelynek célja, hogy a XII. kerületben országosan is sikeres röplabda-utánpótlásbázis alakuljon ki.

Fontos_valtozasok_a_parkolasban

Változások a parkolásban – hat zóna a XII. kerületben

Január másodikán kezdi meg a 2012-re szóló lakossági várakozási hozzájárulások kiadását az önkormányzat, a tavalyi évhez hasonlóan érkezési sorrendben fogadják az ügyfeleket. Újdonság, hogy a képviselő-testület döntése értelmében a XII. kerület parkolási övezetét hat részre osztották. Az engedélyek kizárólag a lakhely szerinti parkolási zónában érvényesek.

Kisebbsegi_kozmeghallgatasok1

Kisebbségi közmeghallgatások (2.)

Évek óta üde színfoltot jelentenek a Hegyvidék gazdag kulturális kínálatában a kerületi kisebbségi önkormányzatok programjai. A 2011-ben megvalósult rendezvényekről, illetve az önkormányzatok működéséről a hagyományos év végi közmeghallgatásokon számoltak be a XII. kerületi nemzetiségek választott testületei. Ezúttal a német és a szerb kisebbség év végi leltára következik.

Szazhusz_eves_a_Zugligeti_Altalanos_Iskola1

Százhúsz éves a Zugligeti Általános Iskola

Színes műsorral, jubileumi évkönyv kiadásával és számos kísérő programmal emlékeztek a Zugligeti Általános Iskolában az intézmény fennállásának százhúsz éves évfordulójára. Az ötletes, havazást imitáló dekorációval díszített tornaterem zsúfolásig megtelt a december 8-i rendezvényre. A Hegyvidék polgármestere, jelenlegi és korábbi képviselő-testületi tagok, az iskola előző igazgatója, több régi pedagógusa és „öregdiákja" közösen ünnepeltek a jelenlegi tanulókkal, tanárokkal.

Arany-ajandekok

Arany-ajándékok a válaszúti gyerekeknek

Immár harmadik alkalommal szervezett karácsonyi ajándékgyűjtő akciót a Válaszúton működő magyar szórványkollégium tanulói javára a Sashegyi Arany Iskolaalapítvány. A több mint száz cipős doboznyi meglepetést Mikulás napján kapták meg az erdélyi gyerekek.

Már állnak a betlehemek

Az elmúlt napokban kikerültek a terekre a hegyvidéki közösségek által készített betlehemek. Érdemes tehát január 6-ig körbesétálni a Hegyvidéken, hiszen szinte mindegyik forgalmasabb csomópontban megcsodálhatunk egy-egy szép alkotást.

A_karacsony_jelkepei1

A karácsony jelképei

A karácsony misztériumát évszázadok óta szimbólumokat megjelenítő képzőművészeti alkotások sokasága jelképezi. Dávid Katalin művészettörténésszel arról beszélgettünk, hogyan jöttek létre ezek a szimbólumok, és mit is jelentenek valójában. A nyolcvannyolc éve ellenére rendkívül fiatal és energikus tudós nemcsak szebbnél szebb képeket mutatott belvárosi otthonában, de a beszélgetés közben gyerekkori karácsonyainak fontos jelképét, Jézus-inget is készített e sorok szerzőjének.

Gazhalozat-felujitas

Gázhálózat-felújítás – téli hidegben

Az elmúlt hónapokban a kerület több utcájában hajtott végre vezetékrekonstrukciót a Fővárosi Gázművek. Bár a fejlesztések elvileg a lakók érdekeit szolgálják, a munkálatok könnyen rémálommá válhatnak: a tapasztalatok szerint a rekonstrukciókat követő nyomáspróbán a házak jelentős része megbukik, ami egyet jelent a gázszolgáltatás azonnali felfüggesztésével.

Összefogtak a hegyvidéki nagycsaládosok

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének tagszervezeteként idén februárban alakult meg a Hegyvidéki Nagycsaládos Csoport. A három- és többgyermekes kerületi családokat összefogó civil szerveződés azóta a hegyvidéki közélet aktív szereplőjévé vált, több ajánlásukat, illetve javaslatukat a polgármester is támogatja. Közösségi programokat is szerveznek, legutóbb éppen ruhabörzét a Kulturális Szalonban.

Aktivak_voltak_a_hegyvideki_angyalok1

Aktívak voltak a hegyvidéki angyalok

A szolidaritás bennünk él – ezt bizonyította az elmúlt hetekben az önkormányzat által szervezett jótékonysági akció. „Az angyalok a földön járnak” címmel meghirdetett karácsonyi adománygyűjtés keretében ajándékcsomagok százait állították össze az itt élők a rászoruló hegyvidéki családoknak.

Zónákra osztották a parkolási övezeteket

Döntött a Hegyvidéki Önkormányzat a parkolási zónák kialakításáról. Az új rendszer eredményeképpen csökkenhet a zsúfoltság a kerület sűrűn lakott részein. A képviselő-testület idei utolsó ülésén a helyi adók és a közterület-használati díjak jövő évi mértékéről, építészeti értékek védetté nyilvánításáról, valamint a sugárveszélyes tevékenységet végző intézmények tájékoztatási kötelezettségeiről is szó esett.

Térinformatika: példás rendszer

A Hegyvidék térinformatikai rendszere korszerű, egymásra épülő térképes adatbázist tartalmaz a XII. kerület ingatlanjairól, útjairól, a jelenlegi és a tervezett szabályozásról.