Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egyszerű nagyszerűségek farsang idejére

Elmúltak az ünnepek, jócskán benne járunk már a januárban, hivatalosan is megkezdődött a farsang. Ilyenkor nagy az igény a kímélő, könnyű, ám olcsó fogások iránt. Az egyszerű nagyszerűségek elkészítésében a franciák mindig élen jártak. Ezúttal legyen kettő egy a javukra, vagyis két francia és egy magyar recepttel rukkolunk elő a téli fagyok idejére.

Krumpligratin

Egyszeru_nagyszerusegek_farsang_idejere2Csaknem a megtévesztésig hasonlít a mi rakott krumplinkhoz, de nevezhetnénk a mindenkori rakott burgonya alpesi ősének is. Ehhez hámozzunk meg 4 szem közepes burgonyát, és nagyon vékonyan szeleteljük fel őket. Vékonyan kenjünk meg egy nagyobb tűzálló tálat vagy tepsit egy kiskanálnyi margarinnal, és béleljük ki egy sor burgonyaszelettel, lehetőleg úgy, hogy a szeletek félig fedjék egymást.
Zúzzunk össze 2 gerezd fokhagymát, keverjük el 1,5 deci tejszínnel, villával vagy kézi habverővel belekeverhetünk enyhén habosra verve 1 tojást. Sózzuk meg. Ezzel a keverékkel jól nyakon öntjük, és a tetejét meghintjük 5 deka reszelt sajttal – az eredeti recept szerint valamilyen hegyi sajttal, de a füstölt sajtok is kiváló ízt adnak a gyors egytál- vagy előételnek. Frissen vágott fél csokor francia petrezselyemmel díszíthetjük a tetejét.
Előmelegített, közepesen meleg sütőben süssük készre kb. 15 perc alatt, vagyis amíg a nyers krumpli magába szívja a fokhagymaillatú tejszínt, a sajt ráolvad és imitt-amott meg is pirul. Önmagában és salátával is remek, de köretként sem utolsó. Könnyebb száraz vörösborral érdemes elkísérni.

Ramequin

Egyszeru_nagyszerusegek_farsang_idejere1Ejtsd: ramöken, ami lényegében sajtos melegszendvicsnek is elfogadható. Személyenként (esetünkben 4 személyre) 3 szelet, összesen 12 szelet tósztkenyeret vagy félbarna kenyérszeletet kissé előpirítunk, és gyengéden meglocsoljuk kb. 1,5 deci száraz fehérborral. Majd úgynevezett „cserépfedésben” (ahogyan a tetőcserepet is rakják, kissé fedve egymást) tűzálló tálba sorakoztatjuk, de mindegyik szelet kenyeret 1 szelet ementáli sajttal takarjuk be.
Meglocsoljuk 1,5 deci tejszínben elkevert 1 tojássárgájával, és forró sütőben, szilárdulásuk és a sajt enyhe pirulásáig, pár perc alatt megsütjük. A tetejére fél deci olajban megkapatott friss mentaleveleket és tárkonyt szórhatunk, ezek ugyanis olyan aromákat csempésznek a ramequinbe, amelyekhez forró menta- vagy borsikafű teát, esetleg hasonlóan aromás száraz fehérbort (egyéves olaszrizlinget) ihatunk.

 

Burokban sült

Főzzünk meg héjában, enyhén sós vízben 80 deka burgonyát. Még melegen meghámozva törjük át, s várjuk meg, amíg kihűl. Adjunk hozzá 20 deka finomlisztet, 2 tojást, 1 csapott kiskanál sót, és gyúrjuk össze.
Közben 80 deka darált húst összedolgozunk 2 tojással, 1 csapott kiskanál sóval, 1 mokkáskanálnyi őrölt fekete borssal és 1 deci tejszínnel. Fölaprítunk 1 csokor friss petrezselymet, és megfuttatjuk 5 deka vajon, esetleg margarinon. Félretesszük. Beáztatunk kb. 2 deci hideg vízbe 2 zsömlét, és kifacsarva összedolgozzuk a húsos masszával. Meghintünk egy gyúrólapot 3-4 evőkanálnyi zsemlemorzsával, és a masszát kb. 40 centi hosszú, 8 centi széles rúddá formázzuk, majd 6 evőkanál olajjal kikent tepsibe fektetjük. Előmelegített sütőben, közepes lángon 35 percig sütjük.

Egyszeru_nagyszerusegek_farsang_idejere3A burgonyás tésztát szintén a gyúrólapon – amelyet enyhén beszórunk 1 evőkanálnyi morzsával – egy valamivel nagyobb, 45 centi hosszú, 20 centi széles téglalappá nyújtjuk, a megsült vagdaltat a közepére fektetjük., és a tésztát mindkét oldalról ráhajtogatjuk. Úgy hajtogassunk, hogy a tetején összeérjen, és úgy ültessük a tepsibe, hogy a tetején összeérő tészta az aljára kerüljön.
Üssünk és verjünk fel 1 tojást, ezzel kenjük meg köröskörül a tésztát, szurkáljuk meg imitt-amott villával, és 30 percre toljuk vissza a sütőbe. Amíg megsül, marad időnk: egy lábasba szűrt zsiradékon pirítsunk meg 1 mokkáskanálnyi paradicsompürét, meghintve 1 kiskanál finomliszttel. Hirtelen öntsük fel 2-3 deci vízzel, fűszerezzük 1-1 mokkáskanálnyi őrölt köménnyel és ételízesítő porral, forraljuk össze egy pillanatra, és szűrjük át.
Tálaláskor a pecsenye levével locsoljuk meg, és ujjnyi vastagon szeleteljük fel krumpliban sült vagdaltunkat. Majonézes zöldségsalátával érdemes kínálni, illetve egy jó pohár száraz vörösborral.

Járay Mari