Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Jégangyalok a Hegyvidéken

Minden bizonnyal az idei tél egyik leglátványosabb eseménye volt az első hegyvidéki jégszobrászverseny. A „Jégvarázs” programon a Budai Rajziskola ifjú növendékei nyolc jégangyalt készítettek.

Erdelyben_jartak

Erdélyben jártak

Szívügyének tekinti a határon túli magyarság és az anyaországiak közötti kapcsolatok ápolását a Hegyvidéki Önkormányzat. Pokorni Zoltán polgármester kezdeményezésére tavaly indult el az a mára országossá bővülő program, amelynek keretében az iskolák valamennyi diákja tanulmányai idején legalább egyszer eljut valamelyik elszakított, magyarok lakta vidékre. Az Arany János Általános Iskola és Gimnázium három osztálya az első félévben erdélyi körutazáson járt; a kiránduláshoz kapcsolódó pályázat eredményhirdetésén tizenheten vehettek át értékes könyvjutalmat.

Kisebbségi közmeghallgatások

A Hegyvidék gazdag kulturális és élénk közéletéhez a kerületi kisebbségi önkormányzatok is hozzájárulnak. A tavaly őszi választásokat követően újonnan felálló testületek szokásos év végi beszámolóikon az elmúlt esztendő legfontosabb eseményeit elevenítették fel. Ezúttal a görög, a német, a szerb és a szlovák kisebbség közmeghallgatásairól számolunk be, a többiek következő lapszámunkban kapnak helyet.

Soszoba_szuloi_tamogatassal

Sószoba szülői támogatással

Az allergiás és asztmatikus megbetegedések gyógyítására, megelőzésére kiválóan alkalmas sószoba épült a Németvölgyi úti Mackós Óvodában. Ezzel együtt új tornatermet, nevelői szobát és bejárati helyiséget is felavathatott az intézmény.

Kommunikáció és magatartásváltozás

Az iskoláskorú gyerekek kommunikációs sajátosságairól és az ebből fakadó konfliktusokról hangzott el előadás a Hunniareg Budai Módszertani Központ szervezésében megtartott szülői fórumon. Dávid Tamás klinikai, mentálhigiénés és addiktológiai szakpszichológus, pszichoterapeuta gyakorlati példákon keresztül mutatta be a társas kapcsolatokat megzavaró kommunikációs problémák kezelését, illetve a már kialakult ellentétek feloldását.

Valtozasok_az_uj_esztendoben1

Változások az új esztendőben

Hosszú évek után az idén először fordul elő, hogy a január nem az aránytalan drágulásokról, újabb adók bevezetéséről, hanem többségében az emberek életkörülményeit, mindennapjait pozitívan befolyásoló változásokról szól. A többi között életbe lépett az egykulcsos adó és a családi adókedvezmények rendszere, egyszerűsödik a hivatali ügyintézés, újra három évig jár a gyes, és többen vehetik igénybe a lakhatással kapcsolatos támogatásokat. Lapunk a legfontosabb újdonságokat gyűjtötte össze.

Artisjus-dij_harmadszor_is_a_Hegyvidek_muveszenek

Artisjus-díj harmadszor is a Hegyvidék művészének

Az Artisjus zenei alapítvány kuratóriuma évente jutalmazza azokat az előadóművészeket, akik a kortárs magyar zeneszerzők műveinek előadásával eredményesen szolgálják a magyar zenekultúra ügyét. Gráf Zsuzsanna Liszt-díjas karnagy 2010 végén ismét, immár harmadszor e jutalomban részesült. A művésszel néhány nappal karácsony előtt beszélgettünk.

Lejarnak_a_keruleti_parkolasi_engedelyek

Lejárnak a parkolási engedélyek

Január közepéig a kerületiek alig fele váltotta ki az ingyenes parkolásra jogosító lakossági várakozási hozzájárulását, ezért az önkormányzat egy héttel meghosszabbította az engedélyek gyorsított kiadását. Érdemes minél hamarabb átvenni a matricát, ugyanis február elsejét követően a lejárt engedélyek miatt már büntetnek a parkolóőrök.

Csökkenő fűtésszámla a hivatalban

Befejeződött a polgármesteri hivatal nyílászáróinak cseréje. Az Európai Unió által támogatott energiahatékonysági beruházás eredményeképpen évente körülbelül kétmillió forinttal lesz olcsóbb az épület fűtése.

A_gyerekek_es_a_szinhaz

A gyerekek és a színház

A modern színjátszásban megjelenő társművészeti ágak, elsősorban a zene és a képzőművészet színházi körülmények közötti bemutatására vállalkozik legújabb, gyerekeknek szóló, egész éves programjában az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. A Bajor Gizi Színészmúzeumban havi rendszerességgel megtartott szakkörök, vetélkedők és változatos témanapok várják a részt vevő oktatási intézmények növendékeit.

Az_elso_magyar_motorkerekpargyar

Az első magyar motorkerékpárgyár

A motorkerékpárok hazai története és meghonosodása szorosan kapcsolódik a XII. kerülethez. A Városmajor utca 10. alatt létesítették ugyanis az első magyar motorkerékpárgyárat 1923-ban.

Torta a vitrinben

Régen történt, még 1885-ben, hogy a Budapesti Általános Kiállításon Dobos C. József szakács és csemegekereskedő bemutatta legújabb kreációját, egy tortát, amelynek újdonsága az addig ismeretlen vajkrém volt. A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum január 31-ig emlékvitrint nyitott a híressé vált édességnek, az immár 125 éves dobostortának.

Egyszerű nagyszerűségek farsang idejére

Elmúltak az ünnepek, jócskán benne járunk már a januárban, hivatalosan is megkezdődött a farsang. Ilyenkor nagy az igény a kímélő, könnyű, ám olcsó fogások iránt. Az egyszerű nagyszerűségek elkészítésében a franciák mindig élen jártak. Ezúttal legyen kettő egy a javukra, vagyis két francia és egy magyar recepttel rukkolunk elő a téli fagyok idejére.

Ólomöntés és munkatilalom

A századforduló idején a budai hegyek vendéglői szilveszter estéjén mulatozástól voltak hangosak. Szinte minden fogadó megtelt, ahová el tudtak jutni a dáridózásra vágyók, persze előnyben voltak azok, amelyek valamelyik lóvasútvonal közelében helyezkedtek el, mint például a Zugliget vendéglői. A Farkasvölgy és a Svábhegy vendéglátóhelyei is kitettek magukért az óév búcsúztatásakor. Ugyanakkor a Svábhegy elegáns szállodáiban úri fogadásokat tartottak. Az alábbi írásunkban olyan szokásokat, hagyományokat gyűjtöttünk össze, amelyekkel a régi korokban búcsúztatták az óévet, illetve köszöntötték az újat.

Gombatermesztés otthon

A kertben nevelt zöldségekről, gyümölcsökről gyakran esik szó, de a gombatermesztés valahogy mindig kimarad a felsorolásból. Pedig a család igényeit kielégítő gombakultúra kezelése egyáltalán nem tartozik a nehéz feladatok közé.

Huszeves_a_Varosmajori_Katolikus_Egyesulet

Húszéves a Városmajori Katolikus Egyesület

A rendszerváltást követő időszak első magyarországi plébániai ifjúsági civil kezdeményezése 1990. november 24-én alakult meg. A most már Városmajori Katolikus Egyesület néven működő keresztény családi szervezet tagjai a Barabás Villában megtartott születésnapi ünnepségen elevenítették fel az elmúlt két évtized legszebb és legfontosabb pillanatait.

Tobben_vehetik_igenybe_a_hazi_segitsegnyujtast

Többen vehetik igénybe a házi segítségnyújtást

Az önkormányzat fejlesztésének köszönhetően januártól mintegy harminc százalékkal többen vehetik igénybe a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást. A bővítés eredményeképpen jelentősen csökken a várólistára kerülők száma.

Méltó befejezés

Ritka megtiszteltetésben részesült a Városmajori Gimnázium. Az iskola jól ismert kórusa, az Angelica Leánykar a Magyar Rádió Énekkarával közös fellépésen zárta az Erkel Ferenc születésének kétszázadik évfordulójára meghirdetett programsorozatot.

Harom_evtized_a_gyerekekert

Három évtized a gyerekekért

Tavaly év végén ünnepelte fennállása harmincadik évfordulóját a Zugligeti Bölcsőde. A jeles esemény alkalmából az intézménybe járó gyerekek szülei ünnepi műsort adtak.

Egyszerusodik_a_Hegyvidek_Kartayk_meghosszabbitasa

Egyszerűsödik a Hegyvidék Kártyák meghosszabbítása

Hamarosan lejár a Hegyvidék Kártyák érvényessége. A hosszabbítást igazoló, ötszáz forintba kerülő matricához az önkormányzat ügyfélszolgálatán személyesen, vagy internetes igénylést követően postai úton juthatnak hozzá a kártyatulajdonosok. Jó hír a tizennégy év feletti kerületi iskolásoknak, hogy 2011-től lakóhelytől függetlenül kiválthatják a többi között a kerületi uszodákban, illetve jégpályán is kedvezményekre jogosító plasztikkártyát.

Aerobik februártól

Hét évvel ezelőtt indult útjára a Sportos, edzett Hegyvidék program. A kerület lakosai számára ingyenes sportfoglalkozásokat a XII. kerületi Szabadidősport Központ szervezi az önkormányzat támogatásával. Idén tovább bővült a kínálat, február 8-tól hetente egyszer a Katus Tamás vezetésével a TF-en működő Mozgás Egyetemének foglalkozásaiba kapcsolódhatnak be az aerobik iránt érdeklődők.

Félidőben a Hegyvidéki Diákolimpia

Általános iskolásoknak kiírt úszóversenyek, váltóbajnokság és a középiskolásokat megmozgató mezei futás szerepelt a 2010–2011-es diákolimpia őszi programjában. A legnagyobb sikert a novemberi Hegyvidéki Fitparádé keretében megrendezett alsós úszóverseny aratta.