Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Júniusi zöldséges pecsenye

Mossunk és tisztítsunk meg 3-3 közepes sárga- és fehérrépát, egy hosszúkás póréhagymát, kisujjnyi vastagságúra faragva. A leeső, de még felhasználható zöldségforgácsot tegyük félre a mártáshoz. Egy kiló sertéscombot megmosva, leszárogatva (legjobb a diója), a rostjaival párhuzamosan, hosszában szúrjunk fel annyi helyen, ahányféle zöldséggel szeretnénk megtűzdelni.
Ezután toljuk be a zöldségrudakat a felszúrt, kissé kitágított nyílásokba, és sózzuk, borsozzuk, majd fektessük olajjal kikent tepsibe, sőt, még a tetejét is locsoljuk meg két evőkanál olajjal. Előmelegített sütőben, közepes lánggal, 1 óra 20 percig süssük, az első fél órában fedjük le alufóliával. A fólia levétele után gyakran locsoljuk meg a pecsenye levével, és még forgassunk is egyet-kettőt a pecsenyén. Akkor jó – ezt a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük –, ha az egész belül is megpuhult.
Amint kész, a zsírját öntsük le egy lábasba, és a félretett zöldségforgácsot enyhén pirítsuk meg benne. Hintsük meg 1 evőkanál finomliszttel, hagyjuk, hogy kissé megpiruljon, majd öntsünk rá 4,5-5 deci vizet. Adjunk hozzá 1-1 mokkáskanál paradicsompürét és csípős Piros Arany paprikakrémet. Ízesítésül morzsoljunk bele 1 húsleveskockát. Időnként keverjünk rajta egyet, 6-7 percig főzzük, végül szűrjük át, amint mártás sűrűségűvé forrt.
A pecsenyét emeljük ki zöldséges szaftjából, és a rostjaira, valamint a beletűzdelt zöldségekre merőlegesen szeleteljük fel, s a levével körülöntve tálaljuk. Burgonyapüré és bármilyen zöldségfelfújt illik hozzá. Száraz vörösbort javasolunk kísérőnek, például hároméves szekszárdi kékfrankost.