Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Lite_Wellness_Fitness_Night_20110701_Sportmax

Fitness Night a Lite Wellnessben július 1-jén

Különleges, éjszakába nyúló fitnesz-aerobik helyszíne lesz a Sportmax Hegyvidék július 1-jén. A Lite Wellness Club szervezésében ötödik alkalommal megvalósuló Nivea Fitness Night a fáklyás spinning-óráktól a squashkupán át a szakmai szemináriumokig ismét számtalan izgalmas programot tartogat.

Újjászületett Jókai tündérkertje

Rózsákat, gyümölcsfákat, szőlőtöveket, valamint számtalan más őshonos növényt ültettek vissza Jókai Mór svábhegyi kertjébe – úgy, ahogyan az író egykor megálmodhatta. A történelmi kertet hetvenmillió forintból, európai uniós támogatással állították helyre.

Elokepes_ugyfelszolgalat_a_honlapon

Élőképes ügyfélszolgálat a honlapon

Magyarországon egyedülálló online internetes szolgáltatást indított el az önkormányzat. Az ügyfelek június közepe óta a kerületi honlapon webkamerán keresztül is elérhetik a polgármesteri hivatal operátorait.

Parkolunk_de_hol

Parkolunk, de hol?

Egyre nehezebb parkolóhelyet találni. Gyakori látvány, főleg csúcsidőben, hogy az autósok szinte hajba kapnak egy-egy jó utcai helyért, miközben a pár méterre lévő mélygarázsban, parkolóházban rengeteg a szabad kapacitás. Vajon miért van ez? És mi a helyzet a Hegyvidéken? Parkolási helyzetelemzésünk e kérdésekre keresi a választ.

Onkormanyzat1

Munkaszüneti nap a Polgármesteri Hivatalban

A polgármesteri hivatal ügyfélfogadási rendje az alábbiak szerint változik:

2011. június 30-án (csütörtökön) technikai okok miatt,

2011. július 1-jén (pénteken) a köztisztviselői nap alkalmából

a polgármesteri hivatal zárva tart.

Megnyílt az Ifjúsági Közösségi Tér

Ne az utcán vagy a bevásárlóközpontokban, hanem egy összetartó közösségben, egymással együttműködve, hasznos és élvezetes programokkal töltsék szabadidejüket a fiatalok! E céllal nyitotta meg a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ az Ifjúsági Közösségi Teret a Hajnóczy József utca és a Krisztina körút sarkán.

Háziorvos nevével élnek vissza a trükkös tolvajok

Nem múlik el úgy hét a Hegyvidéken, hogy trükkös tolvajok ne károsítanának meg néhány gyanútlan idős embert. Újabban háziorvosi megbízásra hivatkozva csalnak ki pénzt a nyugdíjasoktól.

Rubindiploma_a_szazeves_tanitonak

Rubindiploma a százéves tanítónak

Gábor Samuné Porgesz Irén közmegbecsülésre méltóan végzett pedagógusi munkájáért rubindiplomát vehetett át Fonti Krisztina alpolgármestertől. Irén néni, aki néhány éve az Alma utcai zsidó szeretetotthonban él, januárban ünnepelte századik születésnapját.

Tanevzaro_gala_a_pedagogusoknak1

Tanévzáró gála pedagógusoknak

Fontos szerepet játszik a Hegyvidék oktatási életében a Hunniareg Budai Módszertani Központ. Az intézmény feladatai közé tartozik a különböző szakmai továbbképzések, a szülőknek szóló előadások, valamint az iskolai tanulmányi versenyek és az óvodai projektnapok szervezése. A programok lebonyolításában részt vállaló pedagógusokat a hagyományos tanévzáró gálán köszöntötték.

Gazdalkodj_akkusan

Gazdálkodj akkusan!

Kihirdették a fővárosi bölcsődék és óvodák számára meghirdetett elem- és akkumulátorgyűjtő verseny eredményét. A Hegyvidéken a Svábhegyi Bölcsőde teljesített a legjobban – a díjátadó ünnepséget is itt tartották meg a szervezők.

Uj_osztalyok_a_keruleti_altalanos_iskolakban

Új osztályok a kerületi általános iskolákban

A tavalyi évhez hasonlóan idén is nőtt a hegyvidéki általános iskolákba beiratkozó kisdiákok száma, volt olyan intézmény, ahol három első osztályt indítottak. A lehetőségekhez mérten minden jelentkezőt az elsőként megjelölt iskolába vettek fel.

Celegyenesben_a_Hegyvidek1

Célegyenesben a Hegyvidék

Szlávy Béláné golf-, Taróczy Balázs teniszütője, valamint egy 1927-es Méray-motorkerékpár is látható a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény új, sporttörténeti kiállításán. A megnyitón elhangzott, hogy hamarosan újraéledhet néhány régi, már-már feledésbe merülő helyi sporthagyomány.

Professzionalis_amatorok

Professzionális amatőrök

Érdekes tárlat látható a Kútvölgyi úti idősotthonban, ami annyira megihlette az egyik lakót, nyugalmazott újságíró kollégánkat, hogy tollat ragadott. Írását örömmel közöljük.

Egyutt_daloltak_a_diakok

Együtt daloltak a diákok

Kedves kerületi hagyomány, hogy a Hunniareg Budai Módszertani Központ a tanév végén közös éneklésre hívja a hegyvidéki iskolák kórusait. A koncert ezúttal is jeles évfordulókat elevenített fel, a nyolcvanadik születésnapját ünneplő Szokolay Sándor mellett a kétszáz éve született Liszt Ferencre emlékeztek a résztvevők.

Betolteni_remenyseggel_a_vilagot

„Bétölteni reménységgel a világot…”

Udvaros Béla színházi rendező januárban töltötte be 86. életévét. Mint mondja, egy lépéssel odébb állt, hogy átengedje legutóbbi „gyermeke”, az Evangélium Színház vezetését a következő nemzedéknek. Ám aki egyszer is elbeszélget vele, ráérez, mindez csak amolyan összekacsintós nyugdíjba vonulás a részéről. A művész otthonában tett látogatásunk is ezt igazolja.

Pünkösdi búcsú vásárral, emlékezéssel

Az évtizedes múltra visszatekintő Svábhegyi Pünkösdi Búcsú eredetileg a környéken élő németek ünnepe volt. Ma már szerte a Hegyvidékről érkeznek családok a Diana parkba, hogy részesei legyenek a vásári forgatagnak, megkóstolják a sörsátor különlegességeit, együtt imádkozzanak a pünkösdi misén a Szent László-templomban, illetve jelen legyenek a Hősök emlékművének megkoszorúzásánál.

A budapesti kitelepítések (1.)

1951. május 21-én, hétfőn kora hajnalban körülbelül kétszáz budapesti lakásban berregett fel a csengő. A város a „csengőfrász” idejét élte: a terror addigra állandósult légkörében mindenkit a frász kerülgetett, ha becsengettek hozzá. Kiderült, hogy ezúttal nem ok nélkül rettentek meg az álmukból felriasztottak.

Terror_az_iskolaban

Terror az iskolában

Száz éve ad helyet a budai tanítóképzésnek az ELTE Kiss János altábornagy utcai épülete. Az egykori Budai Képző a Tanácsköztársaság idején tragikus események színhelye volt. Fery Oszkár csendőr őrnagy és társai kivégzésére hamarosan az épület falára kihelyezett márványtábla emlékezik majd az önkormányzat jóvoltából.

A_Nepszigeti_Kutyaiskola_a_Hegyvidekre_keszul1

A Népszigeti Kutyaiskola a Hegyvidékre készül

A Hegyvidéki Napok rendezvénysorozata igazi sztárparádéval várta a látogatókat. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a legosztatlanabb sikert a Népszigeti Kutyaiskola négylábú „diákjai” érték el. A bemutatón elhangzott, hogy a „kutyasuli” az úgynevezett Tükörmódszernek köszönheti eredményességét. A Népszigeti Kutyaiskola létrehozóját, Korom Gábort arra kértük, meséljen a Hegyvidék olvasóinak e módszerről.

Ifjítják a fákat

Olvasóink jelzései szerint az utóbbi hetekben a kerület több pontján lehetett látni lombkoronájától teljesen megfosztott, lekopaszított fát. Bár a látvány valóban ijesztő, még sincs szó természetkárosításról: az esetek döntő többségében az ágak visszavágása a fák ifjítását szolgálja.

Ritka dísznövényeink

Szépek, mégis ritkán találkozunk velük a hegyvidéki kertekben. Talán nehezen szakadunk el a közismert és évtizedek alatt jól bevált növényektől, amikor a kertbe ültetendő fajok és fajták között válogatunk. Pedig a szomszéd kertjén túl is érdemes szétnézni, mert a ritkán látható növények között is találunk bőven szép és igénytelen változatokat.

Halat hetente háromszor

A piramis elvű táplálkozásban – amelyben a zöldségek és a gyümölcsök foglalják el a tetemes alsó részt – havonta egyszer javasolják sertés- és marhahús, ezzel szemben heti két-három alkalommal a halak fogyasztását. A derék uszonyos meg is érdemli, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk neki, és megismerkedjünk néhány ételleírással, amelyben ő a "főszereplő".

Gyumolcsos_pulykatekercs

Gyümölcsös pulykatekercs

Végre itt a gyümölcsök ideje, előkerülhetnek a jól bevált mártások, levesek, lekvárok receptjei! Aki azonban esetleg valami más ízre vágyik, jó, ha tudja: a húsok remekül házasíthatók friss gyümölcsökkel. Ennek egyik nagyszerű példája a gyümölcsös pulykatekercs.

Futas_az_egeszsegert

Futás az egészségért

Családi sportnapra hívta a mozogni vágyó budapestieket, kicsiket és nagyokat a Magyar Stroke Társaság és az Egyesület a Stroke Megelőzéséért. A csillebérci „ESzMEfuttatás” az agyérkatasztrófa megelőzésének társadalmi és egészségpolitikai fontosságára hívta fel a figyelmet.

A laboratóriumi leletek értelmezése

Bár a diagnózis felállítása minden esetben a kezelőorvos dolga, sokan vannak olyanok, akik nem elégednek meg az összefoglaló értékeléssel, hanem arra is kíváncsiak, hogy az egyes vizsgálatok milyen eredményt hoztak. A Hegyvidéki Egészségklubot vezető dr. Szolnoki Lajos háziorvos a laboratóriumi leletek értelmezéséről tartott előadást.

Dobogon_vegzett_a_Hegyvidek-YBL

Dobogón végzett a Hegyvidék–YBL

Harmadik helyen végzett az OB 1/B-ben a Hegyvidék–YBL vízilabdacsapata. Köllő Attila edző a tisztes helytállás mellett arra a legbüszkébb, hogy a hegyvidéki alakulat minden héten több száz szurkoló előtt játszott.

Showtancban_is_jeleskedik_a_fitneszduo

Showtáncban is jeleskedik a fitneszduó

Fiatal kora ellenére máris két sportágban alkotott maradandót Gelencsér Tímea és Gelencsér Orsolya. A hegyvidéki testvérpár több fitnesz- és showtánc-világversenyen ért el dobogós helyezést az elmúlt években.