Könnyű, nyár eleji étkek
A paprika és a paradicsom Dél-Amerikából érkezett hozzánk, mindkettő melegigényes növény, júniustól októberig „éli világát” a kertekben, a piacokon és a konyháinkban. Házasításuk közkedvelt eredménye a lecsó, de sok minden más is készülhet belőlük. Most ezekből válogathatnak kedvükre.
Mozzarellás paradicsomsaláta
Szűrjünk és csepegtessünk le 3 csomag mozzarella sajtot – a leve nélkül kb. 38 deka –, metsszük ki 6-7 paradicsom levélkocsányát, és a sajttal együtt 2-3 milliméteres vastagságúra karikázzuk fel. Ha túl nagy, felezzük a paradicsomot, úgy vágjuk fel. Egy lapos salátástálon sorakoztassuk fel a sajt- és a paradicsomszeleteket, hogy egymással váltakozva félig takarják egymást. Frissen őrölt fekete borssal fűszerezzük és sózzuk.
Törjünk meg a présen 1 gerezd megtisztított fokhagymát, keverjük össze 1 csokor finomra aprított petrezselyemzölddel és 6 evőkanál olívaolajjal. Friss bazsalikomlevélből 2-3 levelet csipkedjünk le a száráról – a nagyobbakat felezhetjük –, és szórjuk a paradicsomos sajtra. Az olívaolajos öntetet locsoljuk a saláta tetejére, és nyomban tálaljuk. Laktató saláta, kis jóindulattal egytálétel.
Francia töltött paprika
Mossunk meg, vágjunk félbe, csumázzunk ki 4-6 szép, húsos zöldpaprikát. Mindegyiket dobjuk bele enyhén sós, forrásban lévő vízbe 3-4 percre, majd szűrőkanállal emeljük ki. Hámozzunk meg, vágjunk fel apróra 1 közepes vöröshagymát, majd 2 evőkanál felmelegített olajon pároljuk meg, és keverjük össze 30 deka darált sertéshússal. Enyhén lepirítva húzzuk le a tűzről, sózzuk, borsozzuk, várjuk meg, amíg kissé kihűl.
Szórjunk bele fél csokor friss, felaprított petrezselymet, üssünk a húsos masszába 1 tojást, és keverjük össze 2 púpozott evőkanálnyi morzsával. Ez lesz a felezett paprikák tölteléke, ezt kanalazzuk bele a paprikákba, majd azokat sorakoztassuk fel egy kivajazott tűzálló edényben vagy tepsiben.
Ezután keverjünk össze 2,5 deci tejfölt 1 tojássárgájával, 1-1 csipetnyi sóval, pirospaprikával, és a keveréket locsoljuk a tepsiben lévő paprikákra. Morzsoljunk a tetejükre diónyi vajat és 7 deka reszelt füstölt sajtot. Közepesen forró sütőben kb. 20 percig, a sajt megpirulásáig süssük.
Paradicsom hagymával töltve
Hámozzunk meg 4-5 fej nagyobb vöröshagymát, vékonyan karikázzuk fel, és szedjük gyűrűire. Zúzzunk össze 2 gerezd dundi fokhagymát, olvasszunk meg egy serpenyőben 5 deka vajat és 2 evőkanál olajt, futtassuk meg rajtuk a kétféle hagymát. Óvatosan öntsünk alá 1 deci vizet, majd sózzuk, fűszerezzük 1-1 mokkáskanál curry-porral és őrölt fekete borssal. A lángot takarékra véve, kb. 10 percig lefedve pároljuk meg, majd hagyjuk, hadd hűljön ki.
Ezalatt mossunk meg 4-5 nagyobb szem, keményebb paradicsomot, a tetejükből vágjunk le 1 szeletet. A belsejüket kaparjuk ki, és a levágott szeleteket hozzáadva vágjuk fel apróra, majd 4 deka reszelt füstölt sajtot és a párolt hagymákat keverjük össze a paradicsommal. A tölteléket kanalazzuk a kivájt paradicsomokba, szórjuk meg a tetejüket is 4 deka reszelt füstölt sajttal. Végül forró sütőben kb. 10 percig süssük, addig, amíg a sajt a tetejükre olvad, vigyázva, nehogy megégjen! Akár előételként, akár köretként, de pirítóssal vagy friss sós kiflivel önállóan is megállja a helyét.
Körözöttel töltött paprika
Mossunk meg 4-5 nagyobb, szép, húsos, különféle színű paprikát, és csumázzuk ki. Hámozzunk meg, aprítsunk finomra, de le is reszelhetünk 2 kisebb vöröshagymát. Törjünk össze villával, vagy nyomjunk át krumplinyomón 35 deka juhtúrót (lehet részben juh-, részben tehéntúró is), majd adjuk hozzá a hagymához.
Keverjünk ki habosra 8 deka vajat vagy margarint, és kézi habverővel forgassuk össze a hagymás túróval, így tovább habosítjuk mindkettőt. Fűszerezzük 1 kiskanál mustárral, 1 kiskanál jóféle, nem csípős pirospaprikával és 1 kiskanálnyi egész köménymaggal. Ezt a körözöttet töltsük a paprikák üregébe, takarjuk le, tegyük hűtőszekrénybe. Tálaláskor forró vízbe mártott késsel kisujjnyi vastagságúra szeleteljük fel, és barna kenyérrel kínáljuk.
Járay Mari