Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kutyabirodalom a Gesztenyés kertben

A kutyások egybehangzó véleménye szerint budapesti viszonylatban is kiemelkedő színvonalú kutyafuttatót alakított ki az önkormányzat a Gesztenyés kertben. A közel kétezer négyzetméteres új kutyabirodalom tervezésekor kikérték a parkba járó ebtulajdonosokat tömörítő egyesület véleményét is.

Kilakoltatas_var_a_nemfizeto_berlokre

Kilakoltatás vár a nem fizető bérlőkre

Április közepe óta nincs érvényben általános kilakoltatási moratórium, így a lakbérhátralékot felhalmozók bírósági végzéssel kiköltöztethetők. Kilakoltatás vár a Hegyvidéken is az önkormányzati bérlakásokban élőkre, amennyiben nem fizetik a bérleti díjat.

Adozas_es_szamlazas_a_tarsashazakban

Adózás és számlázás a társasházakban

A társasházakra vonatkozó adóváltozásokról, valamint a számlázással kapcsolatos tudnivalókról esett szó a Budapesti Társasházi Közös Képviselők Egyesületének előadásán. Sok más mellett elhangzott, hogy a lakóközösségeknek csak évi ötmillió forint feletti bevétel esetén érdemes csatlakozni az áfakörhöz.

Külföldre is jó a személyi igazolvány

Sokan még mindig közvetlenül az utazás előtt próbálják meg beszerezni a szükséges okmányokat, pedig az elmúlt időszak tapasztalatai szerint az útlevél vagy a személyi igazolvány legyártása legalább három hetet vesz igénybe. Az Európai Gazdasági Térség tagországaiban is érvényes plasztik személyi igazolványt már a csecsemők is kiválthatják.

Könnyítések a szociális támogatásokban

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján a képviselő-testület módosította a szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátásokról és a természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló rendeletét. A változtatásoknak köszönhetően a jövőben több rászoruló veheti igénybe az önkormányzat segítségét.

Alapkoletetel_az_Apor_Vilmos_teren

Alapkőletétel az Apor Vilmos téren

Korszerű szolgáltatóház épül az Apor Vilmos téren, az egykori Hegyvidék Bevásárlóközpont helyén. Pokorni Zoltán polgármester és a fejlesztő cég elnök-vezérigazgatója együtt rakta le az új épület alapkövét.

Elkészült a Hegyvidék környezetvédelmi programja

„Stabil, de nem rózsás” – így jellemezte Pokorni Zoltán polgármester a kerület pénzügyi helyzetét az önkormányzati képviselő-testület májusi ülésén, amelynek egyik napirendi pontja a 2010-es költségvetési beszámoló és zárszámadás volt. A képviselők meghallgatták a helyi rendőrkapitány éves beszámolóját, továbbá elfogadták az öt esztendőre szóló környezetvédelmi programot, amely rendszerezi és ütemezi az önkormányzatra váró feladatokat.

Podiumbeszelgetes_a_romastrategiarol

Pódiumbeszélgetés a romastratégiáról

Most, hogy hazánk az Európai Unió soros elnöke, külön hangsúlyt kap a legnagyobb etnikai kisebbség gondjainak megoldása. A romák felzárkóztatása nem az egyes országok belügye, hiszen helyzetük a közösség egészére hat, így a teljes uniónak érdeke a probléma mielőbbi kezelése. Az erre készülő romastratégiáról tájékozódhattak a diákok a Budapesti Német Iskolában.

Vissza az iskolába

Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője uniós tevékenységéről mesélt, valamint a Millenárison nyílt Európa Pontot mutatta be az Arany János iskolába járó fiataloknak. A Hegyvidéken élő diplomata a „Vissza az iskolába” program keretében tartott előadást egykori alma materében.

Hegyvideki_diak_a_feljszamolo-vilagbajnoksagon

Hegyvidéki diák a fejszámoló-világbajnokságon

Rácz Bettina, a Budai Középiskola tanulója képviselte Magyarországot a 8–17 éves diákok számára kiírt második fejszámoló-világbajnokságon. A hegyvidéki iskolás elismerő oklevéllel és rengeteg értékes tapasztalattal térhetett haza Nürnbergből.

Trianon-emleknap_a_hegyvideki_iskolakban

Trianon-emléknap a hegyvidéki iskolákban

A múlt évben Pokorni Zoltán polgármester javaslatára úgy határozott az országgyűlés, hogy június 4-e, a trianoni békediktátum elfogadásának napja legyen a Nemzeti Összetartozás Emléknapja itthon. A hegyvidéki iskolák változatos programokkal idézték fel a kilencvenegy évvel ezelőtt történteket.

Hegyvidéki Napok: vásári forgatag zenemaratonnal

A Hegyvidéki Napok néhány évvel ezelőtt a helyiek nyári klubhétvégéje volt, azóta, bátran kijelenthetjük, a főváros egyik rangos állandó fesztiváljává nőtte ki magát. Ma már nemcsak a közreműködők, de a látogatók jó része is egyre messzebbről érkezik hozzánk.

Nem_lathatjak_ha_sirok1

"Nem láthatják, ha sírok"

Fehér Anna, a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona, Óvoda, Iskola vezetője a Hegyvidék új díszpolgára. Arról beszélgettünk vele, mi vezette őt az elesett gyerekek istápolásához, mi ad neki és védenceinek erőt ahhoz, hogy derűsen, magabiztosan, védtelenségükben is védetten élhessék az életüket.

Feher_Anna_nover_a_Hegyvidek_diszpolgara2

Fehér Anna nővér a Hegyvidék díszpolgára

Díszpolgáravató ünnepséggel nyitotta meg kapuit a felújított MOM Kulturális Központ. Pokorni Zoltán polgármester Fehér Anna nővérnek, a Vakok Batthyány László Gyermekotthona igazgatójának adta át a Hegyvidék Díszpolgára kitüntetést.

Könnyű, nyár eleji étkek

A paprika és a paradicsom Dél-Amerikából érkezett hozzánk, mindkettő melegigényes növény, júniustól októberig „éli világát” a kertekben, a piacokon és a konyháinkban. Házasításuk közkedvelt eredménye a lecsó, de sok minden más is készülhet belőlük. Most ezekből válogathatnak kedvükre.

A sokoldalú cukkini

Az olaszos nevű cucurbita pepóról, vagyis az uborka és a tök házasításából született cukkiniról már többször szót ejtettünk. Úgy negyven évvel ezelőtt még csaknem ismeretlen zöldség volt, de mára az egész kontinensen népszerűvé vált. Igénytelen, általában kora nyártól késő őszig megvásárolható. Húsa ropogós, íze semleges, nyersen is ehető. Jól párosítható a legtöbb zöldséggel, mi több, hússal, sajttal és tojással is. Íme, néhány lehetőség!

Erik_a_feljutas_a_vizilabdaban1

Érik a feljutás vízilabdában

Zsinórban ötödik hazai mérkőzését is megnyerte a Hegyvidék–YBL WPC, így a XII. kerületi vízilabdacsapat a vesztett pontokat tekintve átvette a vezetést az OB 1/B A csoportjában. Ez azt jelenti, hogy ha mindkét hátralévő meccsét megnyeri, biztosan feljut az első osztályba.

Sportkavalkad_a_Hegyvideki_Napokon1

Sportkavalkád a Hegyvidéki Napokon

Egy délelőtt erejéig ifjú sportolók vették birtokukba a Sportmax Hegyvidék uszodáját és műfüves focipályát. A diákolimpia évadzáró versenyein az első és második korcsoportos gyerekeknek tapsolhatott a szépszámú közönség.