Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Allatorvosi_felhivasok

Állatorvosi felhívások

Veszettség elleni védőoltás kutyáknak

Tájékoztatjuk az ebtartókat, hogy a kutyák veszettség elleni védőoltása és féregtelenítése évente kötelező, ezért ezt az előző évi oltástól számított 365 napon belül az idén is el kell végeztetni. Ennek elmulasztása szabálysértési eljárást von maga után. A határidő elmulasztása állategészségügyi bírság kirovásával jár. Az oltás alól elvont kutyát „veszettség szempontjából aggályosnak” kell tekinteni, ami azt jelenti, hogy az állatot kéthetes állatorvosi megfigyelésnek kell alávetni, azonosító chippel ellátni és veszettség ellen beoltani. Az oltást bármely erre engedéllyel rendelkező állatorvos elvégezheti.
A veszettség emberre is veszélyes, orvosi ellátás hiányában gyógyíthatatlan. Az ebek oltásával az embereket is védjük, így közegészségügyi szempontból is fontos feladat a szabályok pontos betartása. Amennyiben kutyája embert mart, harapott, minden esetben haladéktalanul jelezze ezt a kerületi ÁNTSZ-nek, illetve állatorvosnak.
További információk az önkormányzati állatorvosi rendelőben kérhetők: XII., Városmajor utca 1., 3-553-764.

*

Rókák veszettség elleni immunizálása

November végén a kerület erdős-zöldövezeti területein rókák részére csalétekbe rejtett, veszettség elleni immunanyagot helyeznek ki, amely a rókák szájon át történő „védőoltását” szolgálja. A csalétkek kihelyezése kézzel történik. Az immunizálás sikere érdekében a vörös színű rókafejjel jelzett területeken a kutyákat pórázon vezessék gazdáik, hogy a csalétkeket biztosan a rókák fogyasszák el! A csalétkek kihelyezése és a korlátozás ideje a kifüggesztett plakátokon szerepel.

Juhász Péter

önkormányzati állatorvos