Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Jodszennyezes

Jódszennyezés: nincs ok az aggodalomra

A lakosság egy pillanatig sem volt veszélyben, amikor – a nem megfelelően működő szűrőrendszer miatt – jód-131 izotóp került a levegőbe egy csillebérci intézet laborjából. Nagyobb baj nem történt, az illetékes hatóságok tájékoztatása szerint az elszabadult veszélyes anyag mennyisége messze a megengedett határérték alatt maradt.

Marton-napi_vigassagok_a_Hegyvideken1

Márton-napi vigasságok a Hegyvidéken

A legkülönfélébb módon ünnepelték meg a hegyvidéki iskolások és óvodások Márton napját. Van, ahol ez már sokéves hagyomány, máshol most először szerveztek programot november 11-én; a közös nevező mindenhol a vidámság volt. Néhány intézménybe mi is ellátogattunk.

Moza-naplo_az_Aranyban

Moza-napló az Aranyban

Korlátozott jogosítványokkal november közepe óta a szülők és a diákok is beléphetnek az Arany János iskolában a tanév elején bevezetett elektronikus naplóba. Az internetes felületen egyebek mellett az érdemjegyek, dicséretek és a hiányzások is nyomon követhetők, és akár a következő nagydolgozat időpontjáról is tájékozódhatnak az érintettek.

Uj_igazgato_a_Zugligeti_iskolaban

Új igazgató a Zugligeti iskolában

Dr. Bernyák Adrienn történelemből doktorált, de idegenforgalom–szálloda szakon is diplomát szerzett. Évekig történelemtanárként dolgozott, szeptember óta a Zugligeti Általános Iskolát igazgatja. Az önkormányzati képviselői tisztséget is betöltő újonnan kinevezett intézményvezetőt eddigi munkáiról és a zugligeti iskolával kapcsolatos terveiről kérdeztük.

Reklámokkal foglalkoztak a zugligetis diákok

A tévében, rádióban, újságokban, plakátokon megjelenő reklámokról beszélgettek a Zugligeti Általános Iskola alsós diákjaival. A reklámüzenetek értelmezésével foglalkozó bemutatóórákat filmre vették, hogy a későbbiekben más pedagógusok is megnézhessék, miképpen lehet felhasználni a már meglévő oktatási segédanyagokat a tanítás során.

Családi nap zenével, tánccal, beszélgetésekkel

Otthon. Mi jut eszünkbe e szóról? A család. A családról a kapcsolat, a kapcsolatról a szeretet, a szeretetről a gyermek, a gyermekről a jövő. Egy végtelenül elnyújtott gúla alkotórészei, amelynek talapzata emlékezetbe, a csúcsa sejtésbe burkolódzik. E gúla nélkülözhetetlen eleme immár 2011, a család éve. A MOM Kulturális Központban egész napos programot rendeztek november 19-én.

Letisztultabba_valhat_a_feladatmegosztas

Letisztultabbá válhat a fővárosi feladatmegosztás

Egy hét alatt kétszer is ülésezett a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége. A találkozókon a Hegyvidéki Önkormányzatot Váczi János alpolgármester képviselte, aki elmondta: az elmúlt hónapokban a szövetségből többen aktívan részt vettek az önkormányzati törvény kidolgozásában, és olyan javaslatokat fogalmaztak meg, amelyek révén a jövőben letisztultabbá, egyszerűbbé válhat a főváros és a kerületek közti feladatmegosztás rendszere.

Irhas_aroku

Irhás árok: épül a járda

Sikerült megállapodni a szomszédos XI. kerületi önkormányzattal az Irhás árok gyalogos szakaszainak építésével kapcsolatos, régóta húzódó ügyekben. Az egyezség értelmében a Hegyvidék és Újbuda közösen viseli a költségeket, a munkálatok már el is kezdődtek az érintett részeken.

Idősek értékeire vadásznak a trükkös tolvajok

Változatlanul óvatosságra inti a kerületi rendőrkapitányság a Hegyvidéken élő idős embereket: bár a trükkös lopások „nyári főszezonja” véget ért, a tolvajok egy része most sem pihen. A bűnelkövetők leggyakrabban továbbra is a közműszolgáltatók szerelőinek, ellenőreinek adják ki magukat, és a könnyen zsebre tehető értékeket kutatják fel a nyugdíjasok lakásaiban.

Evzaro_zarandoklat

Évzáró zarándoklat

Erre az évre bezárt a Magyar Zarándokút, az idei utolsó zarándoklaton a XII. kerületi szakaszt járta be egy csapat. A Normafától induló gyalogláson Nagy Tímea olimpiai bajnok, a Hegyvidék díszpolgára is részt vett.

Garantaljak_a_nyugdijak_ertekallosagat

Garantálják a nyugdíjak értékállóságát

Teaházi beszélgetések címmel új havi programot indított a hegyvidéki Kulturális Szalon. Első alkalommal az időseket különösen érdeklő témáról esett szó: Halász Zsuzsa újságíró a nyugdíjakkal kapcsolatban tett fel aktuális kérdéseket Selmeczi Gabriellának, a miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottjának.

Tovabb_fejlodik_az_online_ugyfelszolgalat

Tovább fejlődik az online ügyfélszolgálat

Az ügyfelek igényeihez igazodva jövő évtől már okmányirodai ügyekben is tájékoztatást lehet kérni a Hegyvidéki Önkormányzat internetes ügyfélszolgálatán. A www.hegyvidek.hu/etl weboldalon jelenleg is többtucatnyi ügytípusban kaphatunk szóban, képben vagy írásban azonnali válaszokat élőben a polgármesteri hivatal munkatársaitól.

Aradi_vendegszereples_a_MOM-ban1

Aradi vendégszereplés a MOM-ban

Emlékezetes előadással érkezett a Hegyvidékre az Aradi Kamaraszínház. A különleges dramaturgiával színpadra állított Virágot Algernonnak darab bemutatója az erdélyi város és a XII. kerület másfél éve kezdődő kulturális kapcsolatának legújabb, jelentős állomása volt.

Ket_nev_-_negy_szinesz

Két név – négy színész

Básti Lajos születésének századik, valamint Csákányi László születésének kilencvenedik évfordulójára emlékezik az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítása a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A tárlat a két színészlegenda és ugyancsak neves színésszé lett lányaik, Básti Juli és Csákányi Eszter pályafutásának fontosabb állomásait mutatja be.

Motoron_az_agyagegetok_kozott2

Motoron az agyagégetők között

Még a nem szakmabeliek sem voltak képesek kivonni magukat az amerikai Frederick Lee Olsen keramikus szakmai bemutatójának bűvköréből. A világhírű mester október közepén tartott nyílt demonstrációs napot a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Tárgyalkotó Tanszék Kerámia Szakának vendégeként a kampusz alkotóműhelyében. A gyakorlati bemutatóval, konzultációval és előadással zsúfolt nap egyetlen kávészünetében Frederick Lee Olsen lehetőséget adott lapunknak egy exkluzív beszélgetésre.

Istenhegy1

Istenhegy

Sorozatunkban a XII. kerület városrészeit mutatjuk be. A Hegyvidéket tizennyolc különböző terület alkotja, ezek története, kialakulása, földrajzi viszonyai számos érdekességet tartogatnak, ami nemcsak a helytörténet szerelmeseit, hanem valamennyi olvasónkat érdekelheti. A következő városrész Istenhegy, amelyhez az egyetlen hegyvidéki Petőfi-anekdota kötődik.

Jeles_nevnapok_pompas_falatok1

Jeles névnapok, pompás falatok

November a jeles névnapok és a hozzájuk illő vendégeskedések, köszöntők, mulatságok időszaka. Kezdődött Mártonnal és a sült libával, újborral, folytatódott Erzsébettel, nemsokára itt van Katalin, hogy aztán Andrással és az első disznótorral fejeződjék be a sor. Ezek után majd kimondottan a megkönnyebbülésünkre szolgál a várakozás, advent ideje, a karácsony előtti négyhetes, visszafogottabb étkezés és életmód.

Melegkedvelő futónövények

A Földközi-tenger mellékén sok kertben, parkban láthatók gazdagon virágzó futónövények, amelyek szinte fa méretű lombozatot nevelnek, és roskadoznak a látványos virágok tömegétől. Ezek a fajok nálunk csak nyáron élhetnek a szabadban, télen szobanövényként kell őket nevelni.

Idén még olcsóbb az energiatanúsítvány

Használt lakás eladása, illetve egy évnél hosszabb bérbeadása esetén kötelező elkészíttetni a lakás tíz évig érvényes energiatanúsítványát. Érdemes még az idén beszerezni az ingatlan „zöldkártyáját”, ugyanis december 31-ig az igazolás kiadása hatósági áras, azt követően azonban már piaci alapon történik.

Zugligeti_matt_az_Erkel-sakkversenyen1

Zugligeti matt az Erkel-sakkversenyen

A sakk az egyik legnépszerűbb sportág a Hegyvidéken, egy-egy verseny mindig képes megmozgatni a kerület apraját-nagyját. Ezt bizonyítja a Virányosi Közösségi Házban idén huszadik alkalommal megrendezett Erkel Ferenc Sakk Emlékverseny is, amelyen szokás szerint valamennyi korosztály képviseltette magát.

Pannonia-_es_ELTE-sikerek1

Pannonia- és ELTE-sikerek

Ezúttal is a Csörsz utcai sporttelep adott otthont a Hegyvidéki Diákolimpia őszi atlétikabajnokságának, míg a mezei futást új helyszínen, az Anna-réten szervezte meg a XII. kerületi Szabadidősport Központ. A több száz kerületi iskolást rajtvonal mögé állító futószámokban az ELTE gyakorlóiskolája bizonyult a legeredményesebbnek.