Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Szinpadon_a_folklor1

Színpadon a folklór

Népi ruhába öltözött gyerekek lepték el a MOM Kulturális Központ épületét. Az előtérben a kicsik újra és újra elpróbálták mutatványaikat, javítgatták egymás hibáit. Persze a viták elkerülhetetlenek voltak. Jobbra vagy balra kell forogni? A forgás után merre is kell elindulni?
Amikor elsötétedett a színházterem, és a Rojtos zenekar a húrok közé csapott, az izgalom hamar tovatűnt. Elsőként a Gézengúzok ropták el szatmári táncukat, majd Fonti Krisztina alpolgármester hivatalosan is megnyitotta a Hegyvidéki Néptánc Fesztivált. „Fontos a néptáncot megismertetni és megszerettetni a hegyvidéki gyerekekkel. Ez a fesztivál immár hagyomány, külön öröm, hogy idén már a felújított MOM-ban tarthatjuk meg a gálát!” – mondta Fonti Krisztina.
Manapság sokat halljuk, hogy a mai fiatalok csak a számítógép előtt ülnek, agresszívek, tiszteletlenek, érdektelenek. Ezt az általánosítást vasárnap délelőtt valahogy nem tudtam elhinni. A kiskamaszok végig fegyelmezettek voltak, és hittek abban, amit csináltak. Persze a biztonság kedvéért megkérdeztem a Zugligeti Általános Iskola egyik tanulóját, honnan jött az ötlet, hogy megismerkedjen a folklór világával… „Mindig is szerettem volna táncolni, a néptánc különösen tetszik, már négy éve űzöm. Persze vannak bonyolult lépések, amiket nehéz megtanulni, de nagyon szeretem!” – mesélte Bartók Natália.
Szinpadon_a_folklor2Valamennyi kerületi iskola igényes produkciót adott elő. A MOM színháztermében igazi német hangulatot teremtettek a Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola harmadik osztályos tanulói. A közönség megismerhette általuk a Trampelpolkát és a BisBoldot. Az Arany János Általános Iskola és Gimnázium Sashegyi Néptáncegyüttese galgamamenti, a Zugligeti Általános Iskola, valamint a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola moldvai, a Jókai Téblábok néptánccsoportja széki, a Jókai Gézengúzok pedig mezőségi táncokat mutattak be.
A Tamási Áron Általános Iskola és Német Kéttannyelvű Nemzetiségi Gimnázium néptánccsoportja, valamint a Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola játékfűzést és ugróst adott elő. Utóbbiak idén először vettek részt a Hegyvidéki Néptánc Fesztiválon. A történetük különösen megható. A csoport tagjai 7–12 éves sérült gyerekek, akik nem megmérettetésre jöttek, hanem bemutatkozni. Tánc közben vidámak, felszabadultak voltak, a produkció végén büszkén hajoltak meg, élvezték a hatalmas ovációt, vastapsot.
„Az iskolában hallottam arról, hogy lehetőség van néptánctanulásra. Kislányomon sokat változtatott a tánc. Hétköznaponként láttam rajta, hogy már alig várja az órákat. Nagyon tetszett a produkciójuk, büszke vagyok rá és a csapatára” – mondta Andrea, a Fekete István iskola egyik diákjának anyukája.
A gyerekek között többen szenvednek mozgáskoordinációs problémákkal, s vannak középsúlyos, enyhe értelmi sérültek is. „Persze, nehezebb őket felkészíteni, mint egy »átlagos« fiatalt. Meg kellett tanulnunk, hogy melyik a jobb és melyik a bal oldal. Ezután mindig szeretnénk részt venni az ilyen és ehhez hasonló rendezvényeken. Az együttlét, a muzsika és a móka segít az integrációban” – mesélte Orosz Diána tánctanárnő, aki nagyon elégedett volt a gyerekek teljesítményével.
A fellépők közül többen a hangjukkal kápráztatták el a közönséget. A Jókai iskola Cérnahang Dalárdája moldvai népdalokat, a Tamási Áron iskola negyedikesei Bartók Béla zeneszerző születésének 130. évfordulója alkalmából az Erdő, erdő, erdőt, az Által mennék és a Béreslegényt, a Jókai Mór iskola Kicsi rigói Maja széki dalokat énekeltek profi módon.
A színvonalas műsor végén Fonti Krisztina alpolgármester adta át a Lőrincz Éva keramikus által készített, jól megérdemelt emlékplaketteket. Az iskolások és a tánctanárok közösen vették át ajándékaikat. A köszönetnyilvánítás sem maradhatott kacagás nélkül. Amikor Fonti Krisztina Orosz Diánának akarta átnyújtani az elismerő virágcsokrot, a tanárnő egyik tanítványa félreértette a dolgot, és lábujjhegyre szökkenve ugrott a bokrétáért, amelyet, akár egy olimpiai kupát, többször emelt büszkén a magasba, majd igazi legényként lesétált élete első Hegyvidéki Néptánc Fesztiváljának pódiumáról…Szinpadon_a_folklor3

Boussebaa Mimi