Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Evzaro_zarandoklat

Évzáró zarándoklat

Erre az évre bezárt a Magyar Zarándokút, az idei utolsó zarándoklaton a XII. kerületi szakaszt járta be egy csapat. A Normafától induló gyalogláson Nagy Tímea olimpiai bajnok, a Hegyvidék díszpolgára is részt vett.

A Magyar Zarándokút Egyesület és a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás ez év márciusában nyitotta meg a spanyolországi El Caminóhoz hasonló, hálózati jelleggel működő Magyar Zarándokutat. Az út hazai szent, illetve különleges kisugárzású helyeket érintve, a Pilis, a Kiskunsági Nemzeti Park és a Mecsek gyönyörű tájain keresztülhaladva Esztergomtól Máriagyűdig vezet.
A zarándokúthoz kapcsolódó szállások március 31-től november 15-ig fogadják a zarándokokat. A budapesti szállás a Hegyvidéken, a Mátyás király út 53/b szám alatt található, amit szeptemberben nyitott meg a kerületi önkormányzat.
„A hegyvidéki polgárok nagy érdeklődéssel fogadták a Magyar Zarándokutat, tetszik nekik ez a kezdeményezés, ezért szeretnénk minél több emberrel megismertetni” – mondta Fonti Krisztina alpolgármester azon az évzáró zarándoklaton, amelynek résztvevői az út XII. kerületi szakaszát járták be. Az önkormányzat képviselője hozzátette: a szervezők még számos különböző fejlesztést szeretnének megvalósítani a zarándokút teljes hosszán – a tervekben két hegyvidéki szabadtéri pihenőhely is szerepel.
Rumi Imre, a Magyar Zarándokút Egyesület elnöke arról számolt be, hogy egy magyar–szlovák együttműködési pályázaton igényelnek támogatást az út hazai részeinek fejlesztésére, illetve a Szlovákia felé történő bővítésre. Hosszú távú céljuk az, hogy a zarándokút északi irányban Czestochowáig, déli irányban Medjugorjéig vezessen el.
A XII. kerületi zarándoklat a Normafától indult és a Farkasvölgyi Úti Madonna-kápolna, valamint a Farkasréti temető érintésével a Böszörményi úti Kulturális Szalonban ért véget. A gyaloglók közt volt Nagy Tímea olimpiai bajnok, a Hegyvidék díszpolgára is, aki, mint mondta, eddig még nem járt a Magyar Zarándokút más szakaszain, de az élménybeszámolók felkeltették az érdeklődését, ezért tervbe vette, hogy egyszer ő is nekivág az útnak.

z.