Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Buszvegallomas_anno

Buszvégállomás anno…

A Szendrő utca környékén 1953-ban indult meg a buszközlekedés a Mártonhegyi útig. Korabeli feljegyzések alapján az első buszt virágcsokorral várták a járatot már régóta szorgalmazó helybéliek.
Először a 21-es autóbusz jött fel idáig a Moszkva térről, ennek az útvonalát 1956 körül meghosszabbították a Lékai János (ma Apor Vilmos) térig, tehát már mindkét irányban volt autóbusz-közlekedés. A 21-est 1958-ban a Szabadság-hegyre (ma Sváb-hegy) irányították, és a 4-es busz vette át a vonalszakaszt, amelynek a pesti végállomása a Jókai téren volt, viszont csak az egyik irányban járta be a körforgalmat, a Szendrő utca és az Orbán tér között nem volt buszközlekedés.
A 4-es buszt 1960. augusztus 1-jétől összevonták a korábbi 65-össel, így közvetlenül lehetett utazni a Fodor utca és az angyalföldi Gyöngyösi utca között. Forgalmi okokból azonban újabb változtatás történt, és a 2-es járta be a pesti belvárosból az orbánhegyi nagy hurkot (az óra járásával megegyező irányban), míg a 4-es útja a Gyöngyösi utcától lerövidült a Lékai János térig.
Ezeknek a körbejárásoknak az volt a nagy baja, hogy mindig csak az egyik irányban volt kényelmes és viszonylag gyors az utazás. Aki a Szendrő utcánál kialakított végállomáson túl utazott, annak vagy az előtte lévő kocsira kellett átszállnia, vagy meg kellett várnia a járat újbóli indítását.
Később a honvédségi lakótelep felépülése és a metró Déli pályaudvarig történő megnyitása szükségessé tette, hogy a körforgalmat a másik irányból is be lehessen utazni közvetlen autóbusszal. Ez lett a 2Y jelzésű járat. A kocsik a 2-essel közösen pihentek azon a talpalatnyi helyen, amit a képen az élelmiszerüzlet mellett látunk.
A járatokon sokáig az IK-620-as típusú buszok közlekedtek. Az Y-onok átszámozásával 102-es lett az ikerjárat, majd egy harmadik busz is érkezett, a ma oly népszerű 112-es, amely később a lakótelep felső régiójába is felkapaszkodott, de a pihenőhelye szintén az élelmiszerüzletnél van a mai napig.

A 112-es rövid úton ért a belvárosba, így idővel kiszorította a 2-est, amely egyre ritkulva közlekedett a Lánchídon át, míg végül annyira megcsappant az utasok száma, hogy a BKV leállította a járatot. A 4-es busz ma is megvan az Apor Vilmos tér és a Gyöngyösi utca között – csupán 105-ös lett a jelzése.

Kertész István