Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Oktober_23

Emlékezzünk együtt október 23-án!

Emlékezzünk együtt! Találkozzunk az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére megrendezett Hegyvidéki ünnepi megemlékezésen október 23-án 10 órakor a MOM Kulturális Központ színháztermében.

Kie_a_sportolo

Kié a sportoló?

Váczi János alpolgármester is meghívást kapott arra a kerekasztal-beszélgetésre, amelyet a Magyar Tudományos Akadémián rendezett nemzetközi sportjogi konferencia keretében hívtak össze. A résztvevők egyebek közt arra a kérdésre keresték a választ, hogy milyen módon részesedhetnek a szponzorok a támogatott élsportoló sikereiből.

Sebessegkorlatozas_az_erdokben

Sebességkorlátozás az erdőkben

Az utóbbi hetekben négy komolyabb biciklisbaleset történt a Budapest környéki erdei utakon, október elsején egy középkorú férfi Szentendre közelében kerékpározás közben vesztette életét. A további tragédiák megelőzése érdekében a Pilisi Parkerdő Zrt. mindenkit arra kér, tartsa be az erdei kerékpározás szabályait, vegye komolyan a sebességkorlátozásokat.

Egy_valtozatos_novenynemzetseg1

Egy változatos növénynemzetség

Kevés olyan növénycsoport van, amelybe egyaránt beletartozik sok kedvelt és népszerű szobanövény és egy a hegyvidéki kertekben is gyakran előforduló – édes gyümölcsöket érlelő – fa. Az eperfafélék családjába tartozó, 850 fajt számláló Ficus nemzetség ilyen.

Osszejottek_a_lombikbebik

Összejöttek a lombikbébik

Idén tartotta tizennegyedik lombikbébi-találkozóját a Szent János Kórház közel húsz éve működő Budai Meddőségi Centrumának volt pácienseiből alakult Budai Lombikbébi Közhasznú Egyesület. A kezdetek óta több mint tizenötezer pár fordult segítségért az intézethez, amelynek közreműködésével közel ötezer újszülött baba jöhetett világra.

Ingyenes szűrőszombatok a hegyvidékieknek

Közkívánatra az önkormányzat októbertől újraindította a nagy sikerű Hegyvidéki Prevenciós Szűrőszombatok elnevezésű egészségügyi programsorozatot. Előzetes regisztrációt követően minden hónap utolsó szombatján egy előre meghatározott betegségcsoport szűrését végzik el a szakorvosok a Szent János Kórházban. A vizsgálatok a hegyvidéki lakosok számára díjmentesek.

A fogápolás életet menthet

A fogászati betegségek, valamint az akár súlyos következményekkel járó, szájban kialakuló gócok megelőzéséről és a lehetséges terápiákról esett szó a Hegyvidéki Egészségklub szeptemberi előadásán. Dr. Szolnoki Lajos háziorvos mindenkit arra intett, hogy a nagyobb baj megelőzése érdekében évente legalább kétszer menjen el fogorvoshoz.

Mindenki szüretel, a törvénykezés szünetel!

A szüret mindig különös ünnep, az volt hajdanán, és az ma is. Az egész éven át tartó munka eredményét szedhetik le, akik a szőlőt kapálták, metszették, és termőre fordulását végigkísérték. Valódi sátoros ünnep volt már a XVI. és XVII. században is, annak idején még a hadat viselők is hazatértek, annyira fontos munka volt. Városainkban a vezetők szigorúan elrendelték: szüret idején szünetel a törvénykezés!

Solti-koncert_es_oriaskorus1

Solti-koncert és óriáskórus

A hegyvidéki tanintézmények ebben az esztendőben is méltóképpen ünnepelték a zene világnapját. A Solti György Zeneiskola növendékei és tanárai népszerű dallamokat adtak elő a megújult MOM Kulturális Központ színháztermében, míg a Kós Károly iskolában közös éneklés zajlott.

Galeria_12_-_a_fiatalok_uj_kedvence

Galéria 12 - A fiatalok új kedvence

Több hónapos szünet után ismét nyitva áll a vendégek előtt a Galéria 12 kávézó – régi értékkel, régi-új közönséggel, új ötletekkel és új üzemeltetővel. A júliusi újranyitás óta a hegyvidéki fiatalok egyik kedvelt szórakozóhelyévé vált a kerület képzőművészeinek alkotásait bemutató kávézó, amelynek vezetőjével, Bényei Andreával a hagyományokról és az újdonságokról beszélgettünk.

Az_osszemosolygasok_keruletenek_szerelmese

Az „összemosolygások kerületének” szerelmese

Kovács Gergelyné – kinek Irénke, kinek Irénke néni – az idei ősz talán utolsó napsütéses, simogató délelőttjén saját sütésű túrós rétessel és érett fügével várt otthonában, első találkozásunk ellenére régi barátként, hogy hazáról és értékekről, kultúráról és műveltségről, szeretetről és tiszteletről beszélgessünk. A szeptemberben díszpolgárrá avatott kultúrtörténész–muzeológus közel fél évszázada él a Hegyvidéken, s mint a kitüntetés átadásakor Pokorni Zoltán polgármester elmondta: azért kapta köszönetül ezt az elismerést, mert „mindig barátságos, közvetlen, és fantasztikus lelkületével összetart egy közösséget.”

Szabad_egy_tancra

Szabad egy táncra?

Hétfőnként, amikor hetet üt az óra, kopogó cipők, fürge mozdulatok és kellemes muzsikák írják át az unalmasnak tűnő napot a Barabás Villában. Az erre járóknak azonnal felteszik a kérdést: szabad egy táncra? A társastáncklub immár egy éve mond nemet a pesszimista életfelfogásra.

Rendorok_a_zardahazban1

Rendőrök a zárdaházban

Nem túl gyakran találkozhat a nagyközönség a Széchenyi-hegy egyik eldugott utcájából megközelíthető, magas kerítéssel körülvett Rendőrtiszti Főiskola kampuszának rejtett természeti és építészeti értékeivel. E ritka alkalmak közé tartoznak a Kulturális Örökség Napjai: ilyenkor az érdeklődők vezetéssel bejárhatják az intézmény ősfás parkját, valamint azt az impozáns főépületet, amelyben egykor apácazárda működött.

Farkasret1

Hegyvidéki városrészek - Farkasrét

Sorozatunkban a XII. kerület városrészeit mutatjuk be. A Hegyvidéket tizenhét különböző terület alkotja, ezek története, kialakulása, földrajzi viszonyai számos érdekességet tartogatnak, ami nemcsak a helytörténet szerelmeseit, hanem valamennyi olvasónkat érdekelheti. A következő városrész Farkasrét, amelynek két legismertebb és legjelentősebb része a temető, illetve a templom.

Mihaly-napi_hagyomanyapolas1

Mihály-napi hagyományápolás

A hegyvidéki oktatási-nevelési intézményekben fontos szerepet tölt be a hagyományok ápolása. Szent Mihály napját a Mackós és a Városmajori Óvodában is minden évben megünneplik, ilyenkor mindkét helyen falusi mulatságokat idéző hangulat uralkodik hamisítatlan vásári forgataggal, népi játékokkal, versmondással, énekkel-tánccal.

Atsetaltak_szlovakiaba

Átsétáltak Szlovákiába

Párkányi és esztergomi osztálykiránduláson vettek részt szeptember végén az Arany János Általános Iskola és Gimnázium hetedik–nyolcadik osztályos tanulói. Az önkormányzat támogatásával megszervezett túra része annak a programnak, amely lehetővé teszi, hogy a hegyvidéki diákok eljussanak a határon túli magyar közösségekhez.

Az aradi vértanúkra emlékeztek

„Fiam, soha ne feledd el, vésd szívedbe szeretettel: legdicsőbb név a világon, az aradi tizenhárom.” Vályi Nagy Géza gondolatával és a Baranta mozgalom diákjainak közreműködésével emlékeztek a százhatvankét esztendeje kivégzett tizenhárom aradi vértanúra a Testnevelési Egyetem tanárai és hallgatói október hatodikán.

Randevu_a_Kulturalis_Szalonban1

Randevú a Kulturális Szalonban

Kellemes beszélgetések, játék, torna, közös éneklések, tánc és egyéb testet-lelket kényeztető programok várják a hegyvidéki polgárokat a most megnyíló, Böszörményi út 34/a alatti Kulturális Szalonban.

Levegot_a_lakasokba

Levegőt a lakásokba!

Egyre több lakásban cserélik a régi ablakokat új, kiváló légzáró képességű nyílászárókra, amelyek télen nem engedik kiszökni a meleget a fűtött helyiségekből. Ezek a korszerű szerkezetek azonban megfelelő szellőztetés híján a friss levegő beáramlását is megakadályozzák, ami nyílt égésterű gázkészülékek használata esetén szén-monoxid-mérgezést idézhet elő.

Újdonságok a lakásfenntartási támogatásban

Szeptemberben több ponton változott a lakásfenntartási támogatás feltételrendszere. A módosítások a jogosultságot, az igénybevétel módját, illetve a támogatás felhasználását egyaránt érintik. Az új szabályokat az augusztus 31-ét követően indult eljárásokban alkalmazza az önkormányzat.

Szelektiv_gyujtes_a_tarsashazakban1

Szelektív hulladékgyűjtés a társasházakban

A Hegyvidéki Önkormányzat, az ASCO Hungária Kft., valamint a lakóközösségek együttműködésével elindult a kerületben a társasházi szelektív hulladékgyűjtő program. A papír, az italos kartonok, a PET palackok és az alumínium italos dobozok gyűjtése már jelenleg is több mint hetven háznál zajlik.