Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Levegot_a_lakasokba

Levegőt a lakásokba!

Egyre több lakásban cserélik a régi ablakokat új, kiváló légzáró képességű nyílászárókra, amelyek télen nem engedik kiszökni a meleget a fűtött helyiségekből. Ezek a korszerű szerkezetek azonban megfelelő szellőztetés híján a friss levegő beáramlását is megakadályozzák, ami nyílt égésterű gázkészülékek használata esetén szén-monoxid-mérgezést idézhet elő.

A gázfűtéses lakásokban a szén-monoxid-mérgezések mintegy kilencven százalékát az új, hermetikusan záródó ajtók, ablakok, illetve az elszívó ventillátorok beépítése idézi elő. A fokozott légzárású ablakok terjedésével a mérgezésből adódó halálesetek száma is megnövekedett. Sokan ugyanis nem veszik figyelembe, hogy nyílt égésterű berendezéseik – kazánok, bojlerek – a helyiségek levegőjét használják fel, és az új ablakok beépítésével esetleg megszüntetik az égési levegő utánpótlását.
A veszélyhelyzetet csak fokozzák a konyhába, WC-be utólag beszerelt elszívó berendezések, elektromos ventillátorok, amelyek működtetésével még gyorsabban oxigénhiány alakulhat ki a lakásban. A folyamat során először a szén-dioxid-koncentráció növekszik, ennek elégésével pedig szén-monoxid keletkezik, melynek belélegzése halálos is lehet.
„Amennyiben új, műanyag nyílászárókat építünk be, szakemberrel vizsgáltassuk meg, hogy megfelelő-e a lakás légellátása” – tanácsolta Tősér László, a Fővárosi Kéményseprő és Tüzeléstechnikai Szolgáltató Kft. (FŐKÉTÜSZ) I–XII. kerületi kirendeltségének vezetője. A szakember szerint valamilyen légbevezető elem beszerelésével általában egyszerűen megoldható az égési levegő utánpótlása. A friss levegő hiányának egyik első, intő jele lehet, ha penészedni kezd a fal – amennyiben ilyesmit észlelünk, érdemes minél előbb megoldani a szellőztetést.
A gázkészülékek égéstermékeinek elvezetésére szolgáló kémény és tartozékainak ellenőrzése, tisztítása évente, műszaki felülvizsgálata négyévente kötelező. Ezt a feladatot a FŐKÉTÜSZ látja el a fővárosban. A Hegyvidéken a nyílt égésterű gázkészülékek esetében – azaz a háztartásokban használt berendezések mintegy nyolcvan százalékánál – az I–XII. kerületi kirendeltség végzi az ellenőrzést, míg a zárt égésterű készülékek kéményeit a cég központi egysége vizsgálja át.
A munkavégzés dátuma előtt 8 nappal értesítik az ingatlan lakóit. Ha a megjelölt időpontban nem tud otthon maradni valaki, 14 nappal később ismét felkeresik az adott címet. Amennyiben ekkor sem sikerült elvégezni az ellenőrzést, a FŐKÉTÜSZ kiszállási költség ellenében lehetőséget biztosít arra, hogy a lakó egy külön egyeztetett időpontban fogadja szakembereit.

z. 

A teljes körű kéménytisztítás és –ellenőrzés XII. kerületi időpontjait következő lapszámunkban közöljük.