Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Figyeljunk_a_sarga_csikra

Figyeljünk a sárga csíkra!

Bár a járdák szegélyére festett folytonos vagy szaggatott sárga csíkok már évek óta részei az utcaképnek, az autósok egy része még sincs tisztában a jelentőségükkel. Legalábbis ez derült ki olvasónk leveléből, aki arra panaszkodott, hogy a parkolási szabályok megsértése miatt kapott büntetést egy olyan útszakaszon, ahol nem volt megállni tilos tábla, csak a sárga útburkolati jelzés.
Holott a KRESZ egyértelműen fogalmaz, amikor kimondja, hogy az úttest szélén vagy a járda szegélyén felfestett folytonos vonal a megállási, míg az ugyanilyen, de szaggatott vonal a várakozási tilalomra hívja fel a figyelmet. A felfestést többnyire jelzőtábla is kiegészíti, a tilalmak azonban ennek hiányában is fennállnak, hiszen az útburkolati jel önmagában forgalomtechnikai eszköznek minősül, amelynek jelzését kötelező betartani.
Amennyiben a felfestés valamilyen okból nem látható, lekopott, vagy hó, netán falevelek fedik, az autós mentesül az esetleges büntetés alól. Kivételt képez ez alól, ha a csík jelzését KRESZ-tábla is megerősíti.

(m.)