Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Szelektiv_gyujtes_a_tarsashazakban1

Szelektív hulladékgyűjtés a társasházakban

A Hegyvidéki Önkormányzat, az ASCO Hungária Kft., valamint a lakóközösségek együttműködésével elindult a kerületben a társasházi szelektív hulladékgyűjtő program. A papír, az italos kartonok, a PET palackok és az alumínium italos dobozok gyűjtése már jelenleg is több mint hetven háznál zajlik.

Magyarországon évente átlagosan 350 kilogramm háztartási hulladékot termelünk fejenként, ezeknek körülbelül 15%-át hasznosítják újra. Ez az arány a skandináv országokban akár a 80-90%-ot is elérheti. A külföldi tapasztalatok alapján a csomagolóanyag-hulladékok újrahasznosításának egyik leghatékonyabb eszköze a gyűjtőhelyek társasházakban történő elhelyezése, ezért döntött úgy a Hegyvidéki Önkormányzat, hogy az ASCO Hungária Kft. közreműködésével szelektív gyűjtőprogramot indít a kerületi lakóépületekben.
Szelektiv_gyujtes_a_tarsashazakban2„Fontosnak tartjuk a szelektív hulladékgyűjtés széles körű elterjesztését, hogy a kommunális hulladék minél nagyobb arányban kerüljön újrahasznosításra. Általános tapasztalat, hogy a polgárok leghatékonyabban akkor ösztönözhetők a gyűjtésre, ha annak feltételei a lehető legkényelmesebbek, hiszen sokszor még a környezetükre odafigyelő emberek számára is nehézkes, fáradságos a szemetet a közösségi hulladékgyűjtőkhöz juttatni” – mondta el Pokorni Zoltán polgármester abból az alkalomból, hogy a Hegyvidéken elindult a társasházi szelektív hulladékgyűjtő program.
Amennyiben a lakóközösségek csatlakoznak a programhoz, csak a gyűjtőkukák árának egyharmadát kell kifizetniük (két darab esetén 10 600 Ft + áfa, háromnál 16 000 Ft + áfa összeget), a hiányzó kétharmadot fele-fele arányban az önkormányzat és a cég állja. A gyűjtőedények ürítését az ASCO térítésmentesen végzi. Mivel a szelektív gyűjtéssel kevesebb háztartási hulladék kerül az FKF Zrt. által ürített kukákba, azokból egyet biztosan vissza lehet majd adni, így jelentős összegeket takaríthatnak meg a lakóközösségek.
„A programba bekapcsolódó társasházak két különböző, egyenként 240 literes gyűjtőedényt használhatnak. A kék edény szolgál a papír és az italos kartonok gyűjtésére, a sárga edénybe pedig a PET palack és az alumínium italos dobozok dobhatók. A gyűjtőedények ürítésére a kezdetekkor kétheti rendszerességgel, azt követően az összegyűlt mennyiség függvényében hetente kerül sor” – magyarázta a gyűjtés részleteit az ASCO Hungária Kft. stratégiai igazgatója. Nagy Zita elmondta, hogy a kerületben már hetvenkét társasháznál vannak gyűjtőedényeik, és első körben további mintegy kétszáz házat szeretnének bekapcsolni a programba. A bevezető időszakot követően az önkormányzattal közösen kiértékelik a program eredményességét, és ennek megfelelően határozzák meg a többi társasház, majd azt követően a családi házas övezetek kiépítési menetrendjét.

z. 

A program iránt érdeklődő lakóközösségeknek az ASCO Hungária Kft. nyújt bővebb felvilágosítást: www.ascohungaria.com, szelektiv@ascohungaria.com. Telefon: 226-29-14. Mobil: +36-30-458-2803.