Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ingyenes szűrőszombatok a hegyvidékieknek

Közkívánatra az önkormányzat októbertől újraindította a nagy sikerű Hegyvidéki Prevenciós Szűrőszombatok elnevezésű egészségügyi programsorozatot. Előzetes regisztrációt követően minden hónap utolsó szombatján egy előre meghatározott betegségcsoport szűrését végzik el a szakorvosok a Szent János Kórházban. A vizsgálatok a hegyvidéki lakosok számára díjmentesek.

A statisztikai adatok szerint a XII. kerületben élők egészségi állapota a legjobbak között van az országban. Ebben minden bizonnyal a környezeti adottságok, a jó levegő, az erdők közelsége és a zöldfelületek mennyisége is közrejátszik – a Hegyvidéken az egy főre jutó növénytakaró nagyobb, mint az európai nagyvárosok között is kirívóan jó adottságú Bécsben –, de legalább ennyire fontos, hogy a kerületiek sokat tesznek egészségük megőrzéséért. Kiugróan magas a tavaszi és az őszi egészségnap látogatottsága, ahogyan a nagyobb családi rendezvényeken, köztük a Fitparádén igénybe vehető szűréseken is sokan részt vesznek.
Ezt a kedvező folyamatot szeretné még inkább megerősíteni az önkormányzat. A Szent János Kórházzal karöltve tavaly szeptemberben meghirdette a nyolc alkalomból álló havi Hegyvidéki Prevenciós Szűrőszombatot.
„A betegségmegelőzés akkor hatékony, ha az állapotfelmérő vizsgálatokat rendszeresen elvégzik. Ebben segítenek a hegyvidéki lakosok számára ingyenesen igénybe vehető szűrőszombatok, amelyeken a legfontosabb szűrések kapnak helyet” – tudtuk meg a programot koordináló Gallai Dolorestől. Az önkormányzat egészségügyi referense elmondta, hogy amennyiben a szakorvos valamilyen rendellenességet talál, azonnal megteszi a szükséges lépéseket: további, immár célzott vizsgálatokra küldi, vagy akár kórházba utalja a beteget.
A kezdeményezés nem várt sikert hozott, hiszen a májusban lezárult első akción közel 400-an vettek részt. A legtöbben a nőgyógyászati, a szemészeti és a neurológiai szűréseken jelentek meg, az idősebb férfiak számára létfontosságú urológiai, illetve bőr- és nemibeteg-szűrésen azonban az idő rövidsége, valamint a speciális vizsgálatok időigényessége miatt kevesebb, mint húsz pácienst tudtak fogadni.
Az október elején, az egészségnapon megtartott csontritkulás- és emlőszűréssel indult újra a program, ezt követően – december kivételével – minden hónap utolsó szombatján várják az érdeklődőket a János kórház kijelölt osztályán, míg a záró rendezvényre a tavaszi egészségnapon kerül sor. A vizsgálatok sorrendje nem változott, azonban egyes szűréseken az igények ismeretében több orvos közreműködik majd, így a remények szerint valamennyi jelentkezőt fogadni tudják. Hegyvidéki lakosoknak az önkormányzat jóvoltából továbbra sem kell fizetni a vizsgálatokért.

Ám.