Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Solti-koncert_es_oriaskorus1

Solti-koncert és óriáskórus

A hegyvidéki tanintézmények ebben az esztendőben is méltóképpen ünnepelték a zene világnapját. A Solti György Zeneiskola növendékei és tanárai népszerű dallamokat adtak elő a megújult MOM Kulturális Központ színháztermében, míg a Kós Károly iskolában közös éneklés zajlott.

Azt hiszem, mindnyájunkban van valami, ami nem változik: a jó, az egyensúly érzése, az, hogy összhangban akarunk lenni magunkkal és a világgal, amelyben élünk. De szükségünk van arra a reményre is, hogy van valami rajtunk kívül, ami arányokat ad és irányt szab életünknek. A zene éppen azért él és lélegzik, hogy elmondja nekünk: kik vagyunk, és mivel kell szembenéznünk – írta Az ember zenéje című könyvében Yehudi Menuhin hegedűművész, akinek kezdeményezésére az UNESCO Nemzetközi Tanácsa a zene világnapjának nyilvánította október 1-jét. Ezen a napon 1975 óta a világ minden pontján különös figyelmet szentelnek annak a csodának, amit zenének hívunk.
A Solti György Zeneiskola a megújult MOM Kulturális Központban ünnepelt. A műsort a 11 éves Bede Domonkos nyitotta, aki idén még csak a harmadik osztályba lép, ám felnőtt művészekre jellemző, könnyed és magabiztos zongorajátékkal adta elő Bartók Béla Este a székelyeknél című darabját. A Barnabás Fuvolakvintett az Olasz nő Algírban című Rossini-opera nyitányát játszotta el. Az operarészletet a kvintett névadója, Barnabás Zoltán fuvolatanár hangszerelte az együttesre. A zeneiskola vonószenekara Mozart Szöktetés a szerájból operájából az Ozmin-áriát, valamint Bartók Román népi táncok művét mutatta be Bolla Milán karmester, a Bartók Rádió munkatársa vezényletével.
Mivel a nézőtéren túlnyomórészt a fellépő gyerekek szülei, családtagjai foglaltak helyet, a közönség fokozott izgalommal várta a nagy létszámú, egyesített nyári zenei tábori énekkar és zenekar produkcióját. A növendékek két darabot szólaltattak meg: Bruno Coulais zenéjét a 2004-ben Kóristák címmel bemutatott világhírű francia filmből, illetve a Valahol Európában című, Dés László zeneszerző és Nemes István szövegíró által jegyzett musical legismertebb részletét, amelyben boldogan énekelték együtt, hogy „a zene az kell, mert körülölel, ha van elég szív, a dal az csak így lesz szép!”
A koncert második felében a zeneiskola pedagógusaiból, végzett növendékekből, szülőkből, kerületben élő muzsikusokból álló Hegyvidéki Solti György Zenekar lépett fel, Bolyky Zoltán vezetésével, Liszt-művekből összeállított műsorral. A zeneszerző születésének kétszázadik évfordulóját ünnepeljük október 22-én, ebből az alkalomból az egyik legnépszerűbb szimfonikus költeménye, a Les Préludes csendült fel, majd ezt az Esz-dúr zongoraverseny követte Mikó Szilvia zongoraművész közreműködésével.

*

Idén is összeállt az óriáskórus, amelyben a Kós Károly mellett az Arany János, a Németvölgyi, a Tamási Áron, a Pannonia Sacra és a Zugligeti iskola, illetve a Városmajori Gimnázium diákjai léptek fel. Az iskolásoknak a még kisebbek is besegítettek, ők a Városmajori Óvodából érkeztek. A dalokat Blazsek Andrea, Fricsovszky Mária, Gendurné Balogh Katalin, Mitók Mónika, Opánszki Dávid, Szebedy Zille és dr. Szilágyiné Csornai-Kovács Beatrix énektanár tanította be, akik együtt daloltak a lelkes gyerekekkel. Az eseményen Zámbó Istvánné kerületi ének–zene szaktárgygondozó is részt vett.
A Kós Károly iskola udvarán közel hatszáz gyermek állt fel körbe az örömzenéléshez. A hagyományokhoz híven elsőként a Viva la musica című kánont adták elő. A Praetorius-művet két másik kánon követte Bárdos Lajostól, aki épp október 1-jén, a zene világnapján született száztizenkét évvel ezelőtt. A korábbi esztendőkhöz hasonlóan sok népdal is elhangzott. Most Bartók Béla gyűjtéséből válogattak, születésének százharmincadik évfordulója kapcsán a zeneszerző legnépszerűbb népdalfeldolgozásai szerepeltek a műsorban. A közös éneklést mindig más-más karnagy vezette.
A Pannonia Sacra kórusa Bárdos Lajos Liszt Ferenc című háromszólamú művével tisztelgett a 19. század egyik legjelentősebb romantikus zeneszerzőjének és minden idők egyik legnagyobb zongoraművészének emléke előtt. Szokolay Sándor Énekszó, zeneszó művét a felső tagozatosokból álló Kós Gyermekkar tolmácsolta. Ezzel a dallal három nagyszerű pedagógust is köszöntöttek: Bodzsár Istvánnét, Szalóki Anikót és Máté Gyulát, akik harminc éve dolgoznak szívvel-lélekkel a gyerekekért a Kós Károly iskolában. A program zárásaként Szokolay Sándor Fohászkodás a nemzet felemelkedéséért című kompozícióját énekelték el a tanulók, amit ez év tavaszán több kórus, köztük a Kós Károly és a Pannonia Sacra iskola énekkara együtt adott elő az idén 80 éves zeneszerző tiszteletére a Városmajori Jézus Szíve Templomban.Solti-koncert_es_oriaskorus2

z.