Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Randevu_a_Kulturalis_Szalonban1

Randevú a Kulturális Szalonban

Kellemes beszélgetések, játék, torna, közös éneklések, tánc és egyéb testet-lelket kényeztető programok várják a hegyvidéki polgárokat a most megnyíló, Böszörményi út 34/a alatti Kulturális Szalonban.

„Ez nem egyszerűen megnyitó, hanem mindnyájunk ünnepe. Ezen a helyen együtt lehetünk, jól érezhetjük magunkat” – mondta Menyhárt Éva programszervező, aki mindenekelőtt azt emelte ki, hogy a szalon a közös munka és az összefogás gyümölcse. Létrejöttéhez a Hegyvidéki Önkormányzat mellett sokan hozzájárultak: a MOM Kulturális Központ bútorokkal; a Barabás Villa vezetője, Hartmann Hilda gyönyörű koszorúval; a kerület lakosai süteményekkel, poharakkal, mikrohullámú sütővel; az FH Gasztro Kft. a finom falatokkal, az Ashaninka Farma Kft. száz karton teával támogatta a kerület új közösségi helyét.
A megnyitó kellemes hangulatáról a Götz Saxophone Quartet komolyzenei előadása gondoskodott. Götz Nándor, az együttes vezetője elárulta, hogy a későbbiekben további fellépésekkel színesítik majd a Kulturális Szalon programját.
„Az ötletet, hogy ne adjuk bérbe a termet, inkább a közösség összekovácsolására használjuk, az előtte itt működő MOM Kulturális Klub adta – magyarázta Pokorni Zoltán polgármester. – A magány érzésénél nincs rosszabb. A szalon célja elsősorban az, hogy a Hegyvidék közösségének motorja legyen. Nem az utaktól, épületektől, aszfalttól lesz élhető egy kerület, hanem attól, hogy emberi kapcsolatok szövődnek az itt lakók között. Az idősödő polgárokat nemcsak testileg, lelkileg is ápolnunk kell. A Kulturális Szalon programjai ugyan minden korosztálynak szólnak, de elsősorban ők használják majd a helyet.”
Várkonyi Dalma, aki a teaházi tereferéket rendezi, önkéntes. „Különböző témákat veszünk górcső alá egy csésze tea társaságában – mondta. – A mindennapi problémákról, az aktuális hírekről diskurálunk majd. Fejlesztő pedagógus voltam, és régebben is dolgoztam már önkéntesként. Szerelemből tenni a közösségért – varázslatos érzés!”
Az otthonosság érzése hamar rátalált a vendégekre. Három idős hölgy bevett a társaságába, szó esett varrásról, sütésről és a helyes úriemberekről is. Megkérdeztem őket, el tudják-e képzelni az életüket a Hegyvidék közösségi terei nélkül.
”Semmiképpen sem! Már nagyon vártuk a MOM és a Kulturális Szalon megnyitóját is. Előre szólok, vannak programjavaslataim!” – adott határozott választ Mozsik Imre Tiborné. Marika néni és barátnői elárulták, a kerületi programoknak köszönhetik, hogy megismerték egymást.
A szalon megnyitóünnepségének elején még érezni lehetett a falakból áradó friss festék szagát, ám ezt néhány órával később teljesen eltüntette a kávé aromás illata, a tea gyümölcsös eszenciája és a sütemények csalogató odőrje. Már eltört az első pohár, és a mosogató is megtelt. Valóban, mintha otthon lennénk.

Boussebaa Mimi