Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hajnal_feny_-_uj_szobor_a_gesztenyesben

Hajnal/fény – új szobor a Gesztenyésben

A Hit éve alkalmából készült el az a szobor, amelyet november végén avattak fel a Gesztenyés kertben. A Hajnal/fény című alkotás Borza Teréz Ferenczy Noémi-díjas porcelánművész munkája. A carrarai márványból készült, süttői mészkő oszlopon álló művet Pokorni Zoltán polgármester és professor emeritus Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke avatta fel.
Borza Teréz lelkes szervezője a hegyvidéki képzőművészeti életnek, s míg 1993 és 2000 között a Fiatal Iparművészek Stúdiójának elnöke volt, nagymértékben hozzájárult a magyar iparművészet külföldi elismertségéhez; jelenleg a Galéria 12 Egyesület elnöke. A Galéria 12 kávézóban havonta változó tematikájú kiállítások, illetve az évenkénti karácsonyi vásárok szervezésével sokat segít a hegyvidéki alkotóművészek eladási lehetőségeinek bővítésében.
„Borza Teréznek ez az első kültéri alkotása, és örülünk, hogy itthon, a kerületben látható, nem külföldön, ahol ugyancsak jól ismerik a munkáit, például Japánban, Egyiptomban és Olaszországban is” – mondta köszöntőjében Pokorni Zoltán, aki bejelentette, hogy a közelben állítják fel Esterházy János szobrát is. (A magyarságért mártírsorsot vállaló politikusról mintázott művet, Nagy János felvidéki szobrászművész alkotását tavasszal avatják fel a Gesztenyés kertben.)
Fekete György a szobor címének alakulására is utalva elmondta, neki nem is egy, hanem mindjárt öt-hat cím az eszébe jut róla, mint például Kéz, vagy Madár. „Éppen az mutatja az értékét, hogy a nézőkre bízható, ki mit lát benne. Gondolatébresztő, asszociációt keltő” – fogalmazott.
A szobor megmintázásához alapot adó eredeti porcelánművet 2009-ben már láthatta a nagyközönség a Hegyvidék Galériában megrendezett Hit-öröm kiállításon, a Feltámadás fénye címmel. „Miként az eddigi porcelánmunkáim, ez is az isteni fény áthatásaira hívja fel a figyelmet – mondta az ünnepség után lapunknak Borza Teréz.
– Az útmutató fény felé tekintést, a bizakodást, a jövőbe vetett hitet, a reményt, a felfelé szálló fohászt, a lebegő lelket jelképezi.”
A Nemzeti Kulturális Alap támogatásából készült márvány szoborrész Borza Teréz és a készítésben közreműködő Kontur András szobrászművész közös ajándéka a XII. kerületnek. A felállítást és a mészkő oszlop költségeit a Hegyvidéki Önkormányzat biztosította.

-tal