Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A „bakaszórakozástól” a multiplexekig

Megnyílt a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény új kiállítása, amely a mozik világába kalauzolja a látogatókat. Az alábbi mozitörténeti áttekintés remélhetőleg sokaknak kedvet ad ahhoz, hogy a Beethoven utca 1/b alatti tárlat felkeresésével bővítsék ismereteiket.

Mit kíván a magyar nyelv?

A magyar nyelv napja alkalmából interaktív beszélgető estet rendeztek a MOM Kulturális Központban. Górcső alá kerültek a kamaszok pár karakteres SMS-ei, a beszédhibás hírolvasók, valamint a rosszul fogalmazó újságírók is.

Példát mutatott emberségével

Vígh Tamás tiszteletére emléktáblát avattak a Hegyvidék Galériánál, a neves művész itt, a Városmajor utca 16.-ban élt és alkotott haláláig. A táblát özvegye kezdeményezésére az önkormányzat, illetve a Magyar Művészeti Akadémia állította, amelynek alapító tagja volt az alkotó.

Az ember tragédiája – amerikai méltatás

Magyarország legismertebb élő animációsaként és a magyar Walt Disney-ként is említették a Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendezőt, Jankovics Marcellt a New York Times hasábjain. A hosszan méltatott, idehaza grafikusként, könyvillusztrátorként, kultúrtörténészként, íróként is jól ismert alkotót filmje hazai és külföldi fogadtatásáról, valamint terveiről kérdeztük.

„Még a növendékeimtől is tanultam”

A napokban ünnepelte hetvenötödik születésnapját a Hegyvidéken élő Berkes Balázs dzsesszzenész, zenetanár, a Creativ Art Trio tagja. A muzsikus több mint másfél évtizede minden hétfőn mostani beszélgetésünk helyszínén, a Csaba és a Maros utca sarkán lévő Mezzo étteremben zenél Vukán Györggyel – az épület falára épp a napokban került fel az óriásportréjuk.

A „fánk-ujjú asszony” és az almaárus szerkesztő

Történelem, irodalomtörténet és a jelen közötti kapocs Sárközi Márta ifjúsági író, műfordító, a Válasz című folyóirat utolsó szerkesztője, a magyar irodalom egykori önzetlen mecénása. Életére és sajátos egyéniségére emlékeztek nemrég a MOM-ban.

Nem mindegy, hol van az ajtórács!

Szigorúan ellenőrzik az illetékes hatóságok a lakóépületek közös használatú tereire vonatkozó tűzvédelmi rendelkezések betartását. Már egy rossz helyre felszerelt ajtórács miatt is komoly pénzt kell fizetniük a lakóközösségeknek, az egyes szabálytalanságok után járó büntetés ugyanis akár a százezer forintot is elérheti.

A színtelen-szagtalan halálhozó

Több mint száz szén-monoxid-mérgezéses esethez kellett kivonulniuk a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóinak ebben az évben november 10-ig. Az adatok szerint négyen vesztették életüket, összesen 53 felnőtt és 22 gyermek szenvedett mérgezést. A tragédiák kis odafigyeléssel könnyedén megelőzhetők!

A vakság elkerülhető

A születéskor várható élettartam emelkedésével arányosan növekszik az időskorban kialakuló betegségek száma. Ilyen a szem elváltozásainak jelentős része, amelyek közül több akár vaksághoz is vezethet.

Ünnepi díszek asztalra, falra, karácsonyfa alá

Karácsony közeledtével környezetünk is egyre feltűnőbb, egyre szebb díszbe öltözik. Az ünnepvárás évezredes hagyomány, és régen is, ma is elengedhetetlen velejárója a gyakran növényekből készült koszorúk, díszek megjelenése.

Olimpiai bajnok a Németvölgyiben

Szilágyi Áron volt a Németvölgyi Általános Iskola Terefere-sorozatának legutóbbi vendége. London kardvívó olimpiai bajnoka Berczelly Adrienn testnevelő (Berczelly Tibor háromszoros olimpiai bajnok vívó lánya) hívására látogatott el a Hegyvidékre, hogy kitartásról, áldozatvállalásról, vereségről és győzelemről beszéljen a gyerekeknek.

Sportkitüntetés a Hegyvidéki Önkormányzatnak

A Sportlétesítmények Magyarországi Szövetsége minden évben kitüntetéssel ismeri el a sportcélú intézmények fejlesztésében és üzemeltetésében kiemelkedő eredményt elérő önkormányzatok munkáját. Idén a Sportlétesítményekért Emlékdíjat a Hegyvidéki Önkormányzat nevében Váczi János alpolgármester vehette át.

Ismét tarolt a MOM Kulturális Központ

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara különdíját nyerte a MOM Kulturális Központ a Nemzetközi Ingatlan Szövetség – FIABCI – Magyar Tagozata és a Magyar Ingatlan Szövetség idén tizennegyedik alkalommal meghirdetett Magyar Ingatlanfejlesztési Nívó-díj Pályázatán. A díjat december 4-én vehette át a Hegyvidék nevében Váczi János alpolgármester.

Új helyen az okmányiroda

December 4-én 12 órakor fejezte be működését a kerületi okmányiroda a polgármesteri hivatal Böszörményi úti épületében. Az új helyen, a Krisztina körút 2-4. szám alatt december 10-től zajlik az ügyintézés. Az okmányiroda telefonszáma és ügyfélfogadási rendje egyelőre változatlan marad.

Fórum a Hegyvidék közbiztonságáról

Budapest rendőrfőkapitányának, illetve számos hegyvidéki intézmény vezetőjének részvételével közbiztonsági fórumot szervezett a kerületi kapitányság. A rendezvényen a bűnmegelőzés témájához kapcsolódva Váczi János alpolgármester elmondta: amennyiben engedik az anyagi lehetőségek, az önkormányzat jövőre megkezdi a térfigyelő kamerarendszer kiépítését a kerületben.

Léptünk, hogy „ne lépjünk bele”

Díjat nyert a kutyapiszoktól mentes Hegyvidék érdekében indított kampány, amelynek során száz új, egyedi gyűjtőkukát helyeztek ki a XII. kerületben. A több szakaszból álló, látványos elemeket tartalmazó akció kidolgozására az önkormányzat az ACG Reklámügynökséget kérte fel, s most a Kreatív kommunikációs szaklap idei versenyén „Az év kampánya” lett, valamint elnyerte a „Prizma Kreatív PR díj 2012”-t.

A kerületi kisebbségek egy esztendeje (1.)

Aktív résztvevői a hegyvidéki társadalmi életnek az itt élő nemzetiségek, amelyek művészetük és hagyományaik bemutatásával, illetve életben tartásával nagyban hozzájárulnak a XII. kerület kulturális sokszínűségéhez. A kisebbségi önkormányzatok minden évben közmeghallgatáson számolnak be tevékenységükről – ezúttal a bolgárok, az örmények és a szlovákok idei esztendejét foglaljuk össze.

A gondozottak hozzátartozóinak is jár a parkolási kedvezmény

Módosította a képviselő-testület az önkormányzat parkolási rendeletét. A jövőre életbe lépő új szabályok szerint több zónahatár melletti hegyvidéki utcában is ingyen parkolhatnak az érintett zónában élő, várakozási hozzájárulással rendelkező autósok. Emellett ápolási várakozási hozzájárulást igényelhetnek mindazok, akik tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos hozzátartozójukat gondozzák.

Találós kérdéssel nyílt meg a tizedik adventi vásár

"Ki tudja, mi az: hat faház és egy kölcsönszínpad?" – tette fel a találós kérdést Kovács Lajos alpolgármester advent első vasárnapján a Kiss János altábornagy utcában berendezett pavilonsornál. A válasz: ez volt az első adventi vásár a Hegyvidéken, 2003-ban.

Advent a Hegyvidéken

Kézműves vásár, családi rendezvények és kulturális programok várják idén is az érdeklődőket december 1-től december 24-ig a Hegyvidéki Önkormányzat mellett, a Kiss János altábornagy utca, Böszörményi út és Margaréta utca közötti szakaszon.

Karácsonyi adománygyűjtés

Csatlakozzon Ön is a Hegyvidéki Önkormányzat kezdeményezéséhez, ajándékozzon új vagy újszerű játékot, mese- vagy ifjúsági könyvet, továbbá alsó tagozatos olvasókönyvet a kerületben élő rászoruló családok gyermekei, valamint a kárpátaljai magyar óvodások számára. Ha pedig napi bevásárlását intézi, tegyen eggyel több tartós élelmiszert kosarába, hogy azt is eljuttathassuk a szűkölködő családoknak. Legyen minden karácsonyfa alatt ajándék, számítunk az Ön segítségére is!