Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Husz_eve_mentik_a_gesztenyefakat

Húsz éve mentik a gesztenyefákat

A fehér virágú vadgesztenye legnagyobb ellensége az aknázómoly, az apró bogár ugyanis szétrágja a leveleket, amelyek így már a nyár közepére megsárgulnak, majd elszáradnak. Bár a permetezés, illetve az injektálás is hatékony lehet – a Hegyvidéki Önkormányzat minden évben támogatja a magánkertek ismételt permetezését –, az igazi megoldás az ősszel lehulló lomb összegyűjtése és elszállítása. Ezzel ugyanis megelőzhető, hogy a moly lárvái átteleljenek a biztonságot nyújtó levelek, illetve az avar között, majd tavasszal kikelve újra megtámadják az akkor még permetezés előtt álló, védtelen fákat.
Gerstl József, a Novotel Hotel főkertésze az idén már tizenkilencedik alkalommal hívta össze a Gesztenyés kertért aggódó önkénteseket – a legtöbben a Mechatronikai Szakközépiskolából érkeztek –, hogy közösen tisztítsák meg a kártevőktől a fák környezetét. A legelső környezetvédelmi akcióra a családtagokon kívül alig ment el valaki, most viszont már száznál is többen dolgoztak.
Szerencsére egyre kevesebb az aknázómoly, az utóbbi majd két évtized kitartó munkájának eredményeképpen ugyanis jelentősen csökkent a fertőzöttség – mondta el lapunknak a szakember, aki joggal lehet büszke, hiszen ma már szinte nincs olyan gesztenyefa a parkban, amely idejekorán veszítené el leveleit. Ennek ellenére a fasor megérett a cserére, a növények elöregedtek, nem véletlen, hogy az utóbbi években több fa kidőlt – legutóbb nyáron a Zenepavilon előtt tört derékba egy évszázados példány.
Gerstl József éppen ezért szeretné teljesen kicserélni a veszélyessé váló egyedeket. Azt tervezi, hogy szponzorok bevonásával először a Gesztenyés kert alsó, a Novotelhez tartozó részén ültet el három-négy méter magas, többször iskolázott, azaz már lombot hozó amerikai gesztenyéket. Ez a fajta nem csupán várostűrő, hanem az aknázómoly támadásának is ellenáll.

em.