Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ujjaszuletes_a_Galeria_12-ben

Újjászületés a Galéria12-ben

A legváltozatosabb eszközökkel jelenítik meg a feltámadás bibliai üzenetét a hegyvidéki alkotóművészek a Galéria 12 húsvéti kiállításán.
A tárlatot megnyitó Kovács Lajos alpolgármester ünnepeink megőrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet, szerinte napjainkban egyre inkább kiüresednek ezek az alkalmak. Így van ez a húsvéti hagyományokkal is, amelyekből jószerivel csak a csokoládétojás és a locsolás maradt meg. Ezért örömteli és hiánypótló a Galéria 12 kiállítása, ami segíti az ember lelki feltöltődését. A bemutatott alkotások mindenki számára megteremtik azt a biztos alapot, amihez már nyugodtan hozzákapcsolhatjuk az ünnep népszerű kellékeit, a tojásfestést és a locsolkodást – fogalmazott Kovács Lajos.
Az alkotók munkáiban megjelenő újjászületés és a feltámadás eltérő jelentését elemezte Prokopp Mária művészettörténész. Mint mondta, az újjászületés-élmény valójában egy folyamat kezdete, olyan gondolatátadás, aminek révén a néző lehetőséget kap a szellemi megújulásra. A művészettörténész olvasatában más értelmet nyer a Krisztushoz kötődő feltámadás, ami a teljes megsemmisülésből való visszatérést jelenti. A kiállított művek egy része éppen ezeket a kitüntetett pillanatokat, a véglegesnek gondolt halált és a rejtélyekkel teli feltámadást örökítik meg. „Az alkotások titkokat fejtenek meg – foglalta össze benyomásait Prokopp Mária –, a formák, fények és színek segítségével téve láthatóvá a művész belső látomásait és a húsvét örökérvényű üzenetét.”

Ám.