Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hadat üzent a Hegyvidék a kutyapiszoknak

„Lépjünk, hogy ne lépjünk bele!” szlogennel átfogó kampányt indított a Hegyvidéki Önkormányzat, ami a kutyatartók felelősségére hívja fel a figyelmet. Az akció részeként számlálóval ellátott, „kutya WC” feliratú ajtókat állítottak fel a kerület forgalmas pontjain, amelyeken átlépve egyetértésünket fejezhetjük ki, hogy a kutyapiszkot a közterületekről a gazdáknak kell eltakarítaniuk. Április 12-ig a www.lepjunk12.hu oldalon szavazhatunk arról, hová helyezze ki az önkormányzat az új, egyedi tervezésű kutyapiszokgyűjtő szemeteseket.

Piszkos ügyek: súlyos betegségeket okozhatnak a kutyák bélférgei

A kutyapiszok eltakarítása nemcsak esztétikai szempontból, hanem egészségügyi okok miatt is elengedhetetlen feladat. Az ürülékben ugyanis olyan férgek illetve azok petéi lehetnek jelen, melyek az állatokban és az emberekben egyaránt megbetegedéseket idézhetnek elő.

Októberben nyit a Hegyvidék Központ

A nehéz gazdasági helyzet ellenére a tervezett ütemben halad és már szerkezetkész az ország első környezettudatos üzlet- és szolgáltató központja. Nagyjából ötven üzlet és közel kétszáz parkolóhely fogadja a látogatókat októbertől az Apor Vilmos térnél.

Magyar Zarándokút: Esztergomtól Máriagyűdig

Idén is várják a zarándokokat a Magyar Zarándokút szállásai, köztük az a pihenőhely, amit a Hegyvidéki Önkormányzat alakított ki a Zugligetben. A tavalyi tapasztalatokról és a tervezett fejlesztésekről a MOM Kulturális Központban rendezett konferencián számoltak be a szervezők.

A nemzet érdekeit kell keresnünk

A kormányt és az ellenzéket egyként kötelezi az erkölcsi követelmény, hogy ne csak a saját érdekei alapján politizáljon – hangsúlyozta március 15-i beszédében Pokorni Zoltán. A Hegyvidék polgármestere a MOM Kulturális Központban rendezett ünnepségen díjakat adott át az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulójára meghirdetett alkotópályázat és történelmi vetélkedő győzteseinek, továbbá emlékplaketteket adományozott fiatal sportolóknak és testnevelő tanároknak, akik elnyerték a „XII. kerület Sportjáért” elismerő címet.

Eleőd Ákos építész Ybl-díjas lett

Sokoldalú és magas színvonalú építészeti munkássága elismeréséül a hegyvidéki Eleőd Ákos március 15-e alkalmából Ybl Miklós-díjat kapott.

Németh László-díjat kapott Vértesaljai Mária

Minden évben legfeljebb tizenöt pedagógus kaphatja meg az egyik legmagasabb állami oktatási kitüntetést, a Németh László-díjat. Idén köztük volt a Városmajori Gimnáziumban rajzot és művészettörténetet tanító Vértesaljai Mária, akivel a művészetekről, a gyerekek szeretetéről és a pedagógus szabadságáról beszélgettünk.

Oviparádé: segítség a beiratkozáshoz

Nehéz feladat előtt állnak az óvodát kereső kisgyermekes szülők, hamarosan dönteniük kell arról, melyik intézménybe íratják be csemetéjüket. Ebben segíthet a Millenárison április 1-jén sorra kerülő Oviparádé, amelyen – a többiek mellett XII. kerületi – alapítványi, egyházi és magánóvodák kínálatával, valamint az ellátást érintő jogszabályi változásokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Ruisz Léna tündérvilága

Hegedül, zongorázik, fotókat készít, rajzol, könyvet és verseket ír. Ruisz Léna, a Kós Károly Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulója nem tartja magát zseninek, csupán emlékezteti a felnőtteket valamire, amit elfelejtettek…

Történelmet író zeneszerző

Kevesen mondhatják el magukról, hogy gyerekkori álmaikat megvalósítva fiatalon meghódítják Amerikát. Ilyen ember napjaink egyik legsikeresebb, nemzetközileg is jegyzett magyar filmzeneszerzője, a Hegyvidéken élő Balázs Ádám, akivel sikerről, emberi kapcsolatokról, a show businessről és a sorsfordító találkozásokról beszélgettünk.

Éljen a „levendualizmus”!

Demján Ildikó és Jurasits Zsolt Levendual című bemutatkozó kiállításának a Barabás Villa ad otthont. A levendulát az alkotók ecsettel, illetve kamerával örökítették meg, a tárlat egyediségét pedig a vidámság és az illúzió adja, hiszen a képek valósággal árasztják magukból a növény illatát.

Hegyvidéki városrészek - Kútvölgy

Sorozatunkban a XII. kerület városrészeit mutatjuk be. A Hegyvidéket tizennyolc különböző terület alkotja, ezek kialakulása, földrajzi viszonyai számos érdekességet tartogatnak, ami nemcsak a helytörténet szerelmeseit, hanem valamennyi olvasónkat érdekelheti. Kútvölgy históriája azért érdekes, mert összekapcsolódik Martinovics Ignác és társai kivégzésének, illetve sírjaik megtalálásának történetével.

Célirányos segítség a gyógyítóknak

Sokan azért nem szeretnek alapítványoknak, köztük a kórházak működését segítő szervezeteknek pénzt felajánlani, mert nem látják át, hogyan használják fel az adományt. Ezt felismerve egy fiatal édesanya, dr. Dura Mónika létrehozta a „Célirányos kezdeményezést”, aminek segítségével az adományozók maguk határozhatják meg, hogy hozzájárulásukból milyen hasznos eszközt vásároljanak egy-egy osztály számára.

Korán virágzó bokrok a kertben

Ahogy közeleg a tavasz, a kertbarátok egyre türelmetlenebbül várják a növények fejlődésének megindulását. Először a hagymások bújnak elő és bontanak virágot, majd nem sokkal később az első bokrok is virágba borulnak. Ekkor már nem kell „keresni” a színes foltokat a kertben, mert a bokrok virágáradata magára vonja a tekintetet.

Tilos az avarégetés

Több tízezer forintos pénzbírságot kockáztat, aki égetéssel próbál megszabadulni a kertjében felhalmozódó kerti hulladéktól, avartól. A Budapest szmogriadótervéről szóló 69/2008. (XII. 10.) Főv. Kgy. rendelet egy tavalyelőtt elfogadott módosítása ugyanis 2011. december elsejét követően megtiltja a kerti zöldhulladék szabadtéri elégetését a főváros közigazgatási területén (valamennyi magántulajdonú telken, továbbá közterületen és intézményi területen).

Fogadó a Hegyvidéken

Az alábbiakban egy olyan XII. kerületi intézményt ismerhetünk meg, amely meghatározó jelentőségű a drog- és egyéb szenvedélybetegek ellátásában, és régóta igen magas színvonalon nyújtja segítő szolgáltatásait.

Fenntartható programok az egyetemen

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fenntarthatósági kutatócsoportja, a MOME EcoLab programsorozatot indított Zugligeti úti kampuszán. Holnap du. címmel nyilvános filmvetítéseket, előadásokat, beszélgetéseket és workshopokat szerveznek, hogy más és más nézőpontok bemutatásával közös gondolkodásra sarkalljanak a fenntartható jövő lehetőségeiről.

A lányok is focizzanak!

Amikor Dénes Andrással, a Hegyvidék SE labdarúgóinak vezetőjével az egyesület legnagyobb létszámú szakosztályáról beszélgettünk, arra kértük, mondjon olyan „címkéket”, amelyeket jellemzőnek tart a 2011-ben szinte teljesen újjászervezett helyi futballra. Némileg meglepő módon a szakosztályvezető elsőként az egyenjogúságot említette.