Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Mezes_napok_a_Viranyosban1

Mézes napok a Virányosban

A kézműves-foglalkozások, játszóházi programok, mesék és az Alma együttes koncertjének zamatos kísérői voltak az évről évre sokasodó fajtájú mézek, lekvárok és puszedlik a harmadik virányosi Méz- és Lekvár Fesztiválon. Aki különlegességre vágyott, minden bizonnyal meg is találta, hiszen nem mindennapi kulináris élményt kínált például a kökény- illetve somlekvár, a feketeszederrel főzött őszibaracklekvár, a fahéjas almadzsem, az őszi bodzalekvár, a csuporban árusított hagyományos szilvalekvár, a gyerekekkel közösen sütött mézeskalács, a házi szörpök tömkelege, a mézes-ágyas pálinka és persze a szinte felsorolhatatlanul sok mézfajta.

Kutasi Fédrát, a budai mézkülönlegességeket kínáló Brunner Méhészet munkatársát meg is kérdeztük, hányféle terméket hoztak a fesztiválra.

– Itt tizennyolcféle mézünk kapható, de ez nem a teljes kínálatunk – válaszolta.

– Némelyik igazán különleges lehet. Mit tudhatunk például erről a sötét színű MACHA mézről?

– Elsősorban azt, hogy tele van jótékony hatású antioxidánsokkal. Egy japán üzletember keresett meg minket az ötlettel, ő szállítja nekünk ennek a méznek az egyik nélkülözhetetlen alapanyagát, a zöld teát. De itt van például a bodzakác – igen, egy "a" betűvel, nem elírás a név az üveg címkéjén, ez is azt fejezi ki, hogy két fő alkotóeleme van: az akácmézet több hónapig bodzavirágon érleljük. Látom, ízlik...! Szerencsére ezzel nincs egyedül, 2011-ben ezt a termékünket választották az Év Mézének, sőt, szintén tavaly az Év Méhészete is mi lettünk.

– Gondolom, arra is büszkék voltak, amikor idén az akáccal nyerték el az Év Méze címet. De mitől japán a japánakácuk?

– Nagyon egyszerű: kizárólag a japán akácfa virágából készül. Ám hagyjuk egy kicsit az akácokat, kóstolja meg a selyemfű- vagy a repcemézet is!

– Ennyi kóstoló után már nehéz eldönteni, melyik finomabb, de ennek mintha nemcsak a neve lenne selyem...

– Sokan szeretik ezt az állagot, az értéke viszont abban rejlik, hogy allergiások is ehetik, mert nincs benne virágpor. A repce és a virágméz házasításából létrejött méz pedig, amellett, hogy kiváló kávéba, vagy például a francia brie sajthoz, lúgosító hatású, szemben az önmagában savasító mézzel.

A beszélgetésünket kíváncsian hallgató apukát ekkorra tudta elrángatni a mézes pulttól egyre türelmetlenebb kisfia: „Gyere már, apa, ezt később is megnézheted, de az emeleten most kezdik sütni a mézeskalácsot! Azt nagyon szeretem!" "Jól van, de aztán ne tömd tele magad süteménnyel, nagyon finom ebéd lesz otthon!" – jött a figyelmeztetés. "Neked adom a részemet, engem a mézeskalács most jobban érdekel!” – szólt még vissza a válla fölött a fiú, majd elnyargalt a csuprok, puszedlik, textiljátékok és ajándékok mellett. Otthonos mozgásából látszott, hogy nem először járja végig az épületet.Mezes_napok_a_Viranyosban2

li