Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Áldozatokat szed a néma járvány

Életünk első harmada a csontépítés, a középső az egyensúlyi állapot korszaka, míg a változókorban elindul a csont fokozatos gyengülése – hangzott el az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem őszi első találkozóján. Dr. Hacsunc Marina, a Szent János Kórházban működő Osteoporosis Centrum vezetője a csontritkulás megelőzéséről, illetve a tünetek enyhítéséről tartott előadást.

Százhatvan éve a gyerekekért

Idén nyílt először lehetőség arra, hogy nevelés nélküli munkanap keretében találkozzanak egymással a kerületi bölcsődék munkatársai. A Jókai Klubban rendezett konferencián elhangzott, hogy a három önkormányzati fenntartású hegyvidéki bölcsőde 256 gyermekről gondoskodik.

Textilek és drótnyomatok

Deák Barna díszlettervezőként, Deák M. Ria jelmeztervezőként dolgozott évtizedeken át a sepsiszentgyörgyi magyar színházban. Teátrumi alkotásaikkal már nem, képzőművészeti remekeikkel azonban továbbra is találkozhat a közönség – eredeti stílusú munkáikból a MOM Kulturális Központban rendeztek kiállítást.

Álljunk meg egy kirakatra!

Tizenöt kerületi üzlet portálját ékesítik az ötödik alkalommal megrendezett Kirakat-tárlat képei. A különleges kiállítás (egyik) szépsége, hogy munkába menet, vásárlás előtt vagy a zöld lámpára várva bárki bármikor megtekintheti.

Hogyan tároljuk a gyógynövényeket?

A kertben termő, vagy vadon gyűjtött gyógynövényeket a legritkább esetben használjuk fel azonnal, legtöbbjük hónapokat is eltölt előbb a konyha polcain. De vajon miben tároljuk, és hogyan dolgozzuk fel, hogy az értékes hatóanyagok a lehető legkevésbé sérüljenek?

A Hegyvidék régiföldmérési jelei (4.) - Kőből és betonból készült pontjelek1933-ból

Akár városi sétáink, akár erdei-mezei kirándulásaink során gyakran találkozhatunk a földmérők munkájának tárgyi jeleivel. Sokszor nem is sejtjük, mibe botlottunk bele, s gyakran azok sem tudják, mekkora várostörténeti értékek e tárgyak, akiknek feladatuk lenne, hogy ápolják és megvédjék ezeket. Sorozatunk ilyen földmérési jelekről szól.

Séta a sírok között

Nem sokkal halottak napja előtt a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény helytörténeti sétát szervezett a Farkasréti temetőben. Buda legnagyobb kiterjedésű és legszebb fekvésű sírkertjében sok közismert ember nyugszik, még a rendelkezésre álló két óra sem volt elegendő mindnyájuk sírjánál emlékezni.

Hegyvidéki városrészek - Virányos

Sorozatunkban a XII. kerület városrészeit mutatjuk be. A Hegyvidéket tizennyolc különböző terület alkotja, ezek kialakulása, földrajzi viszonyai számos érdekességet tartogatnak, ami nemcsak a helytörténet szerelmeseit, hanem valamennyi olvasónkat érdekelheti. A Virányos elnevezésének eredete a nyelvújításig vezethető vissza, azonban igazából mintegy száz esztendeje pezsdült meg az élet ebben a szép kerületrészben.

„A kulturált viselkedés az együttélés alapja”

Állami kitüntetésben részesült, Bessenyei György-díjat kapott Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Ebből az alkalomból arról kérdeztük őt, hogyan sikerült az eddig is közkedvelt művelődési intézményt valódi kulturális központtá fejleszteni.

Örökletes tehetség

Ritkaság, hogy bármilyen foglalkozásból sok előforduljon egy családban, az pedig, hogy három nemzedéken át elismert alkotói legyenek egy famíliának, egészen egyedi. A hegyvidéki Józsa család három generációját nyolc tehetség, megbecsült művész tette-teszi ismertté. Műveikből láthatunk ízelítőt a Galéria 12 kávézóban.

Hatalmas titok: a Halál

„A halál csak azon háttér révén lesz félelmetes, amit az ember ad neki” – írja Nietzsche, aki szerint a halál problematikája valójában a felfoghatatlanságából ered. Ezt a kérdéskört öleli fel a Hegyvidék Galéria legújabb, halottak napjára időzített kiállítása, amely kilenc kortárs magyar művész meditatív-filozofikus alkotásai és koponyaábrázolásai közül válogat.

Forradalmi megemlékezés a Hegyvidéken

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeztek az ünneplők október 23-án a MOM Kulturális Központban, ahol Váczi János alpolgármester köszöntője után a Németvölgyi Általános Iskola műsora elevenítette fel az ötvenhat évvel ezelőtt történteket. A megemlékezést követően az önkormányzat vezetői kitüntetéseket, elismeréseket adtak át, majd a résztvevők közösen megkoszorúzták az ’56-os emlékművet a Gesztenyés kertben.

Félelmek, tények, remények

Az igazgatói hatáskör szűkülése, a jövedelem és a juttatások alakulása, félelem a létszámleépítéstől – főleg ezek a kérdések foglalkoztatták a Hunniareg Pedagógiai Intézet és a Hegyvidéki Önkormányzat közös szervezésében október közepén megtartott konferencia résztvevőit a Városmajori Gimnáziumban. A pedagógusok egyelőre nem látják át, hogy a januártól bevezetendő változások egészen pontosan mennyiben változtatják meg eddigi feladataikat és lehetőségeiket, ezért nemcsak az előadások utáni időszakot, de a kávészünetet is kihasználták arra, hogy kérdéseikre választ kapjanak.

Nincs elektroszmogveszély a hegyvidéki óvodákban

A lakossági elektromágneses kitettséget mérő program keretében a hegyvidéki óvodákban végzett ellenőrzéseket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A vizsgálatok igazolták, hogy nincs ok aggodalomra: az elektromos térerősség mértéke az egészségügyi határérték 5%-át sem éri el az egyes intézményekben.

Változnak a temetői szabályok halottak napján

Halottak napjához közeledve a megszokottnál lényegesen többen kilátogatnak a temetőkbe, ezért – elsősorban a közlekedéssel kapcsolatos kényelmetlenségek elkerülése érdekében – a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. az érintett időszakban megváltoztatja a látogatás rendjét.

Sztárvendégek a Fitparádén

Minden tekintetben a „legekről” szólt a Hegyvidéken ötödször, sorrendben pedig tizedik alkalommal megrendezett Fitparádé. Nem csupán a program legfontosabb eseménye, a szép lányokat felvonultató Fitmodel World hozott részvételi csúcsot, hanem az egyéb versenyek is minden eddiginél több embert mozgattak meg. Mostanáig egyszer sem fordult elő, hogy ötszörös telt házzal záruljon a rendezvény.

Megújuló lépcsők, járdák, utak

A következő hetekben több kerületi lépcső balesetmentesítését, illetve részleges felújítását kezdi meg az önkormányzat. Az út- és járdakarbantartás mellett a kátyúzás is folytatódik.

A legek központja nyílt a Hegyvidéken

A legelső hazai "zöld" üzletközpont, ahol az országban legelsőként tölthető fel a bevásárlás ideje alatt az elektromos jármű. A kerület legnagyobb OTP-bankfiókja. Az ország legszebb CBA Príma delikát szupermarketje. A világ legnagyobb lentikuláris művészeti alkotása. Egyedi, arcfelismerő információs automatika. Magyarország legjobbnak mondott hentese, a világ legkülönlegesebb kávéi, a legjobb magyar és külföldi borok – csak néhány azokból a legekből, amelyek a vásárlókat várják a Hegyvidék Központban.