Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Vigyázat, csalók!

Az elmúlt időszakban megszaporodtak azok az esetek, amikor egyesek a katasztrófavédelem állományába tartozó személynek kiadva magukat vásárlásra próbálják rábírni az állampolgárokat; jellemzően tűzvédelmi ellenőrzés címén különféle hiányosságokat feltárva tűzvédelmi eszközöket akarnak értékesíteni. A jelenség visszaszorítása érdekében érdemes röviden áttekinteni a katasztrófavédelmi ellenőrzések során alkalmazott eljárási rendet.
A katasztrófavédelemnél szolgálatot teljesítők az ellenőrzések során minden esetben szolgálati jelvénnyel, névvel és rendfokozattal ellátott egyenruhát viselnek. Személyazonosságukat és jogosultságukat az ellenőrzések megkezdésekor kötelesek szolgálati igazolványuk felmutatásával igazolni. Az ellenőrzéseken a jogszabályokban foglalt előírások betartását vizsgálják, és azzal kapcsolatban tesznek megállapításokat.
Fontos tudni, hogy a hatóság az ellenőrzései során nem folytat kereskedelmi tevékenységet. Amennyiben bárki azt tapasztalja, hogy az esetleges hibákra, hiányosságokra anyagi ellenszolgáltatás fejében kínál valaki megoldási javaslatot, akkor biztosan nem a katasztrófavédelem által lefolytatott ellenőrzés zajlik.
Akinek kétsége támad az ellenőr személyazonosságával vagy szervezeti állományba tartozásával kapcsolatban, haladéktalanul értesítse az illetékes katasztrófavédelmi szervet! Cím: FKI Észak-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség – 1035 Budapest, Vihar utca 3. Telefon: 459-2303. Fax: 459-2363. E-mail: eszakbuda@tuzoltosagbp.hu.