Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Fogaskereku-fogat_foghattak

Fogaskerekű-fogat foghattak

A közel százötven éves fogaskerekű érdekességeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők az első őszi helytörténeti sétán. A vasút múltját egy kis kiállítás mutatta be, amelyen az archív felvételek mellett régi egyenruhák, makettek jelentették a látványosságot. Nemcsak nézni-, de fognivaló is akadt, a látogatók a fogaskerekű sínjéből származó „fogat” forgathattak a kezükben.
A séta az 1874 óta működő vasút városmajori végállomásától indult Budai Attila műszaki koordinátor vezetésével. Az út során a vendégek megnézték a szervizeléshez használt tolópadot, amelynek érdekessége, hogy a régi szerelvények mindkét kocsija ráfért, míg a mai piros kocsiból csak egy, és ezt az egyet mindig kézi erővel kell mozgatniuk az itt dolgozóknak.
Kiderült, jelenleg milyen technikai akadályai vannak, hogy a fogaskerekű a Széll Kálmán térig közlekedhessen. Ilyen például az, hogy a fogas fordulókörének átmérője 100 méteres, míg a villamosoké ennél jóval kisebb; de a kocsik a méretük miatt egyszerűen el sem férnének a villamospályán.
A séta résztvevői kívül-belül megcsodálhattak egy 1929-es Ganz-kocsit, valamint egy századfordulós, nyitott, faszerkezetes utasszerelvényt is. A helytörténeti program valamennyi korosztály számára tartogatott látnivalót, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a legfiatalabb résztvevő figyelme sem lankadt, holott mindössze másfél éves volt.

B. A.