Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Megint alulmaradt a fogaskerekű

Budapest kétségkívül legtöbb kihívást tartogató tömegsporteseménye az „Előzd meg a fogaskerekűt!” teljesítménytúra-, kerékpár-, illetve futóverseny. A résztvevőknek nem csupán egymással és a 325 méteres szintkülönbséggel, hanem a menetrend szerinti fogaskerekű-járattal is meg kell küzdeniük. A közel kétezer idei indulóból huszonegyen mondhatják el magukról, hogy – futva vagy biciklizve – legyőzték a fogast.

Tájfutás: a sportág, amelyből nem lehet kiöregedni

Újabb szép eredményt ért el a Hegyvidék SE tájfutószakosztálya. Bár a szeptemberi, saját rendezésű Országos Pontbegyűjtő Bajnokságon a szabályok szerint csak az utánpótlást indíthatta el, így is sikerült aranyérmet szerezni: az Uzsai erdészet területén kijelölt pályát a junior fiúk mezőnyében a XII. kerületi csapat teljesítette a leggyorsabban. A szakosztályról, a közeljövő terveiről Borosznoki László szakosztályvezetővel beszélgettünk.

Gyorsan elkészíthető borkorcsolyák

Süssünk gyorsan elkészíthető ropogtatnivalót a szüreti vacsora mellé, vagy inkább elé, hogy „megágyazzunk” a bornak, az étvágycsináló kupica pálinkának, és legyen a sörivóknak is egy kis harapnivalója!

Tiszafák és cédrusok

Gyakran – első ránézésre – a fenyők közé soroljuk a tiszafákat és a cédrusokat, ezeket a tűlevelű nyitvatermőket. Rokonság természetesen fennáll, ám a fenyőktől jelentősen eltérő növényekről van szó.

A diabétesz és a mozgás

Ingyenes havi előadás-sorozatot indított cukorbetegek számára a Szent János Kórház. A foglalkozásokon a mindennapokban azonnal hasznosítható életvezetési tanácsokkal látják el a résztvevőket, akik a kiscsoportos beszélgetéseken kérdéseikre is választ kaphatnak. Az alábbiakban a testmozgás, illetve a táplálkozás és a diabétesz kapcsolatáról lesz szó.

Kútvölgyi Erzsébet az idei Bilicsi-díjas

Illusztris társaság tagja lett Kútvölgyi Erzsébet, a Vígszínház művésze. Tordy Géza, Halász Judit, Gyurkovics Tibor, Dobsa Sándor, Gálffy László, Cseke Péter, Pécsi Ildikó, a Kaláka együttes, Lukács Sándor, Dunai Tamás és Venczel Vera után az idén ő vehette át a Bilicsi-díjat jelképező kis szobrot, V. Majzik Mária alkotását.

Sportpalyat_avattak_a_Diana_parkban

Sportpályát avattak a Diana parkban

Tanítási időben, illetve napköziben a Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola, délután öttől és hétvégén pedig a nagyközönség használhatja az önkormányzati beruházásban elkészült környezetbarát sportpályát a Diana parkban. A fejlesztés részeként az iskola kis épületében egy új mellékhelyiséget is átadtak.

Onkentesek_festettek

Önkéntesek festettek

Több országra kiterjedő jótékonysági napot szervezett a Colliers nemzetközi ingatlan-tanácsadó vállalat: az akció keretében a cég hazai csapata újrafestette a Zugliget Óvoda kerti játszóeszközeit. A kerületben működő budapesti iroda minden dolgozója részt vett a közösségi munkában.

A_diakjaim_sikere_az_en_igazi_oromom

„A diákjaim sikere az én igazi örömöm”

Négy évtizedes lelkiismeretes oktató-nevelő munkája elismeréseként Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült Holicsné Csejk Gabriella. A Budai Középiskola matematika–fizika, illetve angol nyelv és irodalom szakos tanára szerencsésnek érzi magát, mert mindig a legtehetségesebb diákokat taníthatta.

Egeszsegnap_extrakkal4

Egészségnap extrákkal

A Hegyvidéki Ősz rendezvénysorozat jól megszokott része az egészségnap, amelyre ezúttal is sokan kilátogattak a MOM Kulturális Központba. Bebizonyosodott, hogy a betegségek időben történő felismerése valóban életet menthet: a szokásosnak számító vizsgálatok során egy hölgynél súlyos szívelégtelenséget fedeztek fel.

Gigantikus_gesztenyenapi_jatszoter1

Gigantikus gesztenyenapi játszótér

A hegyvidékiek már megszokták, hogy szeptember végén gigantikus játszótérré változik a MOM Kulturális Központ és környéke. A színpadon ilyenkor egymást váltják a jobbnál jobb produkciók, miközben a gyerekek érdekes játékokat próbálhatnak ki, vagy épp különböző vetélkedőkben mérhetik össze tudásukat. Így volt ez az idei utolsó szeptemberi hétvégén is: zenés-táncos programkavalkád várta előbb a legkisebbeket, majd a nagyobbakat is a tizedik Gesztenyenapon.

A Hegyvidék díszpolgára lett Tusa Erzsébet zongoraművész

Díszpolgári címmel tüntette ki a Hegyvidéki Önkormányzat Tusa Erzsébet zongoraművészt és pedagógust. „Megtalálni és »szigetre menteni« az igazi értékeket; ezt tanultuk tőle, és ezt köszönjük neki” – mondta a díjazott munkásságát méltatva egykori tanítványa és művésztársa, Lantos István a MOM Kulturális Központban rendezett ünnepségen.

Ovodasok_kornyezeti_talalkozoja

Óvodások környezeti találkozója

Ebben az évben is megrendezték az óvodás nagycsoportosok környezeti találkozóját. A Normafa Óvoda kertjében összesereglett több mint háromszáz kisgyerek izgalmas akadályversenyen ismerkedhetett meg a természet csodáival.

Az_ido_mulik_de_kit_zavar1

„Az idő múlik, de kit zavar?”

A hagyományokhoz hűen ebben az esztendőben is felköszöntötték a hegyvidéki időseket. A MOM Kulturális Központban tartott rendezvény után a 99 éves dr. Barta István lapunknak elárulta, mi a hosszú élet titka.

Uj_keruleti_program_segiti_a_hajlektalanok_rehabilitaciojat1

Új kerületi program segíti a hajléktalanok rehabilitációját

Különleges programot indít az önkormányzat a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közösen: tizenkét hegyvidéki hajléktalan társadalmi integrációjához nyújtanak komplex segítséget. A képviselő-testület szeptemberi ülésén nemcsak az utcán élők támogatásáról, hanem egy új köztéri műalkotás felállításáról, valamint a fogaskerekű meghosszabbíthatósága érdekében a Normafa környékét érintő változtatási tilalom elrendeléséről is határozott.

Uj_kapu_az_informaciokhoz1

Új kapu az információkhoz

Hány óráig tart nyitva a gyógyszertár? Merre találunk a közelben éttermet? Milyen kulturális programok közül válogathatunk ma estére? Ha a Hegyvidéken épp valamilyen hasznos információra van szükségünk, már nem kell sokat keresgélnünk: az önkormányzat megbízásából most elkészült, ingyenesen letölthető okostelefonos alkalmazás segítségével pillanatok alatt választ kaphatunk kérdéseinkre.

Robogokon_a_kozterulet-felugyelok

Éjjel-nappal hívható a közterület-felügyet

Továbbra is a nap huszonnégy órájában teljesítenek szolgálatot a Hegyvidéki Közterület-felügyelet munkatársai. A törvényi előírások, illetve az önkormányzat helyi rendelete értelmében alapvető feladatuk a közterületeken előforduló szabálysértések és szabályszegések megelőzése, illetve megszüntetése – mondta el lapunknak Dávid Gábor, a szervezet vezetője.