Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Tajfutas_a_sportag_amelybol_nem_lehet_kioregeni

Tájfutás: a sportág, amelyből nem lehet kiöregedni

Újabb szép eredményt ért el a Hegyvidék SE tájfutószakosztálya. Bár a szeptemberi, saját rendezésű Országos Pontbegyűjtő Bajnokságon a szabályok szerint csak az utánpótlást indíthatta el, így is sikerült aranyérmet szerezni: az Uzsai erdészet területén kijelölt pályát a junior fiúk mezőnyében a XII. kerületi csapat teljesítette a leggyorsabban. A szakosztályról, a közeljövő terveiről Borosznoki László szakosztályvezetővel beszélgettünk.

Mikor alakult a szakosztály?

– Éppen huszonöt évvel ezelőtt, 1987-ben történt, hogy az akkoriban még létező és a kerületben működő MOM SR keretei között megalakult a Hegyvidék első tájfutószakosztálya. Az ok prózai: az egyesületben sportoló fiatal versenyzők nagyobb része kerületi volt, és úgy gondolták, hogy Kőbánya helyett inkább a lakóhelyükhöz közelebb szeretnének edzeni. A szakosztály vezetését rám bízták, az edző Deseő László lett. Őt Kopanyecz Attila, illetve az a Kisvölcsey Ákos követte, aki jelenleg is nálunk dolgozik.

Milyen elképzelésekkel láttak munkához?

– Alapvető feladatunknak tartottuk, s tartjuk mind a mai napig a sportág népszerűsítését, az utánpótlás-nevelést, illetve általában véve a minőségi sport támogatását Budapest legzöldebb kerületében. Erre kiválóan alkalmas a tájfutás, amely bizonyítottan az egyik legegészségesebb mozgásforma, és a jó levegőn, természetes körülmények között mindenki a saját tudása szerint űzheti. Nincs bíró, pontozó, csak az ember saját teljesítménye határozza meg az eredményt. Nem véletlen, hogy nyolctól százéves korig bárkinek bátran ajánlható, ebből a sportágból egyszerűen nem lehet kiöregedni.

Mióta tartoznak a Hegyvidék SE-hez?

– Az önkormányzat 2000-ben hozta létre a Hegyvidék SE-t, amelynek alapító tagjai vagyunk. Jelenleg több mint hatvanan vesznek részt a szakosztály munkájában, nálunk kiemelt szerepet kap az utánpótlás-nevelés. Tagjaink körülbelül fele utánpótláskorú versenyző, de a többiek is nagyobbrészt nálunk ismerkedtek meg a sportággal.

A színvonalas szakmai munka az eredményességben is megmutatkozik?

– Ha csak arra gondolok, hogy az elmúlt tíz évben versenyzőink több mint ötven országos bajnoki aranyérmet nyertek, az országos szakosztályi pontversenyben rendszeresen az első hatban végzünk, és néhány éve már mi vagyunk az egyik legeredményesebb budapesti szakosztály, akkor mindenképpen. Hogy néhány nevet is említsek: Zsebeházy István kétszer lett ifjúsági Európa-bajnok, Tas Katalin és Őry Eszter pedig több Európa-bajnoki érmet is begyűjtött. Fiataljaink közül többen tagjai az országos, illetve a budapesti válogatottnak, rendszeres résztvevői a legnagyobb versenyeknek, köztük az Európa- és világbajnokságoknak. Évente megrendezzük rangsoroló versenyeinket, a MOM Kupát és a Hegyvidék Kupát, továbbá szeptemberben a HM Budapesti Erdőgazdaság közreműködésével szakosztályunk szervezte meg az Országos Pontbegyűjtő Bajnokságot. Mivel mi voltunk a házigazdák, így csak az utánpótláscsapataink indulhattak, közülük a junior fiúk aranyérmet szereztek az Uzsai erdészet területén megtartott viadalon. Az elmúlt években egyébként részt vettünk több nagy nemzetközi verseny rendezésében is, Európa-bajnokságon, Euromeetingen, Hungária Kupán láttunk el szervezői feladatokat.

Ha a szakosztály jövőjére gondol, mivel lenne elégedett?

– Szeretnénk előrelépni, de legalább a már elért színvonalat megtartani, ehhez azonban növelni kell az utánpótlásbázist. Éppen ezért tárt karokkal várunk minden mozgásszerető fiatalt, hogy idővel akár belőlük is bajnokot nevelhessünk. Akkor sem leszek elkeseredve, ha csak annyit érünk el, hogy mind többen sportolnak velünk a jó levegőn. Természetesen segítünk a mozogni vágyó idősebbeknek is, őket is arra buzdítom, jöjjenek el hozzánk, ismerjék meg a szakosztály nyújtotta sportolási lehetőségeket. Az eredményesség szempontjából az utánpótlás-nevelés mellett nagyon fontos a problémamentes működés, amiben a reményeink szerint továbbra is számíthatunk a Hegyvidéki Önkormányzat és a Hegyvidék SE támogatására.

em.

Információk a szakosztályról: Borosznoki László szakosztályvezető – 06-20-924-8859, Kisvölcsey Ákos edző – 06-20-532-0381.