Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Keretukbol_kilepo_kepek_kiallitasa

Keretükből kilépő képek kiállítása

Hatalmas tömeg gyűlt össze Bodrogi Éva, az ELTE Gyakorló Általános Iskola és Középiskola pedagógusának kiállításmegnyitóján. A sajátosan derűs, talán vidám, de mindenképpen leginkább fiatalosként jellemezhető alkotások jelenleg a tanítóképző épületében láthatók.

Bodrogi Éva 1983 óta tanít a kerületben, ám ezúttal másképp lépett nézőközönség elé: műveiből augusztus végén kiállítás nyílt a MOM Kulturális Központban. A megnyitón, sokak nem kis meglepetésére, a pedagógus egykori tanítványa, az énekes-színész Malek Andrea, valamint édesapja, a zeneszerző Malek Miklós köszöntötte őt. Műsoruk hangvétele híven tükrözte a kiállított tárgyak hangulatát.
Erre utalt Szalay József művésztanár is, aki kiemelte, hogy a képekből olyan „sajátos belső derű sugárzik, aminek köszönhetően Bodrogi Éva még távollétében is művei közelében van. Kerül minden kötelező sznobizmust. Alkotásai vitára vagy mosolyra gerjesztenek, és apró huncutságokat sejtetnek.”
A kiállított művek érdekessége, hogy egyszerre két- és háromdimenziósak. Szalay József a középkori szárnyas oltárokat említette, amelyeken ugyancsak egyszerre van jelen a szobor három dimenziója és a szépen megfestett háttér síkja.
„A kicsit groteszk figurák művészi felkészültségre, ugyanakkor anatómiai tudásra is következtetni engednek, úgy, hogy a komolykodó esztétizálás helyett gyönyörködtetnek, s egyben el is gondolkodtatnak. Ezek a művek azért ennyire őszinték, mert nem kiállításra készültek” – mondta a szakember.
A tárlatot köszöntő Fonti Krisztina alpolgármester elárulta, hogy a kerület lakói – ha közvetve is – már találkoztak Bodrogi Éva művészetével: „Az elmúlt évi advent idején felállított betlehemek közül ötletességével, színes, vidám megformálásával kitűnt az ELTE Gyakorló Általános Iskola tanulóinak alkotása, méltán lett a gyermek kategória győztese. Bodrogi Éva személyisége tükröződött azon a betlehemi jászlon is, amely egyesítette két legfontosabb tevékenységét, pedagógusi munkáját, illetve fantáziadús, kreatív művészetét.” Az alpolgármester véleménye szerint igazán öröm a nyár derűjét ennyire tükröző bemutatóval kezdeni az őszi hegyvidéki kiállítási szezont.
Erről mindenki maga is meggyőződhet, mert bár nem a MOM-ban, de az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar első és második emeletén még két-három hétig láthatók Bodrogi Éva ötletes munkái.

JE