Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Sokba_kerulhetnek_a_kertbol_kilogo_agak

Sokba kerülhetnek a kertből kilógó ágak

Bár a fővárosi rendelet egyértelműen fogalmaz, sokan még mindig úgy gondolják, hogy a házuk előtti közterületek rendben tartása minden esetben az önkormányzat feladata. Erről azonban szó sincs, az ingatlanokhoz közvetlenül csatlakozó járdát, a járdához tartozó zöldfelületet, illetve a telekről kilógó növényzetet a tulajdonosnak kell gondoznia. Érdemes komolyan venni a szabályokat, a rendelet ellen vétők ugyanis több tízezer forintos bírságra számíthatnak.

A_nagy_nevado_nyomaban

A nagy névadó nyomában

TF-es diákok kezdeményezésére, dr. Szepesi László vezetésével és szakmai irányításával 2001-ben alakult meg a Kárpáti Rudolf Vívóklub. Az egykori kétszeres olimpiai bajnok vívó nevét viselő klub a szabadidősport népszerűsítése mellett az utánpótlás-nevelést tűzte zászlajára. Szeptemberben induló tanfolyamaikra olyan tíz év körüli fiúk és lányok jelentkezését várják, akik komolyabban szeretnének foglalkozni az egyik legsikeresebb magyar olimpiai sportággal. Patócs Ákossal, a Kárpáti Rudolf Vívóklub vívó szakedzőjével beszélgettünk.

Kora_oszi_menu1

Kora őszi menü

Az ősz hasonlóan bőséges gyümölcs- és zöldségkínálattal vár bennünket, mint máskor, ám az aszályos nyár „megszedi a vámot”, a pénztárcánk várhatóan a szokottnál laposabb lesz egy-egy vásárlás után. Ehhez mérten gondoltuk ki az alábbi ételsort.

Kecskeragok_a_keruletben

Kecskerágók a kerületben

A kecskerágók nem tartoznak a közkedvelt fajok közé, pedig gyakran kerülnek a szemünk elé. Szinte minden kertben van belőlük egy-két tő, a Hegyvidék erdeiben járva pedig vad példányaikkal is találkozhatunk.

Husz_ev_huszezer_Kaali-ujszulott

Húsz év, húszezer Kaáli-újszülött

Kevesen tudják, hogy a világ egyik legnagyobb és legsikeresebb lombikbébicentruma húsz évvel ezelőtt a Hegyvidéken kezdte meg működését. Az Istenhegyi úti Kaáli Intézet születésnapján az első, az ezredik, a tízezredik és a húszezredik Kaáli-baba is részt vett.

A_tudomany_megbicsaklasa

A tudomány megbicsaklása

Hozzászoktak már a Barabás Villa pódiumbeszélgetéseinek visszatérő hallgatói, hogy Kondor Katalin különleges vendégeket faggat az életükről, véleményükről, tapasztalataikról, hitükről. Nem volt ez másképp a legutóbbi alkalommal sem, amikor az akadémiai és Szent-Györgyi Albert-díjas Kellermayer Miklós sejtkutató professzort kérdezte a tudományról és sok egyébről.

Ars_Sacra_hatarokon_ativelo_fesztival1

Ars Sacra: határokon átívelő fesztivál

Szerény fővárosi eseménynek indult, az évek során azonban országos szintű és határokon átívelő programsorozattá nőtte ki magát a Szakrális Művészetek Hete, amelynek hagyományosan kiemelkedő része a Nyitott Templomok Éjszakája. Számos neves művész vállal benne részvételt, és nem egy olyan helyszín lesz az idén is, ahol a helyi kultúrház, templomi közösség és önkormányzat közösen rendez programokat – így a Hegyvidéken is.

Keretukbol_kilepo_kepek_kiallitasa

Keretükből kilépő képek kiállítása

Hatalmas tömeg gyűlt össze Bodrogi Éva, az ELTE Gyakorló Általános Iskola és Középiskola pedagógusának kiállításmegnyitóján. A sajátosan derűs, talán vidám, de mindenképpen leginkább fiatalosként jellemezhető alkotások jelenleg a tanítóképző épületében láthatók.

Az_erintettseg_varazsa1

Az érintettség varázsa

„Az eredetiség a mániám, legyen az inkább egy radír valakitől, mint fénykép róla” – mondta hegyvidéki otthonában az újságíró–műgyűjtő Kárpáti Tamás, amikor a maga nemében páratlan gyűjteményéről és szenvedélyének kialakulásáról beszélgettünk. A kollekció darabjai neves magyar művészek, sportolók, tudósok, hírességek emléktárgyai, amelyek kortárs hazai képzőművészek alkotása révén lettek műtárggyá. A legutóbbi tárlatra, a 2012 London – 2x12 Hungarikon címmel rendezett kiállításra a szervezők meghívták az első londoni magyar aranyat éppen megnyerő kardvívót, Szilágy Áront is, aki nem kis meghatottsággal állt a nagy előd, Gerevich Aladár fegyvere előtt.

Svabhegy1

Hegyvidéki városrészek Svábhegy (2.)

Sorozatunkban a XII. kerület városrészeit mutatjuk be. A Hegyvidéket tizennyolc különböző terület alkotja, ezek kialakulása, földrajzi viszonyai számos érdekességet tartogatnak, ami nemcsak a helytörténet szerelmeseit, hanem valamennyi olvasónkat érdekelheti. A Svábhegy az egyik legpatinásabb kerületrész.

Gyermekszeretet_es_kovetkezetesseg

Gyermekszeretet és következetesség

Magyar Bronz Érdemkeresztet adományozott Áder János köztársasági elnök Gyurkóné Kovács Beatrixnak. Az Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban harminchét éve tanító pedagógus elhivatott oktató-nevelő tevékenysége elismeréseként vehette át a magas állami kitüntetést. A díjazottal a pedagógusi pálya szépségeiről beszélgettünk.

Bányai Kelemen Barnáé az idei Kaszás Attila-díj

Bányai Kelemen Barna, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagja vehette át az idei Kaszás Attila-díjat. Az ünnepélyes díjátadó gálaműsort a Vidéki Színházak Fesztiváljának nyitányaként a Thália Színházban rendezték.

Szeptemberi_valtozasok1

Szeptemberi változások

A szokásosnál is több újdonságot hozott az idei szeptember, a különböző jogszabályi módosítások szinte az élet valamennyi területét érintik. Végleg eltűnnek a boltokból a hagyományos izzók, a cigarettákra felkerülnek a dohányzás hatásaira figyelmeztető sokkoló képek. Módosult a KRESZ, drágább lett a jegy a távolsági buszokra. Összeállításunkban a legfontosabb változásokat gyűjtöttük össze.

Fejlesztesek_a_gyermekvasuton

Fejlesztések a gyermekvasúton

Több fejlesztés történt a gyermekvasúton az elmúlt hónapokban: korszerűsítették a jegykiadást, mozdonyokat és kocsikat újítottak fel. Utasokból szerencsére nincs hiány, évente közel 300 ezren szállnak fel a Széchenyi-hegy és Hűvösvölgy között ingázó szerelvényekre.

Innovacios_megallapodas1

Innovációs megállapodás

Együttműködési keretmegállapodást írt alá a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára, valamint a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke a MOM-ban. „Örülünk, hogy ezt a megállapodás itt, a Hegyvidéken született” – hangsúlyozta a házigazda Hegyvidéki Önkormányzat nevében Pokorni Zoltán.

Onkenteseket_var_a_polgari_vedelem

Önkénteseket vár a polgári védelem

A katasztrófavédelmi törvény előírásai szerint ötszáz fős polgári védelmi szervezetet kell létrehozni a Hegyvidéken. Polgári védelmi kirendeltség és egy önkéntesekből álló egyesület eddig is működött a kerületben, ennek tagjaira továbbra is számíthatnak az itt élők, rajtuk kívül azonban további önkénteseket vár az önkormányzat.