Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
A_Kulturalis_Orokseg_Napja_a_Hegyvideken1

A Kulturális Örökség Napja a Hegyvidéken

Az 1984-ben Franciaországból útjára induló Kulturális Örökség Napja rendezvénysorozat alkalmával azok a kiemelkedő, várhatóan széles érdeklődésre számot tartó műemlék épületek látogathatók, amelyek általában zárva tartanak a nagyközönség előtt. Ilyenkor egy hétvégén megnyitják kapuikat, és ingyen, lehetőleg szakszerű vezetéssel fogadják a látogatókat.
A kezdeményezés már az első esztendőben tömegeket vonzott, a rendkívüli sikeren felbuzdulva indult el a programsorozat nemzetközi karrierje, hazánk 1999-ben csatlakozott hozzá. Mára a Baltikumtól a Balkánig, Izlandtól az Ibériai-félszigetig, az Európai Unió határait is túllépve, negyvennyolc országban ünnepelnek. Idén szeptember 15–16-án várják a vendégeket szerte a világban, így persze Magyarországon és a Hegyvidéken is.A_Kulturalis_Orokseg_Napja_a_Hegyvideken2
A gazdag kerületi kínálatban egyebek közt a Béla király úti Városkút, illetve a Béla király kútja történetét ismerhetik meg az érdeklődők, valamint kinyitja kapuit a Kiss János altábornagy utca 55–57–59. alatti társasház is. Ez utóbbi program a Medgyaszay István építőművész által tervezett, úgynevezett Városi Házakat igyekszik bemutatni, immár sokadszorra, de mindig más eseménnyel kiegészítve. Ezúttal a népi kismesterségek, motívumok megismertetését tervezik a két nap alatt.
A Jókai-kert természetvédelmi terület a Költő utca 21.-ben. Itt a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Magyar Madártani Egyesület, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Keve András Szakkönyvtár szervezésében szeptember 15-én egész napos családi programra várnak mindenkit – egyebek közt természetismereti vetélkedővel, élő madarak bemutatásával, filmvetítéssel és a Jókai Emlékszoba megtekintésével.A_Kulturalis_Orokseg_Napja_a_Hegyvideken3
A fogaskerekű Szilágyi Erzsébet fasori végállomásánál látható majd a Budai Svábhegyi Vasút 2-es pályaszámú, eredetileg 1874-ben gyártott és a BKV által felújított személykocsija, valamint a fogaskerekű 1928-as, szintén korhűen felújított, 30-as pályaszámú mozdonya és 40-es pályaszámú Rowan pótkocsija.
A Városmajor utcai Hegyvidék Galéria és a Magyar Képzőművészeti Szövetség grafikai szakosztályának közös őszi kiállítása lesz A szent és a profán, amelyen a művészek a grafika eszközeivel jelenítik meg a címbeli témákat. A felkért alkotók új, idén készült munkákkal jelentkeztek. A Hajnóczy József utcai Galéria 12 kávézóban szeptember 16-án nyíló tárlaton hegyvidéki kortárs képzőművészek alkotásait csodálhatjuk meg. E két utóbbi rendezvény kapcsolódik az Ars Sacra Fesztivál 2012 programsorozatához is.

AI