Kora őszi menü
Az ősz hasonlóan bőséges gyümölcs- és zöldségkínálattal vár bennünket, mint máskor, ám az aszályos nyár „megszedi a vámot”, a pénztárcánk várhatóan a szokottnál laposabb lesz egy-egy vásárlás után. Ehhez mérten gondoltuk ki az alábbi ételsort.
Amerikai sültkrumpli-leves
Hámozás nélkül, jó alaposan megmosunk 80 deka sütni való burgonyát. Egy kisebb tepsi aljára félujjnyi vastagon sót terítünk el, erre sorakoztatjuk rá a burgonyákat.
Sütőbe toljuk, és közepes lángon 50-60 percig sütjük. Kivesszük, és hagyjuk, hadd hűljön ki, legalább annyira, hogy kézbe vehető legyen. Ekkor meghámozzuk, felkockázzuk, és a turmixgépbe pakoljuk, hozzáadunk 1 liter szűrt húslevest (lehet 2 leveskockából), és ezzel együtt turmixszoljuk.
Átöntjük egy kisebb fazékba vagy lábasba, gazdagítjuk 1 deci főzőtejszínnel, fűszerezzük 1 mokkáskanálnyi őrölt fehér borssal és 1 evőkanálnyi frissen vágott metélőhagymával. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, és egyet forralunk rajta.
Tálaláskor meghintjük a tetejét egy kevés piros-, nem erős paprikával. Még finomabb, ha felkockázva, lepirítva rászórunk 2-3 hajszálvékony szelet húsos császárszalonnát (sliced bacont).
Tökkarikák pulykával töltve
Egy kb. 1,3 kilós tököt vásárolunk, alaposan megmossuk, 5 centis szeletekre vágjuk, a belsejéből kivájjuk a magokat. A karikákat enyhén sós vízben 2-3 perc alatt félpuhára főzzük, és szűrőlapáttal kiemeljük egy diónyi vajjal kikent tűzálló tálra vagy tepsibe.
Amíg kissé kihűlnek, addig 1 közepes vöröshagymát meghámozunk, finomra vágunk, és 4 evőkanál olajon üvegesre pirítunk. Hozzáadunk 50 deka darált pulyka-felsőcombot, megsózzuk, meghintjük 1 mokkáskanálnyi őrölt fekete borssal, fűszerezzük 2 gerezd zúzott fokhagymával és 1 csokor frissen felaprított kaporral. Kb. 1,5 deci hideg tejbe áztatunk 2 zsömlét, gyengéden kifacsarjuk, majd összedolgozzuk a fűszeres hússal és 2 tojással. Az ízes tölteléket a tökkarikákba halmozzuk, a töltött karikákat egyenként meglocsoljuk 3 evőkanálnyi tejföllel, végül előmelegített sütőben, közepes lángon 20 percig sütjük.
Könnyű, száraz fehérborral, például 14 fokosra lehűtött, egyéves badacsonyi olaszrizlinggel kísérjük el!
Diós szilvatorta
Ehhez a 16 szeletes tortához egy mélyebb tálban összekeverünk 1 pohár (2 deci) tejfölt, ugyanennyi joghurtot, 2 tojást, 2 pohár porcukrot, 2 pohár réteslisztet, 2 pohár darált diót és 2 mokkáskanálnyi szódabikarbónát. A csomómentesre kikevert masszát 16 centis átmérőjű, 4 deka margarinnal vastagon kikent tortaformába kanalazzuk, majd elsimítjuk.
Megmosunk 1 kiló szilvát, felezzük és kimagozzuk. Minden mag helyébe egy fél dióbelet dugunk, és újból összeillesztjük a szilvákat, majd a tésztába rakosgatjuk őket.
Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 35 percig sütjük. Kiemeljük a formából, és a tetejét körberakjuk cikkre vágott szilvákkal, a közepét meghintjük porcukorral. Kihűlés után felszeleteljük.
Járay Mari