Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Revuletben

Révületben - Toldi Miklós különleges xerox-kollázsai

Toldi Miklós alkotásaival már többször találkozhattunk csoportos kiállításokon, most először önálló tárlattal jelentkezett a Hegyvidéken, a Barabás Villában. Az önmagát autodidaktának nevező művész modern eljárással, úgynevezett xerox-kollázs technikával dolgozik. Könyvekből, újságokból kivágja azokat a fotókat, amelyek megihletik, felnagyítja, továbbrajzolja, majd a kész műveket beszkenneli. Fő témái az erdélyi népi művészet, a székely kapuk és a sámánkultusz.
„Mesteremberből lett művész, akiben van valami sámáni... Különleges, egyedi aurával rendelkező grafikáival révületbe ejti a szemlélődőt” – méltatta az alkotó munkáit a kiállítás címére (Révületben) is utalva Feledy Balázs művészeti író.
Sikota Krisztina, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke külön kiemelte a folklór, a hagyományok fontosságát. Példaként az építészetet és a divatot említette. „A divattervezők is nagy előszeretettel használják a népi formavilág motívumait – mondta. – Gondoljunk csak azokra a fehér tornacipőkre, amikre kalocsai motívumot hímeznek! Ez nem más, mint a tradíció újragondolása, vagy az ismert szlogennel élve: újragombolása… Toldi Miklós képeinek témája, csakúgy, mint az említett művészeti ágaknál, a hagyomány és a folklór keretei között mozognak. Ahogyan a művész fogalmazott: a kiállítás képei együttesen és külön-külön is egy valamikor volt archaikus világba vezetnek bennünket.”
Toldi Miklós közel három éve foglalkozik komolyabban a metafizikával. A kérdésre, hogy hogyan lehet a sámánkultuszt xerox-kollázzsal ábrázolni és a kész művel révületbe ejteni a szemlélődőt, csak ennyit mondott: „Ez a világi lét lenyomata a felsőbbrendű létnek. Valaki vagy megérti, vagy nem.”

Boussebaa Mimi