Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Őszi tortaparádé

A hűvösebbre forduló napokon szívet-lelket melengető kedvtelés lehet a süteménykészítés, hát még a tortasütés! Ne sajnáljuk az időnket, fogjunk hozzá bátran az alábbi ajánlatok bármelyikéhez.

Budapest torta

A legegyszerűbb, ha vásárolunk egy készen kapható csokoládés és egy „fehér” piskótakorongot, az utóbbinak csak a felére lesz szükség. Három deci vízben megfőzünk 15 deka kristálycukrot, amint felforrt, lehűtjük, és hozzáadjuk 1 citrom lereszelt héját, valamint 1 deci rumot. Ebben a szirupban megforgatjuk a csíkokra vágott fehér piskótát.
A csokoládés piskótatortát lapjában 3 részre szeljük. A tortaformát sütőpapírral béleljük, és beleteszünk egy tortalapot. A töltelékhez 40 deka sűrű csokoládépudingot főzünk 2 csomag csokoládépuding-porból, 3 deci tejből, és 30 deka margarinnal kikeverjük. A tortaforma pereme mentén körben vékony csíkot nyomunk a csokis piskótára, majd szintén körben melléfektetjük a szirupba mártottat is.
Mind a két körben fektetett csík mellé a pudingkrém kerül, és újból piskóta, mindaddig, amíg még marad hely a lapon. Egy újabb csokoládés piskótalappal befedjük, és megismételjük az első lapra rakottakat. Ezt követi a harmadik, végleges csokoládés piskótalap, amivel lefedjük a rétegeket.
Ezután a tortát betesszük a hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen. Legalább két óra múlva 15 deka olvasztott étcsokoládéval és 2 evőkanál olaj keverékével vonjuk be. A maradék csokoládés pudingkrémből apró halmokat nyomunk a tetejére.Oszi_tortaparade2

Mirinda-torta

Ezt a csemegét kezdjük el a tésztával, amihez 3 tojássárgáját alaposan kikeverünk 3 evőkanál porcukorral. A tojásos-cukros krémhez 3 evőkanál finomlisztet adagolunk, amibe beleszórjuk egy kevés, kb. egy tasak sütőpor egyharmadát, és összekeverjük 1 evőkanál cukrozatlan kakaóporral, majd belecsorgatunk fél deci olajt.
Ezután egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük fel a tojásfehérjéket, és ezt is lazán beleforgatjuk a masszába. Egy 26 centi átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral – de ki is kenhetjük diónyi vajjal, liszttel behintve –, belesimítjuk a még krémes állagú tésztát. Közepesre előmelegített sütőben kb. 18-20 percig sütjük.
Közben hozzáfogunk a túrókrémhez. Negyedkilónyi túrót villával áttörünk. Egy tálban 20 deka puha margarint habosra keverünk 15 deka porcukorral, és hozzáadjuk a túrót. Ízesítjük 1 citrom lereszelt héjával és a kifacsart levével. Félretesszük, és amint megsült a torta, s ki is hűlt, rásimítjuk a túrókrémet, majd a hűtőszekrénybe tesszük.
Bőven lesz annyi időnk, hogy megfőzzük a mázat. Egy lábasba töltünk két deci narancsízű Mirinda szénsavas üdítőt (természetesen másféle szénsavas üdítő is lehet), hozzáadunk 1 csomag (4 deka) főzni való vaníliás pudingport, összekeverjük, beleöntünk még 2 deci üdítőt és 4 evőkanál kristálycukrot. Kevergetve sűrűre főzzük, és megvárjuk, míg langyosra hűl.
Ez idő alatt meghámozunk 4 szem narancsot, de a fehér héjuk se maradjon rajtuk! A gyümölcsöt felkarikázzuk, és rásorakoztatjuk a túrókrémre. Végül bevonjuk a langyos narancsos mázzal, és ismét hűtőbe tesszük kb. 1 órára, hogy megdermedjen.Oszi_tortaparade3

Szabolcsi almás máktorta

Először az almás tölteléket készítjük el. Egy teflon vagy kerámia bevonatú serpenyőbe lereszelünk 80 dekányi meghámozott nyári almát - bármilyen fajta jó –, és meghintjük egy kevés sóval, majd 6 evőkanál cukorral. Közepes lángon megpároljuk, a végén figyelve arra, nehogy leragadjon, de a leve elpárologjon. Ekkor átkanalazzuk egy tálra, és hagyjuk, hadd hűljön.
A torta vaníliás krémének főzése a következő feladat, mivel ennek is hűlnie kell. Egy mélyebb tálban elektromos habverővel kikeverünk 6 tojássárgáját 5 evőkanál cukorral és 1 tasak (20 gramm) vaníliás cukorral. Közben hozzáadunk még egy kevés tejet és 7 deka étkezési keményítőt.
Felforralunk 5 deci tejet, lehúzzuk a tűzről, és folyamatosan kevergetve belecsurgatjuk a tojássárgájás keverékbe. Ezt a masszát addig főzzük, amíg sűrű puding állagú lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és gyorsan lehűtjük, a legjobb, ha jégkockákkal megtöltött nagyobb edénybe állítjuk bele. Amikor kihűlt, összekeverjük 4 deci felvert habtejszínnel.
Az utolsó fázis a torta tésztája: 6 tojásfehérjéhez apránként hozzáadunk 2 evőkanál cukrot, keményre verjük, ezután hozzáadjuk 1 citrom lereszelt héját, 1 mokkáskanál fahéjat, egy csipetnyi sót és 18 deka darált mákot, amit előtte összekeverünk 2 evőkanál almás töltelékkel. Végül 6 deka kölespehellyel gazdagítjuk a tésztát.
Ezalatt közepesen előmelegítjük a sütőt, a saját tepsijébe sütőpapírt terítünk, elegyengetjük rajta a tészta kétharmad részét, és megsütjük. A köles miatt a sütés tovább tart, mintha liszttel készülne – kb. 25 percig süljön!
Ekkor kivesszük a tésztát, a sütőpapírral együtt kihúzzuk a tepsiből, rögtön elfelezzük keresztben és hosszában (azaz négyfelé vágjuk), és új papírt teszünk a tepsibe, ennek már csak a felére kenjük el a maradék tésztát, és ugyanígy megsütjük. Összesen 6 egymásra rakható, mákospiskóta-szerű, vékony tésztánk sül ki így.
Végül az első megsütött lapra először a vaníliás krémet, majd erre újabb tésztát helyezünk, gazdagon megkenjük az almás töltékkel, ráfektetjük a következő tésztát, amire újból vaníliakrém kerül. Mindezt addig folytatjuk, amíg hat sor tésztát töltünk meg váltakozva a vaníliakrémmel és az almás töltelékkel. A záró réteg vaníliakrém legyen, amellyel a torta oldalait is bevonjuk. A süteményt díszíthetjük egy kevés maradék mákkal meghintve, illetve a párolt almacikkekkel.Oszi_tortaparade1

Járay Mari