Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Stresszoldó gyógynövények

Korunk legfenyegetőbb betegségeinek hátterében sokszor a mindennapi életünktől szinte elválaszthatatlan stressz is megjelenik. Pedig a feszültség oldása a kertben könnyen termeszthető gyógynövényekkel is hatásos lehet. Ezekből szedtünk egy csokorra valót.

Őszi tortaparádé

A hűvösebbre forduló napokon szívet-lelket melengető kedvtelés lehet a süteménykészítés, hát még a tortasütés! Ne sajnáljuk az időnket, fogjunk hozzá bátran az alábbi ajánlatok bármelyikéhez.

Mindennel_nagyobb_ajandek

„Mindennél nagyobb ajándék”

A Pro Sanitate-díj az egészségügyi ellátás érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai vagy közszolgálati tevékenységért adományozható. A magas állami elismerést idén egy hegyvidéki gyermekorvos, a XII. kerületben több mint három évtizede praktizáló dr. Zováth Erzsébet is átvehette.

Tanevnyito_a_Szalon-egyetemen1

Tanévnyitó a Szalon-Egyetemen

Szabadegyetem indult a Kulturális Szalonban a hegyvidéki nyugdíjasok számára. A tudományos ismeretterjesztő előadások és szakmai kirándulások sorozatából álló első szemeszter a szeptember 19-i előadással kezdődött, igen népes hallgatóság előtt.

Jubilalo_zenei_matine_sorozat

Jubiláló zenei matinésorozat

Idén tizenöt esztendeje indult útjára a Bonbon Matiné Lukácsházi Győző vezetésével. Az ismert tubaművészt, műsorvezetőt arról kérdeztük, miért van szükség a zenei ismeretterjesztés e formájára. Miközben a Galéria 12 kávézóban beszélgettünk, az ott hallható hangok is a mondandót illusztrálták.

Szechenyihegy1

Hegyvidéki városrészek - Széchenyihegy

Sorozatunkban a XII. kerület városrészeit mutatjuk be. A Hegyvidéket tizennyolc különböző terület alkotja, ezek kialakulása, földrajzi viszonyai számos érdekességet tartogatnak, ami nemcsak a helytörténet szerelmeseit, hanem valamennyi olvasónkat érdekelheti. A Széchenyihegy nem szűkölködik nevezetességekben: a régi Golf Szálló, a gyermekvasút, a tévétorony, valamint az egykor Gloriette-ként emlegetett kilátótorony is e kerületrész ékessége.

A_Hegyvidek_regi_foldmeresi_jelei_III.1

A Hegyvidék régi földmérési jelei (3.) - Vasszekrények és fémcsapok 1933-ból

Akár városi sétáink, akár erdei-mezei kirándulásaink során gyakran találkozhatunk a földmérők munkájának tárgyi jeleivel. Sokszor nem is sejtjük, mibe botlottunk bele, s gyakran azok sem tudják, mekkora várostörténeti értékek e tárgyak, akiknek feladatuk lenne, hogy ápolják és megvédjék ezeket. Sorozatunk ilyen földmérési jelekről szól.

A_hit_a_batorito_ero1

A hit a bátorító erő

Jubileumi ünnepséggel emlékeztek meg a Vakok Batthyány László gyermekotthona alapításának harmincadik évfordulójáról. Az egész napos konferenciát pápai nuncius által celebrált szentmise zárta.

Varosok_olaj_nelkul

Városok olaj nélkül

Hogyan változik meg egy város a fosszilis energiahordozókról a megújuló energiaforrásokra való áttérés következtében? Milyen új városmodellek tudnak ehhez a jövőhöz alkalmazkodni? Ezeket az izgalmas kérdéseket boncolgatja az a látványos vándorkiállítás, ami Németországból érkezett a Városmajori Gimnáziumba.

Begordult_az_iskolakba_a_varosi_Nanobusz

Begördült az iskolákba az akadémiai Nanobusz

Hegyvidéki iskolákba látogatott a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) „Nanocsodák mozgásban” elnevezésű, utazó interaktív kiállítása. Segítségével a reál tantárgyak élményeken keresztül, kreatív módon válnak érthetővé és érdekessé a diákok számára. A bemutató egyik állomása a Tamási Áron iskola volt.

Iskolaigazgatók konferenciája a köznevelési törvényről

Negyedik alkalommal rendezte meg regionális konferenciáját az ESHA, azaz az Európai Középiskolai Igazgatók Szervezetének Magyarországi tagozata. A Budai Középiskolában megtartott Az igazgatók szerepe a köznevelési törvény tükrében című rendezvényen fővárosi és Pest megyei iskolaigazgatók tájékozódtak a köznevelési törvény miatti változásokról, és mondták el véleményüket.

Ketszazmillios_tamogatas_onkormanyzati_fejlesztesekre

Kétszázmilliós támogatás önkormányzati fejlesztésekre

Pokorni Zoltán polgármester a nyár végén írta alá a Krisztinavárosi Bölcsőde bővítésére, továbbá a KIMBI és a Normafa Óvoda épületén megvalósuló napelemes rendszerek telepítésére irányuló támogatási szerződéseket. A Hegyvidéki Önkormányzat elmúlt évi tevékenységének egyik kiemelkedő sikere, hogy csaknem 200 millió forint európai uniós támogatást nyert el különböző fejlesztésekre.

Megerositik_a_helyi_polgari_vedelmet2

Megerősítik a helyi polgári védelmet

Az év elején hatályba lépett katasztrófavédelmi törvény újjászervezte az országban a polgári védelem rendszerét, ennek keretében megerősítik a helyi szervezeteket. Igaz ez a Hegyvidékre is, ahol az előírások alapján ötszáz fős polgári védelmi szervezetet kell létrehozni. A rendszer átalakításának okairól, a szolgálatra kötelezettek feladatairól, továbbá a kerületet érintő veszélyhelyzetekről dr. Bakondi Györgyöt, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának vezetőjét kérdeztük.

Mersekeltek_a_legiforgalom_zajat

Mérsékelték a légi forgalom zaját

Megnövelt emelkedési szög, magasabban történő fordulás, a fel- és leszállás szabályainak szigorítása – az elmúlt időszakban számos olyan intézkedést vezettek be a repülőforgalomban, amelyek a zajterhelés csökkentését szolgálják. A Hegyvidéken élők nyugalmának biztosítása érdekében Pokorni Zoltán polgármester kért intézkedést az illetékes minisztériumtól.

Tobb_ezren_a_Mindszenty_zarandoklaton

Több ezren a Mindszenty-zarándoklaton

Jubileumi Mindszenty-zarándoklat indult szeptember közepén a Városmajorból Máriaremetére, a résztvevők közösen imádkoztak a magyar családokért és a hazáért. A máriaremetei szentmisét Erdő Péter bíboros mutatta be.