Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Betörések a Bazin utcában

Idén már harmadszor történt betörés a Bazin utcában. A lakók ezt egy két évvel ezelőtt megjelent, a környék gazdagságát taglaló újságcikknek tudják be, ám a Hegyvidék jómódúsága már régóta vonzza a tolvajokat. Hoffmann Kornél, a XII. kerületi rendőrkapitányság vezetője elárulta, mik azok a könnyen észrevehető jelek, amikre ha figyelünk, megelőzhetjük a bajt.

Betörések szempontjából a Hegyvidék XI. kerülettel határos része a legveszélyeztetettebb a rendőrkapitányság kapitányság értékelése szerint. Ebben az évben már három alkalommal érkezett bejelentés arról, hogy illetéktelenek jártak a Bazin utca lakásaiban. Az egyik ott lakó úgy gondolja, azért szaporodtak meg a betörések, mert két évvel ezelőtt az egyik ismert napilapban megjelentettek egy cikket, amely a környék gazdagságát taglalja.
„Sok mindent elvittek, éppen nyaraltunk, a kutyák sem voltak itthon. Szerencsére! Hallottam már olyanról, hogy vassal leszúrják, vagy purhabbal lefújják őket” – mondta a lakó felháborodottan.
A kerületi rendőrség szerint nem feltétlenül a médiában megjelent írás, inkább a Hegyvidék közismert jómódúsága vonzza régebb óta a betörőket, akik az illegális jövedelemkiegészítés reményében érkeznek. Azokat a tolvajokat, akik a Bazin utcában jártak, egyelőre még nem sikerült megtalálniuk, ám a nyomozásnak megvannak az irányvonalai, és több potenciális elkövető is felmerült az ügyben.
Annyi biztos, hogy a közelmúltban nem bántottak házőrző ebet a XII. kerületben. „Vannak olyan bűnözők, akik nem riadnak vissza ettől, de itt nem történt ilyen eset – jegyezte meg dr. Kálmán József rendőr őrnagy, bűnügyi osztályvezető. – Purhabot a riasztók kiiktatásakor szoktak használni.”
Minden elkövetői körnek megvannak a sajátos módszerei, és legtöbbször hosszas megfigyelés előzi meg a bűncselekményt. Ha nyitott szemmel járunk, felfigyelhetünk a házunk körül settenkedő gyanús alakokra.
Hoffmann Kornél rendőrkapitány egy könnyen észrevehető jelre hívta fel a hegyvidékiek figyelmét: „Az elkövetők több esetben előzetesen átvágják a szomszédos kerítéseket, menekülési útvonalat kialakítva. A legjobb megelőzés az, ha figyelünk egymásra és egymás értékeire is! A sikeres bizonyítási eljáráshoz az is kell, hogy a polgárok ily módon is támogassák a munkánkat.”

BM