Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Óvodásból iskolás

Ha szeptember, akkor iskola. De mi a helyzet azokkal, akik reggelente most először nem játszani, hanem tanulni indulnak? Melyek azok a jelek, amik elárulják, hogy a gyerek nem érzi jól magát az új közösségben? Tényleg veszélyes az influenza elleni védőoltás? Dr. Krivácsy Péter gyermekorvos, a Budai Egészségközpont munkatársa ad tanácsokat, mit tehetünk szülőként azért, hogy minden rendben legyen a kisiskolásokkal.

Országtorta a Hegyvidékről

„Megnyertük!” – hirdeti büszkén a molinó a kicsiny, Maros utcai cukrászda portáján. Itt készítette el Nagyné Haán Bernadett, Kiss Károlyné Zsuzsa és Bacskó Szilárd Magyarország 2013-as születésnapi süteményét, a milotai mézes grillázstortát.

Ajándék inkubátor a János kórháznak

Egy idős hölgy nagylelkű támogatásával a Katolikus Karitász inkubátort adományozott a Szent János Kórház gyermekosztályának. Nagy segítség ez a részleg számára, ahol évente 250-300 koraszülöttet gondoznak.

Szűrőkamion az egészségmegőrzésért

A legnagyobb hazai humanitárius egészségvédelmi program keretében járja az országot az a szűrőkamion, amely augusztus elején egy napig a Jagelló úti parkolóban várta a hegyvidéki embereket. Az általános vizsgálatok mellett a lakosság 85%-kát érintő vénás betegségek feltárására is különösen nagy hangsúlyt helyeztek a szervezők.

Vb-bronz után jöhet az Eb-arany!

A női vízilabda-válogatott megszakította rossz sorozatát: a 2005-ben Montrealban szerzett világbajnoki címet követő nyolc szűk esztendő után a nyáron a barcelonai vb-n végre ismét felállhatott a dobogóra. A bronzérmes csapat egyik húzóemberével, a gyermekkora óta a Hegyvidéken élő Keszthelyi Ritával beszélgettünk, akit a világbajnokság álomcsapatába is beválasztottak.

Babits Mihály a Hegyvidéken

Jó néhány helytörténeti munkában olvashatunk arról, hogy Babits Mihály többször megfordult a Hegyvidéken. A Nyugat első nemzedékének jeles képviselője, sajnos, leginkább az egészségi állapota miatt járt errefelé, ám ettől függetlenül is kedvelte ezt a környéket.

„A jelen és a múlt nem tud szót érteni”

Kovács Gergelyné, a Hegyvidék díszpolgára augusztus 20-án a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át „több évtizedes munkája, kultúrtörténeti értékek gyűjtése és megőrzése, azok közkinccsé tétele érdekében végzett sokoldalú tevékenysége elismeréseként”. A kultúrtörténész kezdeményezte a gróf Esterházy János-szobor felállítását a Gesztenyés kertben; fáradhatatlanul, ahogy annak idején fogalmazott, „embertől emberig” gyűjtötték össze rá az adományokat. Nemrég Hass, alkoss, gyarapíts címmel írt drámát – magának és tanítványainak.

„A zene az, ami a csendből hiányzik”

Augusztus 12-én elhunyt Vukán György Kossuth-díjas zongoraművész-zeneszerző, a Hegyvidék díszpolgára. Lelki üdvéért engesztelő szentmisét tartanak szeptember 2-án 16.30-kor a Városmajori Jézus Szíve Plébániatemplomban (XII., Csaba utca 5.). Ezt követően barátai és tisztelői egy szál virággal róhatják le kegyeletüket gyakori fellépéseinek színhelyén, a Mezzo étterem (XII., Maros utca 28.) falán elhelyezett koszorúnál.

„Király volt a nyár!”

Az idei nyár igazi kaland volt az Ifjúsági Közösségi Tér tagjainak: részt vettek a Formula–1 Magyar Nagydíjon, pancsoltak a Velencei-tóban, és egy teljes hétig kalózkodhattak Balatonalmádiban. A gyerekek lapunknak meséltek arról, mennyi erőt ad nekik a vakáció az iskolakezdéshez.

„Az egyes nem jegy”

Kovács Kolosné közoktatási szakértő, az Arany János Általános Iskola és Gimnázium nyugalmazott címzetes igazgatója „több évtizedes és lelkiismeretes pedagógiai és intézményvezetői munkája elismeréseként” a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést vehette át augusztus 20-án, nemzeti ünnepünk alkalmából. Egyebek mellett arról is beszélgettünk vele, hogy a nevelésnek miért van nélkülözhetetlen szerepe az életben.

Telt ház a bölcsődékben – mindenki bejutott

Az utóbbi három évben százötvenöt százalékos bővítést hajtott végre a Hegyvidéki Önkormányzat a kerületi bölcsődékben. Ennek köszönhetően már nincs olyan szociálisan rászoruló kisgyerek, akinek a jelentkezését férőhely híján el kellett volna utasítani.

Óvodai változások

Rövidesen vége a nyárnak, kezdődik az új tanév, ennek teendőit beszélték meg augusztus 26-án az óvodák vezetői és a Hegyvidéki Önkormányzat oktatási irodájának munkatársai. A tanácskozáson – amelyen részt vett Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester – az intézmények vezetői tájékoztatót hallgathattak meg a munkájukat érintő törvényi változásokról.

Kezdődik a tanév– még több elsős a hegyvidéki iskolákban

Tavaly szeptemberhez képest közel tíz százalékkal nőtt az állami fenntartású kerületi általános iskolákba beiratkozó elsősök száma. Mint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) tájékoztatójából kiderült, a legtöbb kisdiák a három osztályt indító Tamási Áron iskolában kezdi meg tanulmányait. A gyerekek iskoláztatását az önkormányzat és az állam különböző támogatásokkal segíti.

Betörések a Bazin utcában

Idén már harmadszor történt betörés a Bazin utcában. A lakók ezt egy két évvel ezelőtt megjelent, a környék gazdagságát taglaló újságcikknek tudják be, ám a Hegyvidék jómódúsága már régóta vonzza a tolvajokat. Hoffmann Kornél, a XII. kerületi rendőrkapitányság vezetője elárulta, mik azok a könnyen észrevehető jelek, amikre ha figyelünk, megelőzhetjük a bajt.

Önkormányzati szövetség a társasházakkal

Folytatódik az 50 lakásosnál nagyobb társasházakkal először 2005-ben megkötött önkormányzati felújítástámogatási program. A pályázat keretében a lakóközösségek az elmúlt években több mint kétszázmillió forintból gazdálkodhattak. Sorozatunkban a megújuló házakat mutatjuk be – ezúttal a Mártonhegyi út 31/c alatti épületet.

Kibővült az adománybolt

Másfél évvel ezelőtt nyílt meg, de már második alkalommal bővítették az Alkotás utcában működő nonprofit adományboltot. Az üzlet önfenntartó: a fő cél az, hogy a bevételekből biztosítani tudják a hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatását.

Napelemes rendszer a Normafa Óvoda tetején

Minden évben a szünidőben végzi el az önkormányzat a kerületi fenntartású bölcsődék, óvodák és iskolák felújítását, ezúttal tizenhét intézményben történtek kisebb-nagyobb fejlesztések. A legjelentősebb beruházás a Normafa Óvodában zajlott: az épület tetejére napelemes rendszert telepítettek.

Új autó segíti a kerületi hajléktalanellátást

Három új Suzukit nyert el az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület, amely az egyik autót a Hegyvidéken használja majd. A jármű nélkülözhetetlen az utcai szociális munkához, segítségével akár életeket is menthetnek.

Újrafestik a piros zebrákat

A gyalogos-átkelőhelyek biztonságának növelését hosszú ideje kiemelt feladatként kezeli a Hegyvidéki Önkormányzat. Figyelemfelkeltő táblákat, védőkorlátokat helyezett ki, továbbá fényvisszaverő prizmákkal és piros festékkel emelte ki az oktatási intézmények megközelítését szolgáló zebrákat. A piros festés a nagy forgalom miatt már több helyen megkopott, ezért a tanévkezdésig újrafestik a leginkább elhasználódott részeket.

Új márkanév: Hegyvidéki Sport

Számos új kényelmi szolgáltatással várja a sportolni vágyó felnőtteket és gyerekeket a Csörsz utcai MOM Sport csarnok. A fejlesztések mellett a következő időszakban névváltozások is történnek, az önkormányzati fenntartású sportintézmények ugyanis egységes elnevezést kapnak.

Felújították a villamosvágányokat

Több budai részen is új pályán haladnak a villamosok. A Krisztina körúton közös busz- és villamossáv készült, míg a Böszörményi úton átépítették azt a rendkívül rossz állapotú pályaszakaszt, amely az elmúlt években az autók futóművét is alaposan próbára tette.

Járdajavítások, lépcsőfelújítások kerületszerte

A lakossági kéréseket is figyelembe véve a nyár folyamán megkezdte a balesetveszélyes, illetve sérült burkolatú járdaszakaszok helyreállítását az önkormányzat. Folytatódtak a kátyúzások, az elmúlt hónapokban mintegy kétezer úthibát javítottak ki, és több kerületi lépcső is megújult.