Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Csúcson a parlagfűszezon

Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának adatai szerint a pollenkoncentráció az ország középső és keleti területein már augusztus első hetében elérte az első fokú, „piros” riasztási szintet. A következő héten tovább nőtt a terhelés, hazánk legnagyobb részére kiterjesztették az első, illetve másodfokú riasztást. Az előrejelzések szerint az idei parlagfűszezon csúcsa augusztus utolsó két hetére esik, ezért az allergiások számára a legjobb az, ha ezt az időszakot tengerpart, magas hegység közelében töltik, illetve hazánkban az erdős tájakat, vízpartokat keresik fel.
De mit tehetnek azok, akik ezekben a napokban nem tudnak a hegyekbe, netán a vízpartra menekülni? Amíg a parlagfű pollenje magas koncentrációban van jelen a levegőben, jobb, ha a lakásban inkább zárva tartják az ablakokat. A szellőztetést ne reggel 5 és 10 óra közé időzítsék, a pollenkoncentráció ugyanis ebben az időszakban a legmagasabb. Érdemes légkondicionálót használni a szellőztetéshez és a lakás levegőjének hűtéséhez, azonban mindig ügyelni kell a tisztítási előírások betartására, a megtelepedő penészgomba és por ugyanis számos egyéb kellemetlen tünetet idézhet elő.
Autóban szintén javasolt a légkondicionáló használata, a berendezés rendszeres tisztítása mellett. Aki tömegközlekedési eszközzel utazik, üljön háttal a menetiránynak, hogy a huzat ne az arcába csapja a polleneket.
Allergiások számára ajánlott az esténkénti hajmosás, így megelőzhető, hogy a hajról a párnára tapadt polleneket belélegezzék, ezzel is nehezítve a nyugodt alvást. Nem szerencsés ilyenkor a szabadban teregetni, hiszen a frissen mosott, nedves ruhákon könnyedén megtapadnak a pollenek.
A szabadtéri sportolás magas pollenkoncentráció mellett rohamot válthat ki. Allergiás asztma esetén különösen jótékony hatású lehet a rendszeres úszás, melynek segítségével nemcsak az állóképesség, de a nyugalmi légzésfunkció is javítható. Asztmás, allergiás megbetegedésben szenvedők számára megkönnyebbülést jelenthet a sószobák kúraszerű használata, mivel a sóoldattal telített levegő serkenti a légzőszervek aktivitását, a hörgők öntisztulását.

z.